INTERVJU

VELIKA ISPOVIJEST ĐURE GLOGOŠKOG U NOVOM GLOBUSU 'Vlasti su planirale zapaliti šator, a mene i Klemma strpati u ludnicu!'

 Marko Todorov / CROPIX

“Za vrijeme prosvjeda na Markovu trgu osnovni cilj vlasti, tj. policije, bio je uhititi mene i Josipa Klemma, i odvesti nas u jednu psihijatrijsku ustanovu. To je vidljivo iz mnogobrojnih snimki, gdje policija ciljano pokušava ući u crkvu sv. Marka i odvesti nas dvojicu, umjesto da ukloni branitelje koji su stajali na ulazu u crkvu. Sutradan pošto smo sišli s Trga sv. Marka rečeno nam je da su za nas dvojicu, mene i Klemma, bile spremne dvije prostorije u izolaciji - u jednoj ustanovi za duševne bolesnike u Zagrebu. To nam je rekla jedna za to nadležna osoba”, tvrdi u velikom intervjuu Globusu Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i jedan od najbližih suradnika ministra branitelja Tome Medveda, s kojim upravo privodi kraju izradu nacrta prijedloga novoga Zakona o hrvatskim braniteljima.

U razgovoru s novinarom Darkom Hudelistom, koji ga je posjetio u njegovu domu u Osijeku, Glogoški je prvi put nakon sklapanja famoznog šatora u Savskoj, gdje je od listopada 2014. do travnja 2016. godine – 555 dana – predvodio braniteljski prosvjed, iznio niz novih teških optužaba na račun Vlade Zorana Milanovića.

“Moram istaknuti”, kaže Glogoški, “da su predstavnici institucija, umjesto da daju svoj doprinos u rješavanju problema braniteljske populacije, učestalo pokušavali izazvati incidente, kako bi imali opravdanje da uklone branitelje koji prosvjeduju.”

Jedan se incident, tvrdi, odnosi na pokušaj podmićivanja branitelja koji je trebao zapaliti prosvjednički šator u Savskoj.

“Taj branitelj bio je pripadnik II. gardijske brigade, Gromova. Ušao je u šator i rekao nam da od brige više ne može spavati, da mora porazgovarati s nama, jer da su mu u Matićevu Ministarstvu branitelja ponudili rješavanje njegova stambenog problema, i to na taj način što su mu ponudili stambeni kredit, a na njegovo pitanje što bi zauzvrat on trebao učiniti upitali su ga je li spreman zapaliti naš prosvjednički šator. Ne znamo točno tko mu je to rekao, uveli su ga u prostoriju, u zgradi Ministarstva, na čijim vratima nije bilo nikakve pločice. S njim su tada razgovarale dvije osobe. Prema informaciji koju smo zaprimili, taj je branitelj nakon nekoliko mjeseci pokušao učiniti samoubojstvo! Bilo je to 2015., u jeku prosvjeda”, tvrdi Glogoški.

U intervjuu Đuro Glogoški potanko govori i o postavljanju plinskih boca u Savskoj, državnim izdacima za branitelje, o ministru Medvedu i njegovu dosadašnjem učinku, o prijedlogu da se pripadnici HVO-a izjednače u pravima s braniteljima iz Hrvatske, o svojem razgovoru s Plenkovićem, o privatizaciji HEP-a i zahtjevu da branitelji dobiju udio u vlasništvu...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:21