VELIKI INTERVJU ZA GLOBUS

'Kako ne vidite što će se dogoditi nakon izbora!? HDZ i bez Mosta može imati stabilnu većinu'

 Darko Tomaš/CROPIX

ZAGREB - Mostov strateg, savjetnik, mistik: Ivica Relković je na 14. mjestu liste u XI. izbornoj jedinici. Bivši savjetnik Bože Petrova u Vladi na listi je, kaže, tek simbolično jer ga ulazak u svakodnevnu politiku ne zanima. Preferira iz pozadine analizirati, organizirati, usmjeravati mostovce koji se pak pouzdaju u njegove izborne prognoze. Taj konzervativni katolički aktivist i nekadašnji član pokreta Hrast koji je zajedno sa Željkom Markić bio utemeljitelj Grozda, uz Most je od samog početka. U intervjuu za Globus analizira posljednje ankete te govori kako ih tumače u Mostu.

Što mislite da će se dogoditi na ovim izborima, HDZ ide samostalno, SDP s nizom malih stranaka, kako to komentirate?

– Prvi sam u Hrvatskoj, odmah nakon prošlih izbora, u Jutarnjem listu – 11. prosinca 2015. – progovorio o tome da će se dogoditi “minus sinergija”, odnosno da će HDZ i SDP samostalno stajati bolje nego u koalicijskim kombinacijama. Već tada sam najavio da će se na eventualnim novim izborima dogoditi promjene u koalicijskim oblicima – i evo danas imate situaciju da HDZ izlazi sam, a da se jedan njegov bivši partner preselio k SDP-u. Tada sam rekao i to da će HDZ i SDP samostalno dobivati više nego u koalicijskim trakavicama. Prema anketi HRT-a, HDZ samostalno uzima 56 mandata te tri u XI. izbornoj jedinici. To je točno 59, koliko je imala cijela Domoljubna koalicija zajedno. Sada to HDZ ima sam, uz mogućnost uzimanja još nekoliko graničnih mandata. Sada potpisujem da bi SDP samostalno imao ovih istih šezdesetak mandata bez ijednog koalicijskog partnera i daleko čišću i uspješniju kampanju. O “minus sinergiji” ponovo sam progovorio u proljeće ove godine, a posebno u Jutarnjem listu od 11. lipnja kada sam najavio da će male stranke jednostavno nestajati i da će prag prijeći samo nekoliko lista. Sva istraživanja to sada potvrđuju. Zapravo, osim regionalnog IDS-a samo su tri liste stabilne: SDP-ova, HDZ-ova i Mostova. Kažem SDP-ova, jer Narodna koalicija nema nikakav koalicijski potencijal i sav rejting dobiva samo na leđima SDP-a. Nemate više nijednu stabilnu listu – čak je i Živi zid praktično na rubu potencijalnih mandata i može završiti na njih nekoliko, ako i ni na jednom. Mostovcima sam rekao i da će HDSSB možda ostati bez ijednog mandata, a imali su dva u četvrtoj izbornoj jedinici. Sad vidimo da imaju jedan jedini klimavi. Bandić i Čačić su sinergijski na rubu, a Baldasar im je donio čistu nulu, skoro i u rejtingu, kao i u broju mandata. Zbog svega navedenog svaki Mostov rezultat iznad 12 mandata je fantastičan rezultat.

