GLOBUS OTKRIVA

TRI TJEDNA UOČI PROSVJEDA U VUKOVARU VODSTVO HDZ-a PANIČNO ISTRAŽUJE TKO KUJE UROTU PROTIV ŠEFA STRANKE Plenkovićeva operacija 'Zaustavite Penavu'

 
Ivan Penava i Andrej Plenković
 Vlado Kos / CROPIX

Glavni je strah Andreja Plenkovića da se prosvjed protiv institucija zbog nerješavanja ratnih zločina, koji je najavljen za 13. listopada u Vukovaru, ”ne prelije” na 18. studenoga i obljetnicu grada heroja. Zbog toga vrh HDZ-a upire sve snage kako bi se taj prosvjed otkazao ili kako bi se barem što više umanjio njegov značaj – govori izvor iz HDZ-a.

Kaže kako je vodstvu stranke jasno da će se skup u Vukovaru očito pretvoriti u prosvjed protiv Vlade i Plenkovića te ističe kako im je jedno od glavnih pitanja kojim se naveliko bave ono – tko stoji iza vukovarskog gradonačelnika, HDZ-ova Ivana Penave, koji je najavio prosvjed. Ne vjeruju da je to samo njegova ideja. Iako je Penava u više navrata kazao da podržava Plenkovića i da skup u Vukovaru nema nikakve veze s rušenjem Vlade, te da su neke stvari slučajnost kao što je podudaranje termina prosvjeda sa sportskim igrama Hvidre, u vrhu HDZ-a ne misle tako.

– U stranci su uvjereni da iza prosvjeda stoje drugi akteri i da se Penavom manipulira – kaže jedan od naših sugovornika iz stranke. Potvrđuju to i izjave niza HDZ-ovih dužnosnika koji su, posljednjih dana, što izravno, što neizravno, prozvali Neovisne za Hrvatsku i Zlatka Hasanbegovića, udrugu U ime obitelji Željke Markić te druge desne udruge... Hasanbegović, međutim, kaže kako Neovisni za Hrvatsku nemaju nikakve veze s prosvjedom.

– Nismo organizatori prosvjeda, nemamo veze s tim, niti sudjelujemo u tome, osim što načelno podupiremo svaku javnu artikulaciju općenitog nezadovoljstva zbog nekažnjavanja srpskih ratnih zločina. Plenković, skretanjem pažnje na nas kao tobožnjih organizatora tog događaja, želi, zapravo, prikriti činjenicu da kao politički uljez u HDZ-u ne nadzire tu stranku i njezine različite interesne i klijentelističke frakcije koje su sve bez iznimke lišene bilo kakve ideologije, svjetonazora, vrijednosti ili temeljnog državno-nacionalnog stava – kazao je Hasanbegović i dodao kako oni nisu dio HDZ-ova frakcijskog rata te da u njemu ne žele sudjelovati, ni sada ni u budućnosti.

– Plenković i njegovi bliski suradnici nisu percipirali da mi nismo odmetnuta HDZ-ova frakcija, nego nositelji autohtone i samobitne političko-nacionalne platforme. Gospodin Plenković i njegovi trbuhozborci kada lamentiraju o “nekim nevidljivim snagama koje žele ovo ili ono” moraju znati da je političko-demokratska evolucija, bez obzira na različita posrnuća, odmakla od vremena njegove primarne socijalizacije i maturalnog rada u ocvalom samo­upravnom socijalizmu Bakarića, Kardelja i ostalih.

Zato je smiješno napadati političke aktere zbog iznošenja njihovih političkih stavova. To nije urotničko djelovanje već sastavni dio parlamentarne demokracije. O takozvanom rušenju ili nerušenju Plenkovićeve vladavine neće se odlučiti na ovom ili onom prosvjedu, nego na izborima – kazao je Hasanbegović. Poručio je da bi ostao u HDZ-u da je želio sudjelovati u njihovim spletkama.

– Neka Plenković svoje probleme koje ne zna riješiti ne prebacuje na druge – zaključio je Hasanbegović.

No, iako prstom upiru u elemente izvan HDZ-a, izvori iz te stranke ističu kako u vodstvu ipak najveća bojazan vlada da su sve potaknuli nezadovoljnici iz samog HDZ-a, pripadnici tvrde desne struje, koji ne podržavaju politiku Andreja Plenkovića.

