PUKOVNIK TURKOVIĆ ZA GLOBUS

'Treba što prije uspostaviti združenu mediteransku flotu kanadera, protiv požara bismo se borili s Talijanima, Francuzima, Španjolcima, Grcima...'

 
 Jure Mišković / CROPIX

“Nakon ovoga ljeta očekujem velike pomake u međunarodnoj suradnji na području gašenja požara iz zraka. Nužna je uspostava združene mediteranske flote u kojoj bi svi sudionici bili na razini na kojoj je Hrvatska. U njoj bi, uz nas, bili Italija, Francuska, Španjolska, Portugal i Grčka. Riječ je spašavanju života koje ne poznaje ni granice ni nacionalnosti ni religije, pa je takva suradnja jedini odgovor struke, politike i razuma na ovakve situacije”, kaže u velikome intervjuu Globusu pukovnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, koja je odigrala veliku ulogu u gašenju strahovitoga požara što je, prije dva tjedna, gutao prigradska splitska naselja.

“Imali smo i do sada velikih požara, u kojima bi u isto vrijeme gorjeli Hvar, Brač, Lastovo, Vis... Ali ne i požar koji bi tolikom žestinom došao do drugog grada po veličini u Hrvatskoj. Zato sam taj požar nazvao majkom svih požara”, govori Turković.

Jesu li i sami piloti kanadera koji su gasili požar u određenim trenucima bili životno ugroženi?

“Ne bih to tako dramatično rekao. Imamo stvarno dobro osposobljene pilote. Oni su preuzeli određeni rizik jer je trebalo spašavati imovinu i jer je ispod njih bilo puno ljudi, vatrogasaca i civila. Nije bilo iluzija o zaustavljanju tog požara koji je do trenutaka kada su avioni stupili na lice mjesta kumulativno postigao toliku razinu energije da ga od 16 sati do mraka ne bi ugasilo ni 20 aviona i da nije bilo vjetra”, govori pukovnik i napominje: “Pilotima treba čestitati na tome što su ispravno procijenili i što nisu upali u kolektivnu euforiju. Koliko god smo mi voljni i spremni gasiti požare i spašavati ljude, moramo ostaviti zadnju granicu svog preživljavanja. Nije dobro da piloti kanadera budu kamikaze.”

Je li Hrvatskoj dovoljno šest kanadera koliko ih sad ima?

“Nikada nijedan general nije rekao da ima viška vojske. Svakako bi trebalo imati svega više, no veliki sustavi ne traže maksimum i savršenstvo, nego optimum. Umjesto kupnje jednog ili dva kanadera možemo radije taj novac uložiti u preventivu, organizaciju, primjenu tehnologija 21. stoljeća. Jer, splitski je slučaj pokazao da postoje požari na kojima avioni mnogo ne pomažu”, upozorava Turković.

Kako gleda na to što u nas većina ljudi pilote kanadera doživljava kao heroje?

“Mi svi u ovom dijelu Europe skloni smo inflaciji velikih izraza. Nama su svi heroji. I blagajnica koja je odradila cijelo radno vrijeme i pilot u kanaderu. Nismo mi heroji. Heroji su Blago Zadro, Kata Šoljić... Mi se godinama školujemo za upravljanje tim avionima. Opremljeni smo, zaštićeni i plaćeni. Radimo svoj posao. Da je baš tako opasno, vjerojatno ne bih već deset godina bio zapovjednik jer ne bih više bio živ”, kaže zapovjednik Protupožarne eskadrile.

Pukovnik Davor Turković u intervjuu analizira zašto je opasnost od izbijanja šumskih požara iz godine u godinu sve veća; zašto neke bogate države ne žele pomoći drugima u gašenju požara; govori o uspješnoj akciji hrvatske Protupožarne eskadrile lani u Izraelu…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa!
Tourists take a selfie on a beach at Fos-sur-Mer near Marseille, France, July 15, 2017.   REUTERS/Jean-Paul Pelissier - RTX3BL5P
GLOBUS
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:48