MARIN MRČELA

SUDAC VRHOVNOG SUDA U INTERVJUU GLOBUSU OZBILJNO UPOZORAVA 'Otkad smo ušli u EU, ponašamo se kao da je borba protiv korupcije gotova. A nas čeka rat!'

 Goran Mehkek / CROPIX

“Za vrijeme pregovora o ulasku u EU imali smo poticaj u borbi protiv korupcije, ali kada smo ušli u EU, tada kao da smo pomislili da smo napravili dovoljno i da je borba gotova. No, nismo gotovi jer je borba protiv korupcije zapravo rat koji traje i koji će trajati. Nema nijedne države na svijetu koja je iskorijenila korupciju. Nažalost”, kaže u velikome intervjuu Globusu Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda i predsjednik GRECO-a, središnjega europskog antikorupcijskog tijela.

Mrčela se osvrće na najnoviji izvještaj Transparency Internationala po kojem je Hrvatska u protekloj godini potonula među najkorumpiranije zemlje EU, te ju je direktor TI-ja Carl Dolan ocijenio kao “novo lice korupcije u Europi“. Po njegovu mišljenju, ta je kvalifikacija preoštra.

“Treba napomenuti da Transparency mjeri dojam, a ne stvarno stanje. Ipak, njihovi su izvještaji važni jer upozoravaju na probleme u borbi protiv korupcije. Mi imamo još mnogo prostora za napredovanje i situacija svakako nije onakva kakvu bismo željeli.”

Koliko ima istine u tvrdnji, koja se često čuje u javnosti, da je pravosuđe jedan od generatora korupcije?

“Korupcije ima i u pravosuđu, ono nije na nju imuno”, kaže Mrčela. “No, po izvještaju GRECO-a, stvarno stanje u hrvatskom pravosuđu bolje je nego što je dojam o njemu. Mislim da pravosuđe nikako nije generator korupcije, ali je korupcija u njemu vrlo opasna, ako ne i najopasnija.”

Mrčela smatra da se u antikorupcijsku borbu treba uložiti mnogo više napora nego što se dosad činilo. “Za sprečavanje korupcije potrebno je promijeniti svijest, a to je dugotrajni postupak. Borba protiv korupcije počinje u obitelji, vrtiću, školi i traje, zapravo, cijeli život. Ako i dalje mislimo da je normalno liječniku odnijeti bocu žestokog pića, medicinskim sestrama kavu i čokoladu, ako nam je normalno da se u javnom poduzeću zapošljavaju rođaci i prijatelji onih na vlasti, onda se trebamo zapitati koje su društvene vrijednosti i želimo li živjeti u takvom društvu.”

Na pitanje kako komentira analitičku procjenu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), iznesenu u izvještaju predsjednici Republike i premijeru, da u Hrvatskoj ima dvadeset sudaca koji svojim odlukama “ugrožavaju nacionalnu sigurnost” Mrčela odgovara oštro: “Taj podatak nikome nije donio ništa dobro, a još je gore to što se nakon tog podatka ništa nije dogodilo. Tako sada nitko ne zna tko su tih 20 sudaca, pa onda može biti svaki sudac. To samo potiče nepovjerenje prema pravosuđu i nije daleko ocjena da je podatak s tom svrhom objavljen.”

U intervjuu Marin Mrčela govori i o izboru novog predsjednika Vrhovnoga suda, o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, o prijedlogu da se imovinske kartice sudaca ubuduće objavljuju na internetu...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:20