– To se može iščitati iz raznih izjava i govora na sastancima stranačkih tijela. Plenković stalno ponavlja ”žele me rušiti”, i stalno nam daje upute što trebamo govoriti i kako komunicirati stvari prema medijima. Svaka druga rečenica mu je – Je li vam to jasno? Jeste li me razumjeli? Tako trebate govoriti – govori jedan istaknuti član HDZ-a, dodajući da su svima iritantni takvi njegovi nastupi.

– Sve to govori da se Plenković osjeća vrlo nesigurno zbog najavljenog prosvjeda u Vukovaru – kaže naš sugovornik. Dodaje kako Plenkovićev strah da iza prosvjeda stoje neki iz HDZ-a nije bezrazložan jer je, ističe, puno nezadovoljnika u stranci. A smatra tako, čini se, i HDSSB-ov Branimir Glavaš koji je na N1 izjavio kako se u politici ništa ne događa slučajno.

– Bez obzira na to koliko se gospodin Penava trudio uvjeriti šefa stranke i javnost da je to slučajno, da nema nikakve veze, ni pozadine, ja u to ne vjerujem. Gotovo sam siguran da iza toga postoji pozadina i pokušaj nezadovoljnika unutar HDZ-a da destabiliziraju šefa HDZ-a i izazovu promjene unutar stranke – kazao je Glavaš, dodajući kako je to nezadovljstvo jedne strane HDZ-a, s desne strane spektra. Istaknuo je i da to što se o Penavinoj ideji nije prethodno raspravljalo na stranačkim tijelima baca sumnju da tu ima neka pozadina.

Glavaš je pri tome iznio svoje iskustvo s HDZ-ovim Milijanom Brkićem nakon lokalnih izbora 2013. kada ga je Brkić posjetio u zatvoru u Mostaru. Tražio je da ih HDSSB-ova vijećnica podrži u Vukovaru jer im je za stvaranje većine Gradskog vijeća bio presudan glas HDSSB-a. Glavaš je ispričao da su se dogovorili, ali da su ih tada prevarili i da Brkić to nije napravio. Naveo je da je u Mostar k njemu tada krenuo Penava, ali da ga je Brkić na pola puta nazvao i naredio mu da se vrati.

– I to je jedan od argumenata da Penava nije samostalni igrač i da to nije njegova ideja – kazao je Glavaš, aludirajući da iza prosvjeda možda stoji i Milijan Brkić. A njegovo ime spominjali su u kuloarima i neki HDZ-ovci, bliski Plenkoviću, iako za to nema dokaza. Ipak, činjenica je da se Brkić do sada nije javno izjasnio oko vukovarskog prosvjeda. Nije, doznajemo, bio ni na sastanku Središnjeg odbora stranke u petak jer se, kažu HDZ-ovci, bavi izborima u BiH. A za razliku od Plenkovićeva zamjenika, oni bliži šefu stranke zadnjih su dana Penavi javno upućivali poruke – od onih da nije dobro da se prosvjed održi pa do onih da će prosvjed biti politiziran, da je Penava izmanipuliran te da prosvjed želi iskoristiti konzervativna desnica.

– Treba istražiti sve ratne zločine koji su se dogodili uopće u Hrvatskoj, u Vukovaru, a osobito na Ovčari... ne želimo da taj prosvjed bude politiziran i iskorišten u druge svrhe – kazao je nedavno Plenković. I HDZ-ov osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je bio sudionik Domovinskog rata, izjasnio se protiv prosvjeda.

– Ne možemo podržati skup u Vukovaru koji će na kraju biti politički skup i koji će na kraju za kolateralnu žrtvu imati one zbog kojih se taj skup održava. Potpuno nepotrebno, to se na taj način ne radi – izjavio je Anušić. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u jednom je od svojih istupa na tu temu kazao: “Postoje političke snage, postoje neki tipovi koji cijelo vrijeme dovode u pitanje to jesmo li mi dovoljno Hrvati, jesmo li dovoljno katolici, brinemo li se dovoljno o interesima Hrvatske.”

Još je oštriji u nedavnom intervjuu bio novi politički tajnik stranke Lovro Kuščević.

