JOŠKO KLISOVIĆ

UTJECAJNI SDP-ovac U VELIKOM INTERVJUU ZA NOVI GLOBUS Plenković ima šanse postati drugi čovjek Europske komisije, a ja bih podržao njegovu kandidaturu

 
 Neja Markičević / CROPIX, Boris Kovačev / CROPIX

“Mislim da Andrej Plenković ima ambiciju da nakon idućih europskih izbora postane povjerenik Europske komisije.

Ako Europska pučka stranka, kojoj pripada HDZ, ostane najjača grupacija u Europskom parlamentu, Plenković ima šanse unutar svoje političke obitelji dobiti podršku i za mjesto potpredsjednika Komisije. No, ako zaista ima ambicije otići u Bruxelles, onda će najkasnije do kraja ove godine morati to obznaniti, što znači da bi mogao u roku od šest mjeseci raspisati parlamentarne izbore. U slučaju da na njima pobijedi HDZ, Plenković bi mogao postići dogovor s osobom kojoj će prepustiti stranku da ga Vlada odredi za hrvatskog povjerenika u Komisiji”, kaže u velikome intervjuu Globusu Joško Klisović, SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, čovjek s bogatom diplomatskom karijerom, koju je počeo 90-ih zajedno sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

Bude li nakon izbora za Europski parlament, što se održavaju u svibnju 2019., EPP-u ponuđeno da odredi kandidata za dužnost povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koju sada obnaša Federica Mogherini, i ako taj kandidat bude Plenković, Klisović će ga poduprijeti.

“Gospođa Mogherini pripada Socijalistima pa, ako u novoj Komisiji to mjesto bude ponovno ponuđeno njima, naravno da ću podržati njihova kandidata. No, ako bude ponuđeno Pučanima, a Plenković bude jedan od kandidata, onda ne vidim razlog zašto ga ne bih podržao. Mislim da na tom mjestu može napraviti dobre stvari za Hrvatsku.”

Prigovore nekih članova SDP-a, prije svega predsjednika Davora Bernardića, da istaknuti član stranke nikad ne bi smio podržavati nekoga iz HDZ-a, pa ni kad su posrijedi europske teme, Klisović smatra promašenima.

“U Hrvatskoj, nažalost, još nemamo razvijenu svijest da, pogotovo u vanjskoj i europskoj politici, stvari koje mogu biti korisne za zemlju treba podržati bez obzira na političke boje. Svaki put kada procijenim da Vlada i premijer rade dobru stvar za ovu zemlju, ja ću to podržati. Jednako tako očekujem i od HDZ-a da podrži buduću SDP-ovu Vladu kada bude u istoj situaciji.”

U intervjuu Joško Klisović govori i o sadašnjem stanju u SDP-u, prijedlogu da Zlatko Komadina bude “prijelazni” šef SDP-a te o svojim ambicijama u vrhu stranke; o tome zašto Plenkovića smatra dobrim diplomatom, ali ne i uspješnim državnikom; o Milanovićevoj mogućoj kandidaturi na izborima za predsjednika Republike...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55