SPECIJALNI IZVJEŠTAJ GLOBUSA

SVI PROTIV PLENKOVIĆA: UJEDINIO SVE PROTIVNIKE, A SAVEZNICI MU OKREĆU LEĐA Premijerova sudbina sada ovisi samo o jednoj stvari

Nejasna strategija Vlade u aferi Agrokor izazvala je sumnju predsjednice Republike, Todorića je ohrabrila za napad, Bernardića navela da zatraži premijerovu ostavku, a Petrova potaknula da pokrene političku osvetu. Plenkovićeva sudbina sad ovisi o sudbini Agrokora...
Davor Bernardić, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković, Ivica Todorić i Božo Petrov
 HANZA MEDIA

Kako Agrokor postaje prvorazredna pravosudna i financijska tema, tako se nevjerojatnom brzinom seli i u sferu državne politike kao najveći izazov za Vladu Andreja Plenkovića. Pokušaj da oporba sruši Vladu ostat će bez rezultata, ali dugoročno će premijeru sve ono što se događa s Agrokorom biti izazov koji će odrediti i njegovu osobnu političku sudbinu, ali i sudbinu njegove Vlade. Nove podjele na hrvatskoj političkoj sceni su evidentne, a osjeća se i sve veći procjep između Banskih dvora i Pantovčaka. Samog Plenkovića trebao bi zabrinuti i drastični pad rejtinga, jer sada ima popularnost kakvu je Ivo Sanader imao u petoj godini mandata.

Pritisci na HDZ sve su veći, a mnogi ističu da je i komunikacija koja se vodi iz stranke na vlasti, ali i Banskih dvora, sve lošija. Tenzije se tako nastavljaju, vrijeme prolazi bez strukturnih reformi, a Vlada nastoji fokus javnosti skrenuti na teme kao što je uvođenje eura, što je na dugom štapu. U ovom se času ne može reći ni kada ćemo ući u šengenski “klub”, a kamoli kada će biti uveden euro.

Podjele koje je izazvao Agrokor duboke su i dramatične. S jedne su strane Vlada i HDZ i uska jezgra koja ima odlučujuću ulogu u pitanju Agrokora, a to su Ante Ramljak, Martina Dalić i Zdravko Marić. Uloga HNS-a koji svim snagama podržava Vladu postaje sve minornija jer ta stranka nestaje s političke scene, dok se manjinci ne miješaju, iako je Milorad Pupovac oprezno reagirao pošto je objavljen ugovor o kreditiranju Agrokora.

S druge strane je oporba, koju vodi i dalje mlaki i neefikasni SDP s Davorom Bernardićem na čelu, ali se Božo Petrov polako, ali sigurno vraća na političku scenu. Tu je i Ivica Todorić koji najavljuje da se neće tako lako predati i prijeti novim “topništvom” koje bi trebalo destabilizirati Vladu i samog premijera. Tu su i ruski interesi i vraćanje kredita Sberbanku, čime se cijeli slučaj s Agrokorom reflektira i na međunarodni plan. Ostaje i uloga predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ona je u posljednje vrijeme više puta povukla poteze koji se Banskim dvorima i samom premijeru nimalo nisu svidjeli.

Ivica Todorić teško može spasiti vlastitu kožu, ali će, sigurno, zakomplicirati život Vladi i premijeru. Kada je objavljen ugovor o kreditiranju Agrokora, koji je izazvao neviđeno zanimanje javnosti, i u samom HDZ-u bilo je različitih reakcija. Mnogi su izražavali iznenađenje dotad nepoznatim činjenicama, pa je tek nakon reakcije dobavljača slijedilo smirivanje. “Nama je sada posve jasno da i predsjednica više ne vuče poteze koji su usklađeni s Vladom, a to se ne odnosi samo na Agrokor i ustrajno traženje Kolinde Grabar-Kitarović da Istražno povjerenstvo nastavi s radom nego i mnogo šire”, kaže za Globus istaknuti član HDZ-a.

Predsjednica s pravom inzistira da Povjerenstvo o Agrokoru obavlja svoj posao i da se nađe rješenje za zakonsko reguliranje njegova daljeg rada, jer smatra da hrvatska javnost mora dobiti neke odgovore. U protivnom, procjenjuje predsjednica, može se steći dojam da se nešto želi prikriti ili posve sakriti. Ta razilaženja o radu Povjerenstva, ali ne samo o tom pitanju, produbljuju razlike između premijera i predsjednice, koliko god se javno Banski dvori i Pantovčak trudili pokazati da je riječ o nijansama u pristupu pojedinim temama. Neki idu i korak dalje i tvrde da je predsjednica ovim najnovijim istupima dala vjetar u leđa oporbi, iz koje prvi put dolaze i komplimenti na njezin račun.

No, kad je o SDP-u riječ, ta stranka nema kapaciteta da ozbiljno ugrozi Vladu i sve što je Bernardić do sada poduzeo pokazuje ono što većina tvrdi, a to je da nije lider ni vlastite stranke, a kamoli oporbe. Plenković to vješto iskorištava, ali mu to naposljetku neće mnogo značiti ako se situacija u vezi s Agrokorom dodatno zakomplicira. Iako se ni Most nije vratio na pozicije koje je imao u trenutku kada se pojavio na političkoj sceni, osjeća se rast njegova utjecaja i strategija koja ide za tim da se potezi vuku polako, ali efikasno. Most je, sigurno, mnogo naučio od vremena kada je djelovao gotovo diletantski, pa novi povratak Bože Petrova za Plenkovića neće biti ugodan. Čini se da ga se mnogo lakše riješio prije nego što će ga se riješiti sada.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:26