GODINA VELIKIH SUĐENJA

SAMO U NOVOM GLOBUSU: SUĐENJA KOJA ĆE UZDRMATI RH Na optuženičku klupu sjedaju 'krupne ribe': Sanader, Mamić, Vidošević, Lovrić-Merzel, Horvatinčić...

Tomislav Horvatinčić, Zdravko Mamić, Nadan Vidošević i Ivo Sanader
 HANZA MEDIA

Za 2017. godinu definitivno se može reći da će biti godina velikih suđenja. Na hrvatskim sudovima upravo su u početnoj fazi ili ubrzo trebaju početi sudski postupci protiv cijelog niza krupnih riba domaće politike, dojučerašnjih nositelja izvršne vlasti i čelnika državnih institucija, gospodarstvenika, istaknutih sportskih djelatnika, te bivših i sadašnjih glavešina u lokalnoj upravi i samoupravi, pa i donedavno visokopozicioniranih policijskih službenika.

Ivo Sanader, Milan Bandić, Zdravko Mamić, Nadan Vidošević, Marina Lovrić Merzel, Božidar Kalmeta, Branimir Glavaš, Nada Čavlović Smiljanec, Jozo Petrović, Marija Šola, Tomislav Horvatinčić, Slobodan Ljubičić, Davor Jelavić, Petar Pripuz, Đuro Gavrilović, Josip Paladino, Luka Miličić, Željko Dolački... To je samo dio prominentnih lica koja su već sjela ili bi idućih mjeseci trebala sjesti na optuženičku klupu, većinom Županijskog suda u Zagrebu.

Nekima od njih, poput bivšeg premijera Sanadera ili zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića, počinju ponovljena suđenja u slučajevima u kojima su viši sudovi prethodno ukidali prvostupanjske presude. Na sudu, možemo reći da je sigurno, nećemo vidjeti jednoga optuženika – prvog čovjeka mađarskog MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija, kojemu bi se trebalo suditi u odsutnosti. Treba napomenuti da je Interpol nedavno ukinuo međunarodnu tjeralicu za njim, a određene zemlje članice EU odbile su postupiti po europskom uhidbenom nalogu koji je za njim raspisala Hrvatska.

Zadnjih godina nadležna tužiteljstva, mahom USKOK, provodila su istrage i podizala optužnice u ovim predmetima. Proteklu godinu obilježila je pravna borba oko potvrđivanja niza optužnica, žalbe Vrhovnom sudu i vraćanje predmeta na ponovno odlučivanje. No, u većini spomenutih slučajeva sve je na koncu sjelo na svoje mjesto. Optužnice su mahom potvrđivane na sudovima, iako se u nekim slučajevima, primjerice u povodu dviju optužnica protiv zagrebačkoga gradonačelnika, još čeka odluka suda.

Bilo bi vrlo nezahvalno prognozirati hoće li se spomenuti postupci ili dio njih privesti kraju tijekom ove godine. Naime, uglavnom se radi o predmetima s opsežnom dokaznom dokumenatacijom, većim brojem svjedoka, vještačenjima. Usto, zbog izmjena Kaznenog zakona i, posebno, učestalih izmjena Zakona o kaznenom postupku, koje su dovele do često različitih tumačenja propisa u sudskoj praksi, nisu isključena ni određena iznenađenja u vezi s pravnim pitanjima koja bi mogla dodatno zakomplicirati situaciju i uzrokovati razvlačenje postupaka. Ne treba zanemariti ni činjenicu da će zbog velikog broja predmeta koji su došli u fazu glavne rasprave uskočki odjel zagrebačkog Županijskog suda biti vrlo opterećen.

Slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera opet će, sigurno, privlačiti najveću pozornost. Sva tri postupka koja se vode protiv njega, afera Fimi Media, afera Ina Mol i Hypo te slučaj Planinska opet su na početku. U siječnju je počelo ponovljeno suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi zbog koje je Sanader uhićen u Salzburgu u prosincu 2010. Prvo suđenje okončano je 2014. i završilo je osuđujućom presudom. Sanader je dobio ukupno devet godina zatvora i obvezu vraćanja ilegalno stečenih 15,2 milijuna kuna. Međutim, godinu dana kasnije Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje...

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:09