Ali to nije sve, pa opet moramo malo “zaviriti u budućnost” političke scene koja je tako jednostavna i jasna da je većina političkih komentatora uopće ne vidi. “Peglanje” imidža zbog otpora Mostu na svim stranama je u takvoj fazi da su nakon izbora moguće sve rekombinacije bez Mosta. Potencijalno čak i SDP radi za HDZ. Svi SDP-ovi partneri kojima je ta stranka dala goleme šanse u mandatima (sve tri zajedno mogu lako i do 15 mandata) bez imalo postizborne šminke mogu mirno stati uz HDZ. SDP je minirao vlastitu mogućnost pobjede jer neće imati više od 50 samostalnih mandata budući da će cijela Narodna koalicija imati najviše 65. To je međutim nedovoljno za saborsku većinu. Ali HDZ će sam imati 60 mandata. Tko kaže da redizajnirani HDZ neće otvoriti pregovore s HNS-om i HSS-om? Zajedno mogu imati točno onoliko koliko treba za većinu, a uz manjinske zastupnike i za stabilnu većinu. I tko kaže da IDS sada ne može s Plenkovićevim HDZ-om? Zoran Milanović si je pucao u jednu nogu kad je krojio Narodnu koaliciju misleći da će bez muke uzeti 80 mandata. Uopće nije skužio da će sve što je dosad bila koalicijska prednost postati koalicijski mlinski kamen oko vrata. A onda je, kad je vidio da se HDZ diže i samostalno mu puše za vrat, posegnuo za pucnjem u drugu nogu i uvrijedio manjine (i IDS!) da se dodvori dijelu HDZ-ova biračkog tijela. Dao je potpuni alibi i HNS-u i HSS-u i IDS-u da mirno prijeđu uglađenom HDZ-u i s manjincima sastave saborsku većinu. Onaj tko ne vidi sve te sada sasvim logične kombinacije potpuno je politički slijep.

Razočarani s ljevice će vjerojatno apstinirati, vratiti se SDP-u ili u Dalmaciji glasati za Pametno. Koliko su Pametno i Živi zid konkurencija Mostu, koliko vam oni otimaju glasova?

– Svatko ima pravo stati pred birače. Uopće ovdje ne želim istupati tendenciozno. Mislim da stranka Pametno nije iskoristila kampanju za ulazak među izvjesne opcije. Živi zid ima identičan rejting kao i posljednji put, tako da očito svatko ima svoje birače, uz minimalne prebjege. Živi zid je na prošlim izborima ostao kratak u nizu izbornih jedinica. Povijest se može ponoviti ako se jednak broj birača koje će dobiti ovaj put bolje ne rasporedi u odnosu na posljednje izbore. S istim brojem ukupnih glasova bolje je u pet izbornih jedinica imati šest posto, a u pet samo tri posto, nego u svima po 4,5 posto. Most pri tome ne ovisi o njihovu rezultatu, nego o vlastitom kapacitetu da pridobije odlučujući dio neodlučnih. Na samom kraju mogu samo sažeti da su svaki izbori pomak naprijed, čak i kad se čini da je rezultat koji nas čeka isti. Ništa nije isto jer nisu iste okolnosti. A okolnosti stvaraju nove moguće odnose. Karamarkov HDZ i Plenkovićev imaju sasvim drukčiji koalicijski potencijal i samo je pitanje u kojem će smjeru okrenuti svoje želje. SDP-ov koalicijski potencijal se promijenio i zapravo istopio, limitirao. Neke je izgubio, neke privremeno dobio. Ali je ušao u rizik i da ih sve izgubi. HDZ može do većine i bez Mosta, preslagivanjem sa SDP-ovim sadašnjim koalicijskim partnerima. Naravno, može i s Mostom. Ali SDP bez Mosta neće moći sastaviti većinu jer, kad Narodna koalicija završi na oko 60 mandata i kad im se pridruže manjinci, a pitanje je hoće li svi, više neće postojati nitko relevantan tko bi im donio 5-10 potrebnih mandata osim Mosta. Jer na HDZ-ovoj strani neće biti nijednog mandata njegovih koalicijskih partnera na raspolaganju dok će ih na SDP-ovoj koalicijskoj strani za preslagivanje s HDZ-om biti petnaestak!

Što se tiče Mosta, on će očito biti prva nova politička opcija koja će obraniti prethodni rezultat. I sve to zajedno promijenit će hrvatsku političku budućnost već za tjedan dana.

CIJIELI INTERVJU S IVICOM RELKOVIĆEM PROČITAJTE U GLOBUSU:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:41