– Podržavam procesuiranje svih ratnih zločina, ali ta problematika ne rješava se na ulici, nego u nadležnim institucijama – rekao je Kuščević, koji je na pitanje hoće li se prosvjed u Vukovaru pretvoriti u prosvjed protiv Vlade odgovorio kako je “i sam Penava rekao da je političko iskorištavanje i manipuliranje ove prigode na račun žrtve Vukovara degutantno i novi pucanj na Vukovar”. Dodao je i kako populisti koji sebe nazivaju suverenistima sada žele poentirati na nevinoj žrtvi Vukovara.

– Takva manipulacija neće proći – ustvrdio je Kuščević.

No sve te poruke do sada nisu utjecale na Penavu da promijeni mišljenje o održavanju prosvjeda, iako se u jednom trenutku, kad je počeo hvaliti Plenkovića i Vladu, činilo da bi mogao popustiti, a posebno kad je Plenković počeo govoriti o odgovornosti koju svatko snosi za svoje odluke. A da se Penava slomi, nisu pomogli ne samo pritisci, pa ni svojevrsne prijetnje iz vrha HDZ-a, nego ni sastanci s braniteljskim udrugama kod ministra branitelja Tome Medveda. Nisu utjecaja imali ni sastanci na kojima su se, što službeno, što neslužbeno, s vukovarskim gradonačelnikom sreli Plenković, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Milijan Brkić i drugi istaknuti HDZ-ovci.

Štoviše, Penava je prije dva dana poručio kako prosvjed 13. listopada neće biti jedini.

– Nagodinu u to doba ide drugi prosvjed, tako da ćemo ostvariti kontinuirani pritisak u tom smjeru. U jedan ne bih vjerovao, to bi bilo kao 18. studenog – poručio je Penava, potvrdivši tako još jednom da neće odustati od prosvjeda u Vukovaru 13. listopada.

Na komentare iz vrha HDZ-a da Penavu “netko” iskorištava i manipulira njime, oni upućeniji kažu da to nije tako.

– Penava je gradonačelnik Vukovara, tamo i nema obitelji koja nije prošla ratne strahote. Dužnost mu je da promišlja i o tome i da reagira. Ako ga netko i koristi, onda je za to kriv Andrej Plenković jer je to dopustio. On ima poluge da takve stvari spriječi – kazao je jedan od naših sugovornika. Kaže i kako je Penava u više navrata prije svega ovoga pokušao razgovarati s Plenkovićem, ali da ga on 3-4 mjeseca uopće nije primio na razgovor. – Stalno mu je, kad bi se sreli, govorio – moramo se vidjeti – ali do tog susreta nije došlo – kaže naš izvor, koji dodaje i kako je sramota da ni premijer ni itko od ministara, iako su bili u blizini, u Osijeku, u subotu nije došao na obljetnicu 204. vukovarske brigade.

– Puno bi toga bilo drugačije da je Plenković razgovarao s ljudima – komentirao je jedan član HDZ-a.

Penavi i njegovoj inicijativi je, podsjetimo, uz razne desne udruge, potporu dao i niz braniteljskih udruga, među kojima su i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata koje su ujedno tražile i da se u Saboru održi tematska rasprava o Miloradu Pupovcu, što je šef Sabora Gordan Jandroković odbio.

Potporu Ivanu Penavi, međutim, nije dala Hvidra, ili barem njezin predsjednik, HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, koji se, kao šef saborskog odbora za ratne veterane, također usprotivio tematskoj sjednici o Pupovcu. Prilično je to zasmetalo dijelu braniteljskih udruga, pogotovo stoga što je Đakić svesredno podržavao šatoraše u Savskoj protiv Vlade Zorana Milanovića.

– Đakić je u veljači ove godine branio prosvjed protiv Aleksandra Vučića kad ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala u posjet i govorio je kako će razmisliti hoće li predsjednica i dalje imati njegovu podršku. A sad mu Vučić i Pupovac ne smetaju, i još ga brani – komentirali su ovih dana u braniteljskim krugovima. Kako bilo, Đakić se također izjasnio protiv prosvjeda u Vukovaru.

