SAMO U GLOBUSU

MESNO CARSTVO BRAĆE PIVAC 'Da, i mi uvozimo iz EU. Pa nije li to zajednica u koju smo svi htjeli ući?'

Ivica Pivac
 HANZA MEDIA

Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca svakako je jedna od najmoćnijih i jedna od najvećih proizvodnih tvrtki u Dalmaciji i Hrvatskoj. Tvrtka sa svojim akvizicijama uz bok je Agrokorovim prerađivačkim tvrtkama kad je riječ o proizvodnji mesa i mesnih prerađevina. Najveći je proizvođač dalmatinskog pršuta i općenito pršuta u Hrvatskoj.

S obzirom na posljednje događaje vezane uz nadzor mesnih prerađevina, iz Pivca još manje komuniciraju nego inače, a i otprije su dosta zatvoreni za medije. Ipak, za Globus je na kraći razgovori pristao Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije braća Pivac, koji kaže da njegova tvrtka ne obavlja klaoničarske poslove u Vrgorcu u posljednjih sedam godina. Prije im je te usluge dijelom radila i Mesna industrija Ravlić, s kojom su u odličnim odnosima. Od preuzimanja Vajde Mesna industrija Braća Pivac ima i svoju klaonicu.

“Ne postoji svinja u Hrvatskoj koja se nudi po tržišnim uvjetima a da mi nismo zainteresirani za njezin otkup. Mi samo u ovom trenutku imamo u vlastitoj kooperaciji 50 tisuća svinja, koje za nas uzgajaju naši kooperanti u Hrvatskoj. Svaku kupljenu svinju mi platimo u roku od sedam dana. Za godinu dana imat ćemo minimalno 100 tisuća svinja koje će uzgajati naši kooperanti. Tada će, procjenjujemo, kroz našu klaonicu proći 200 tisuća svinja”, rekao je Ivica Pivac.

“To je veliki posao koji zahtijeva dosta truda”, dodao je. “Naime, mi otkupljujemo i od uzgajivača koji nisu naši kooperanti. Ove godine kroz našu klaonicu proći će oko 120 tisuća svinja te oko 8000 bikova. Mi imamo i svoje farme bikova u kojima tovimo najmanje 3000 bikova godišnje. Ono što uvezemo to je iz Europske unije, a radi se o zajednici u koju smo svi mi htjeli ući. Svi kod nas govorimo kako je najveći naš uspjeh to što smo pristupili Europskoj uniji”, izjavio je Ivica Pivac, koji se osvrće da je u posljednje vrijeme njegovoj tvrtki napravljena ogromna šteta.

Cijelu priču možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46