ZASAD OSTAJE ŠEF

'TO MU JE SJELO KAO KEC NA DESETKU' Globus otkriva kako je Bernardić u teškoj rovovskoj bitki izvojevao pobjedu i osujetio puč koji mu se spremao

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić opasno je živio cijelog ljeta. S jedne strane o glavi su mu radili brojni utjecajni SDP-ovci - članovi Predsjedništva i saborski zastupnici, koji su koncem lipnja potpisali pismo i zatražili njegovu hitnu ostavku, a s druge strane su i neki od Bernardićevih najbližih suradnika iz vodstva stranke tijekom ljeta počeli ozbiljno preispitivati njegovu sposobnost da nastavi voditi najveću oporbenu stranku.

Vrhunac snage “pučisti” su postigli početkom rujna kad su se okupili u Kamanju, činilo se tada da je odlazak Bernardića s čela SDP-a samo pitanje trenutka i načina na koji će se ta epizoda točno odigrati. Potom su nekoliko puta s Bernardićem razgovarali i utjecajni članovi stranke koji su tijekom pobune cijelo vrijeme bili uz njega, vršeći pritisak da razmisli o ostavci. No, on im je rekao da milom neće otići i da ga na ostavku mogu natjerati samo silom - preglasavanjem u Predsjedništvu i u Glavnom odboru. Osim toga, Bernardić je svojim bliskim suradnicima i zaprijetio, poručivši im da će se u slučaju novih unutarstranačkih izbora preispitivati i njihove pozicije.

Zatim je došlo do preokreta, dogodila su se dva nepovezana, ali gotovo istovremena događaja u korist predsjednika SDP-a. Pučisti su izgubili dah, a Bernardić je neočekivani poklon dobio i od političkih suparnika iz HDZ-a. Afere s “bušenjem” USKOK-ovih istraga, a potom i pobuna protiv premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, koju su predvodile desne političke, parapolitičke te braniteljske organizacije, fokus su medija i političkih rasprava preselile s pobune u SDP-u na potrese u HDZ-u i oko njega.

Predsjednik SDP-a, to su u razgovoru za Globus priznali i neki od pučista, unatrag nekoliko tjedana izgleda puno samouvjerenije i opuštenije. Kažu čak i da su mu posljednje izjave u kojima je gađao HDZ zbog afera SMS i elitna prostitucija te pozadinu prosvjeda u Vukovaru bile solidne. A to je veliki kompliment, nakon što bi mjesecima prije gotovo svaka izjava ili javni nastup šefa SDP-a instantno izazvali revolt u stranci, a Bernardićeve izjave često su bile predmet sprdnje na društvenim mrežama.

Generalni zaključak koji je proizišao iz naših razgovora s brojnim utjecajnim SDP-ovcima - iz svih struja - glasi: pobuna je krahirala, a Bernardić će, ako se ne dogodi veliki i neočekivani obrat, ostati na čelu SDP-a najmanje do svibnja iduće godine kada će se održati izbori za Europski parlament.

“Ništa se trenutno ne događa zato što su svi izgubili volju. Bernardić je povukao odličan potez kad je ekipi oko sebe rekao: ‘Ako ja moram otići, e onda ćete i svi vi na ponovne izbore za članove Predsjedništva i Glavnog odbora te za potpredsjednike stranke.’ Tu su svi oni povukli ručnu. A što se tiče nas koji smo potpisnici pisma i koji smo se zadnji put u većem broju okupili u Kamanju, čini mi se da su se neke ideje polako iscrpile”, rekao je za Globus utjecajni član SDP-a iz tabora pučista.