Najavio je da će sportske igre Hvidre koje su se u Vukovaru trebale održati u vrijeme zakazanog prosvjeda – od 12.-14. listopada – biti premještene u drugi grad, najvjerojatnije u Makarsku gdje su održane i prošle godine. Potvrdio je to Đakić i na Središnjem odboru stranke, u Karancu, koji je održan u petak navečer. Đakić je tom prilikom rekao da će na Glavnom odboru Hvidre u utorak zatražiti premještaj sportskih igara na kojima se obično okupi tisuću do tisuću i pol ratnih invalida. Naveo je, doznajemo, da bi dobar dio sudionika sportskih igara sigurno otišao na prosvjed, a da se ne bi nesmetano mogle odvijati ni same igre.

Inače, dobar dio tog stranačkog sastanka bio je posvećen upravo prosvjedu i Penavi. Dio HDZ-ovaca te je večeri, doznajemo, odmah stao u obranu Plenkovića uz obrazloženje kako je prosvjed u Vukovaru nepotreban. Među najistaknutijima su, doznajemo, bili Davor Božinović, Lovro Kuščević, Zvonko Milas, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Gabrijela Žalac i Vladimir Šeks. A posebno je Plenkovića branio, kažu naši izvori, Šeks koji je ustvrdio da je Plenković od svih najvjerniji sljedbenik politike Franje Tuđmana.

– Pucanj u Andreja Plenkovića pucanj je u Tuđmanovu politiku – navodno je kazao Šeks koji je na tom sastanku, doznajemo, posebno oštro napadao bivšeg ministra, danas iz Neovisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića. Gorljiva je bila i ministrica Žalac koja je, kažu HDZ-ovci, izjavila da ona “dobro poznaje stanje u Vukovaru” i da “ne razumije zašto to Penava radi, te da je izmanipuliran”.

Više puta na tom je sastanku, kažu naši sugovornici, ponovljeno kako branitelji nemaju razloga za nezadovoljstvo te se ponavljalo što je sve Vlada učinila za njih, počevši s donošenjem novog Zakona o braniteljima, a isticano je i kako je oformljena posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina. Jedini disonantan ton na Središnjem odboru, doznajemo, bio je onaj Steve Culeja, koji je rekao kako nije zadovoljan dosadašnjim procesuiranjem ratnih zločina.

I dok u vrhu HDZ-a kalkuliraju o tome tko stoji iza prosvjeda u Vukovaru, oni koji bolje poznaju Penavu te situaciju u tom gradu tvrde kako Penava sasvim sigurno nije imao nikakvu lošu namjeru pozivajući na prosvjed.

– Poznajem Penavu dugo, on je dobar dečko i želi napraviti sve najbolje za svoj grad. Mislite da je njemu tamo lako? Pa, on ne može proći kroz grad a da ga svako malo netko ne zaustavi i upita kad će se riješiti slučaj njegova sina, oca, brata, kćeri... On želi da se to konačno riješi. Ne radi se tu ni o kakvu prosvjedu protiv Plenkovića i Vlade – tvrde u Penavinu krugu. I prema samom protokolu za prosvjed 13. listopada, doznajemo, na pozornici neće biti mjesta za političke poruke. – Okupljenima bi se samo trebao obratiti Penava kao domaćin, a potom bi uslijedila svjedočanstva žrtava – kažu naši sugovornici. No, iako Penava može voditi računa o tome tko će se sve popeti na pozornicu u Vukovaru, teško je da može kontrolirati potencijalne zvižduke i povike iz publike, kao i transparente kojih će u Vukovaru sigurno biti.

Do prosvjeda je ostalo još tri tjedna. Nema sumnje da će Plenković kroz to vrijeme pokušati učiniti sve što može da umanji važnost tog skupa. Jedan od zadataka, doznajemo, dobili su ministar Tomo Medved i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izan RH, Vukovarac i dragovoljac Domovinskog rata. Njih dvojica u narednim danima, kažu HDZ-ovci, trebali bi razgovarati s braniteljima i pokušati ih što više obeshrabriti oko prosvjeda u Vukovaru. No, s obzirom na dosadašnje razgovore i sastanke vrha HDZ-a s Penavom, ali i na raspoloženje koje vlada u Vukovaru i šire, teško je vjerovati, smatraju mnogi HDZ-ovci, da bi to moglo polučiti značajnije rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:10