INTERVJU ZA GLOBUS

MILJENIĆEV PLAN ZA POVJERENSTVO O AGROKORU 'Prvo ćemo ispitati Todorića, a zatim Martinu Dalić i Ramljaka i sve ministre Plenkovićeve Vlade'

 
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ništa se nije promijenilo, Povjerenstvo nastavlja s radom - rekao nam je to Orsat Miljenić neposredno pošto je krenula policijska akcija 'Agrokor'. Da će se 'nešto dogoditi', bilo je u zraku i prošli tjedan kada smo vodili dugi razgovor. Svi su čekali da DORH i policija krenu s postupkom, a istovremeno se Orsat Miljenić pripremao da Povjerenstvo započne s radom. A onda je iznenada istupio Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a, s tvrdnjom da ako krene istraga o Agrokoru, Povjerenstvo treba stati.

“Zašto? Mi nastavljamo s radom o svemu osim o pitanjima kojima će se baviti istraga. To jasno proizlazi iz zakona”, rekao nam je Miljenić.

Kad su se policajci rastrčali po Zagrebu i privodili zvučna i manje zvučna imena iz bivšeg vodstva kompanije, odmah se oglasio i sam Ivica Todorić i napisao na svom famoznom blogu da će se odazvati na poziv Povjerenstva i dati iskaz. Da li videolinkom ili će osobno doći, nije rekao ni Todorić ni njegovi odvjetnici. Kao što još nije službeno potvrđeno ni gdje se nalazi, u Londonu ili na nekoj drugoj destinaciji.

“Za mene Ivica Todorić nije ni crn ni bijel. Ne treba zaboraviti da je zapošljavao 60.000 ljudi, pa bi onako privatno više rekao da je bijel nego crn”, rekao nam je odvjetnik, diplomat i političar Orsat Miljenić istog dana kada se prvi put sastalo Saborsko istražno povjerenstvo za slučaj Agrokor i najavilo da će prvi poziv za saslušanje poslati baš Todoriću.

Što Povjerenstvo treba prije svega utvrditi?

– Što su radili Ivica Todorić i njegov menadžment i kako se ponašala hrvatska vlast od nastanka Agrokora. Jer svaka je nešto pridonijela, a paralelno s tim bih volio da se čuju i sudbine onih koji su bili oštećeni ili onih koji imaju saznanja a ne pripadaju tom krugu sprege Agrokora i politike. Dakle, ja osobno, a mislim da ni drugi članovi Povjerenstva, ne ulazim s tim “netko je kriv, a netko nije”, nego sa željom da se konačno vidi što se događalo. Primjer je Porezna uprava, a ne znam je li točan podatak da dugo nisu bili u Agrokoru. Vjerujem da to zanima i prosječnog građanina, a zanima i mene. Zašto, recimo, nisu bili, ako je to točno. Obrazloženje može dati ministar financija i šef Porezne uprave iz datog perioda. Obrazloženje može biti sasvim prihvatljivo, ali mi ga moramo čuti, vi i ja. Građani ga moraju čuti.

Kakva je vaša osobna vizija o radu Povjerenstva?

– Mogu reći kako bih ja volio, ali Povjerenstvo će odlučivati. Treba iskoristiti period dok Povjerenstvo ne počne s radom da se sve pripremi. Uvijek je dobro imati pravilnik da se zna što tko radi, crno na bijelo. Treba se dogovoriti i o pitanju odnosa s javnosti, tko će istupati. Moj je prijedlog bio da se prvi dan počne s Todorićem i to je prihvaćeno. Onda treba saslušavati političare kako se dogovorimo. Kada završimo tu turu, može se Ivica Todorić ponovo zvati pa da usporedimo iskaze. To je moja ideja. Paralelno s tim treba tražiti i dokumentaciju, a ona ne smije biti preobilna. Morate uzeti ono što vam treba, ali moramo biti vrlo precizni. Ako nas počnu zatrpavati dokumentacijom, nećemo moći raditi. Nas ima koliko nas ima, vrijeme nam je ograničeno i ako bismo dobili šleper dokumentacije, to ne bismo stigli ni pročitati.

Založili ste se za to da sjednice Povjerenstva budu javne?

– Moj je prijedlog bio da budu javne, osim što ne moraju biti nužno javne u nekim tehničkim stvarima. Svakako treba biti javan onaj dio gdje se radi o ispitivanju. Svatko tko je bio političar ili javna osoba mora javno svjedočiti pred Povjerenstvom. Ako ima interesa, može prenositi i televizija. To se mora snimati, da se ne dogodi kao s prošlim povjerenstvom o robnim rezervama kada nije bilo traga. Ovdje će trag ostati i moći će se za svakoga vidjeti što je govorio ili pisao. Javnost rada je ono čime možemo pokušati vratiti, ako je to moguće, povjerenje u politiku. Sve što bi se događalo izvan javnosti dovodilo bi u sumnju.

Sve vrijeme kako je rastao Agrokor na vlasti su bili HDZ i SDP. Koliko raščišćavanje istine o kompaniji može biti zaista iskreno kada su i u Povjerenstvu najbrojniji predstavnici tih dviju stranaka?

– Zato je izuzetno važno da sve bude javno. Ako se sve vidi i snima, ne mogu ja biti pristran i vući na jednu stranu, niti će netko iz HDZ-a moći vući na drugu. Ivica Todorić ili bilo tko drugi govorit će ono što ga se pita. Ako ga ne pita HDZ, pitat ću ga ja; ako ga nešto ne pita SDP, pitat će ga članovi povjerenstva iz HDZ-a. Zato to mora biti javno, jer u protivnom Povjerenstvo ne bi imalo smisla.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:44