Defetistički razmišlja i jedan od kolovođa pučista: “U smislu nekoga razrješenja evidentne pat-pozicije u kojoj se nalazimo i mi i Bernardić i ljudi koji ga još uvijek podupiru, ja više ništa ne očekujem.” Nije optimističan ni kada je riječ o zaključcima skorašnje sjednice Glavnog odbora na kojoj bi se, prema nekim najavama, mogla otvoriti rasprava o poziciji šefa stranke te glasanje o prijedlogu za sazivanje izborne konvencije SDP-a na kojoj bi se opozvao Bernardić i raspisali novi unutarstranački izbori.

“Teško da će na sjednici Glavnog odbora doći do formalne rasprave i glasanja o prijedlogu da se pokrene proces izvanrednih izbora u stranci. Mi nemamo dovoljan broj članova GO-a za izglasavanje takvog prijedloga, a s druge strane ni Bernardić nema podršku potrebnu za naše izbacivanje iz stranke”, kaže jedan od pučista.

Sjednica Glavnog odbora SDP-a još nije službeno zakazana, a prema informacijama kojima raspolažu naši sugovornici najvjerojatnije će biti održana 27. listopada. Optimističniji pobunjenici nadaju se da će najmanje pet-šest županijskih organizacija SDP-a na sjednici GO-a zatražiti raspravu i glasanje o prijedlogu za održavanje konvencije na kojoj bi se opozvao Bernardić i raspisali novi izbori u stranci.

Takav zahtjev nedavno je vodstvu stranke uputila Osječko-baranjska županijska organizacija SDP-a, a naš sugovornik iz redova pučista kaže kako će, uz Krapinsko-zagorski i SDP Zagrebačke županije koje vode suspendirani pučisti Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović, takav zahtjev uputiti i Splitsko-dalmatinski, Šibensko-kninski i Dubrovačko-neretvanski SDP.

Predsjednik Dubrovačko-neretvanskog SDP-a Krešimir Kuran u razgovoru za Globus rekao je kako je njegova organizacija već donijela zaključke koji idu u tom smjeru, iako nisu decidirano zatražili uvrštenje rasprave o sazivanju stranačke konvencije na dnevni red sjednice Glavnog odbora.

“Nismo decidirano zatražili samu konvenciju, nego smo pozvali članove GO-a da stranačka tijela, ako smatraju da treba ići u tom smjeru, sve poteze vuku sukladno Statutu SDP-a, a ne da se napucavamo po medijima. U zaključku koji smo poslali i Predsjedništvu i GO-u stoji da smo nezadovoljni stanjem u stranci, da Davor Bernardić nije jedini i isključivi krivac, ali da je na njemu najveća odgovornost te da rješenje krize u SDP-u vidimo kroz djelovanje stranačkih tijela. U tom smjeru će raspravljati većina članova Glavnog odbora iz naše županije”, kaže Kuran, koji smatra da se članovi GO-a koji su nezadovoljni šefom stranke zasad ne odlučuju za njegov opoziv jer još uvijek ne vide osobu koja bi uspješno preuzela vodstvo nad SDP-om.

Šibensko-kninska organizacija SDP-a, neslužbeno doznajemo, već je donijela svoje zaključke koje je proslijedila Glavnom odboru i drugim stranačkim tijelima. Iako njihovi zaključci idu u smjeru traženja raspisivanja novih unutarstranačkih izbora, kako neslužbeno doznajemo, šibensko-kninski SDP-ovci ne vjeruju da će se na sjednici Glavnog odbora službeno raspravljati o izbornoj konvenciji, odnosno o opozivu Davora Bernardića.

“Iako su članovi GO-a nezadovoljni, oni kada dođu na sjednicu zašute, boje se da ne budu preglasani. Bernardić u GO-u još uvijek ima većinu, jer, da nema, već bi bio bivši”, kaže naš sugovornik.

I on smatra da se Bernardić oporavio od ljetne ofenzive pobunjenika te da su mu jako pomogle i afere SMS i elitna prostitucija koje su uzdrmale HDZ, kao i desni udar na Plenkovića u Vukovaru.

“To mu je sjelo ko kec na desetku”, zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:22