NOVI GLOBUS

NA RUBU APSURDA Predsjednica koja pjeva, pjevač koji prekraja Ustav, sudac koji prezire trodiobu vlasti, teški karakter koji se hvali svojom naravi

 
Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić
 Darko Tomas, Damjan Tadic, Goran Mehkek, Boris Kovacev / CROPIX

U redu je da ona zapjeva, ali ne pred kamerama i medijima. Ako se i dogodi da pjeva na javnom mjestu, to može biti jednom, ali ne pet ili šest puta - rekao je ovih dana Globusu predsjednici blizak izvor iz HDZ-a u kojem očito nije dobro odjeknulo sudjelovanje Kolinde Grabar-Kitarović na nedavnoj rođendanskoj proslavi Milana Bandića kojem je donijela tortu pa pred brojnim uzvanicima uzela mikrofon i otpjevala mu čestitku. Predsjednici, koliko čujemo, sve više suradnika zamjera što se i u kampanji kao i tijekom proteklih godina provedenih na Pantovčaku nastavlja ponašati previše opušteno zbog čega njezini kritičari i politički oponenti već dulje vrijeme upozoravaju kako je do krajnjih granica estradizirala pa gotovo i karnevalizirala funkciju šefa države na kojoj želi provesti još jedan petogodišnji mandat. Ona pak u tome ne vidi ništa i poručuje da je nitko neće spriječiti da pjeva sa svojim narodom.

Za to vrijeme njezin protukandidat koji stiže iz estradnih krugova Miroslav Škoro naklonost birača pokušava pridobiti obećanjima koje bi mogao ostvariti jedino kada bi u Hrvatskoj vladao predsjednički, a ne parlamentarni sustav. Javno se zalaže za proširenje ovlasti predsjednika za što je potrebno mijenjati Ustav o kojem Škoro često govori i pritom pokazuje brojne rupe u znanju o pravnim pitanjima. I kandidat Mislav Kolakušić - koji je donedavno bio sudac pa bi zakone trebao imati u malom prstu - zalaže se za ustavne promjene kojima bi predsjednik imao gotovo neograničene ovlasti kakve nije imao ni Franjo Tuđman, ne dajući realne odgovore kako bi to postigao, kao ni za razna druga rješenja kojima se populistički razmeće čime privlači tzv. protestne birače koji su se razočarali u Most i Živi zid.

I na kraju Zoran Milanović - koji po svim relevantnim anketama ima najviše šanse s Kolindom Grabar-Kitarović završiti u drugom krugu izbora - u kampanju je krenuo ističući svoj karakter, koji mu se u dosadašnjem političkom djelovanju više pokazao kao slaba točka nego kao prednost. No, čini se da u kampanji koja ulazi u završnicu četvero vodećih kandidata naklonost birača pokušava pridobiti upravo afirmirajući svoje mane.

Zašto aktualna predsjednica umjesto da pjeva i navija na utakmicama, ne ističe više svoja postignuća u mandatu koji privodi kraju, pitali smo šefa njezina izbornog stožera Ivana Anušića. Nabrojivši nam visoke političke i diplomatske funkcije koje je Grabar-Kitarović obnašala tijekom svoje karijere, Anušić tvrdi kako se njezini uspjesi najviše vide kad se usporede s postignućima bivših predsjednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića.

"Ona ne pjeva na službenim i protokolarnim događanjima, nego u opuštenom društvu, gdje se to svakome dogodi. A stara poslovica kaže da tko pjeva, zlo ne misli. Za razliku od njezinih, Milanovićeve izjave su skandalozne. Kad bi predsjednica takvo nešto izjavila, imala bi danima prosvjede ispred ulaza u stan. Recimo, njegova izjava da pristojnim ljudima nije mjesto u koloni sjećanja u Vukovaru. A kao premijer je pokazao da je nesposoban. Škoro pokazuje potpuno nepoznavanje zakona i Ustava. Ne razumije o čemu priča. Krenuo je ekstra desno, pa skrenuo prema ljevici i centru, sada se vraća nazad...

Ne razumije čime se predsjednik treba baviti, a to može voditi u katastrofu. Kolakušić je čisti populist koji bi bio sve u jednom, i premijer i predsjednik i ministar vanjskih i unutarnjih poslova i glavni sudac", govori Anušić i naglašava kako je Kolinda uvelike pridonijela tome da je Hrvatska prepoznata u svijetu te da više nego odlično predstavlja državu, što i jest uloga predsjednika. To što ponekad više u javnost isplivaju njezini gafovi, tvrdi Anušić, nije namjerno. Ona, dodaje, sama odlučuje na kojim će se neformalnim mjestima poput fešta i proslava pojavljivati. To nije taktika njezina predizbornog stožera.

"Taktika je da se njezin rad predstavi u najboljem mogućem svjetlu. Mi ističemo njezine vrline, a protukandidati mane. Ljudi možda očekuju konfrontacije kandidata, reality show… To se neće dogoditi. Nećemo se baviti populizmom ni prljavom kampanjom koja bi zabavljala široke narodne mase", otkriva Anušić.

Prvi čovjek Milanovićeva izbornog stožera Orsat Miljenić nam kaže kako neće komentirati druge kandidate te da se nikako ne može složiti da je Milanoviću njegov karakter mana ili uteg.

"Država mora imati predsjednika koji ima karakter da bi imala stav. A to znači da čovjek ima smišljeni stav o onome što se događa u društvu i da ga ima hrabrosti izreći. Zoran je rekao da će biti neka vrsta vrhovnog pravobranitelja, zaštitnika građana koji upozorava kada sustav ne radi u njihovu interesu. To je taj karakter koji je kod Zorana prednost jer građani znaju što i koga biraju. Njemu nije problem reći što misli. Jer ima stav. Oni koji nemaju karakter nisu dorasli funkciji predsjednika", objašnjava Miljenić te dodaje kako im taktika nije polemizirati s protukandidatima, nego se obraćati građanima.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:39