PRVI GLAS LJEVICE

VELIKA RATNICA SDP-a OD KOJE STRAHUJE HDZ U vladajućoj stranci priznaju da je za njih opasna, neki predviđaju: 'Ona će biti nova šefica SDP-a!'

 CROPIX

Je li Sabina Glasovac, koja danas ima 38 godina, a 18 godina je već politički angažirana, i koja je u stranačkoj hijerarhiji od poletarke dogurala do pomoćnice ministra, stasala u novu zvijezdu SDP-a koja ima realne šanse dokrajčiti vladavinu HDZ-a u Zadru? Sudeći po tome da je predizborni stratezi spominju kao izravnu opasnost zbog koje bi HDZ mogao izgubiti vlast u punih 27 godina neosvojivoj utvrdi – ima. Sabina Glasovac jedna je od rijetkih koji usred slobodnog pada SDP-ova rejtinga, što se prema najnovijim istraživanjima stropoštao na samo 21 posto podrške birača, bilježe stabilnu poziciju i u stranci i na sceni.

HDZ-ovci je se boje – u njihovoj Strategiji izborne kampanje za lokalne izbore 2017. upaljena je crvena lampica za uzbunu u Zadru u kojemu je naglašena opasnost od mogućeg gubitka izbora.

Zagreb, 1503116. 
Markov trg.
Sabor.
Nastavak redovite sjednice sabora s temom prijedloga proracuna.
Na fotografiji: Glasovac Sabina, Predrag Sustar i Zeljko Jovanocvic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Glasovac Sabina, Predrag Šustar i Željko Jovanović

Nezaustavljiva

Kao zastupnica redovito im diže tlak u Saboru. I prijatelji i neprijatelji upoznali su je kao osobu kojoj se teško oduzima riječ kad se primi teme: bilo da traži bezuvjetnu ostavku ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, bilo da HDZ-ovog Andru Krstulovića Oparu, predsjednika Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, pet puta u nizu proglasi lašcem – ona je inzistirala da se na sjednici Odbora rasprave diskriminatorne izjave državnog tajnika Matka Glunčića o djeci s posebnim potrebama, a kad je Opara migoljio i tvrdio da on bi, ali opozicija odbija, Sabina Glasovac mu je rafalno, bez pardona, uzviknula: “Lažete! Javno lažete! Evo, mogu i šesti put: lažete.”

Argumenata za njezinu vidljivost ima mnogo: bori se za kurikularnu reformu, spremna je do iznemoglosti razlagati argumente zašto je protiv nečega... Usred rasprave o nelicenciranju ravnatelja poručila je da se HDZ-ovci ponašaju kao tri majmuna: jedan zatvara oči, jedan usta, a treći uši... U nedavnoj interpelaciji opozicije za smjenu Pave Barišića pod egidom “kad ga neće smijeniti premijer, hoćemo mi”, Sabina Glasovac bila je jedna od razložnijih zastupnica koja je jasno artikulirala zašto Barišić mora otići. Plagijat je samo jedan u nizu dokaza štetnog djelovanja Pave Barišića, upozoravala je Sabina Glasovac i nabrajala ostale krimene: opstrukcija obrazovne reforme, stao je u zaštitu Glunčića, dodjelom javnih sredstava namijenjenih znanstvenim časopisima privilegirao je “sebe i svoje”, stvorio je kaos sa zimskim praznicima, nije se izborio za izvršavanje ugovorne obveze šestpostotnog povećanja osnovice prosvjetarima, niti isplatu božićnica, potpirivao je raspuštanje Studentskog zbora na Filozofskom fakultetu, a slanjem državnog tajnika na sjednicu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju radio je neposredan politički pritisak, što je dovelo do ostavki članova...

Zadar, 190513.
Lokalni izbori 2013.
Stozer SDP-a.
Pracenje rezultata lokalnih izbora.
Na fotografiji: Sabina Glasovac i Ingrid Anticevic Marinovic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX
Sabina Glasovac i Ingrid Antičević Marinović

Prošle je godine suprugu oktroiranog premijera Sanju Orešković prozivala zbog Hoda za život, a nije štedjela ni Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji, jedne od organizatorica.

“Preko ženskog tijela i prikazivanja ženskog tijela kao zločinca neki žele graditi svoje političke karijere. Čin dviju najistaknutijih osoba prosvjeda – Željke Markić i supruge Tihomira Oreškovića – djeluje malo licemjerno. S jedne strane zazivaju pravo na život i zagovaraju pravo na pobačaj, a s druge strane im sve ove godine nije smetalo osiguravati sebi egzistenciju u farmaceutskoj industriji koja proizvodi kontracepcijske pilule i tablete za dan poslije koje dio stručne javnosti naziva abortivnim. To je degutantno!” grmjela je Sabina Glasovac u televizijskoj emisiji.

Osim nadmetanja s vladajućima u Saboru Sabina Glasovac zaslužna je i za humoristične epizode – nastupom i izgledom toliko se dojmila živozidaša Ivana Pernara da ju je javno zaprosio. Odbila ga je, ali se nije naljutila.

Zagreb, 260117. 
Klub zastupnika SDP-a odrzao je u Saboru konferenciju za medije o prvih 100 dana rada Vlade. 
Na fotografiji: Sinisa Hajdas Doncic, Branko Grcic, Davor Bernardic, Sabina Glasovac,  Bojan Glavasevic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Rast šansi u Zadru

Uz imidž SDP-ovke koja zna reći popu pop, a bobu bob, Sabina Glasovac ima solidan kapital za bitku za Zadar: nema afera, nakon svojevoljnog odlaska iz Ministarstva znanosti i obrazovanja s mjesta pomoćnice na svoje staro radno mjesto nije tražila beneficiju šest plus šest, po kojoj bi šest mjeseci primala puni iznos dužnosničke plaće, a onda narednih šest mjeseci pola iznosa... Ukratko, profesorica engleskog i njemačkog jezika koju zbog njene gorljivosti neki politički analitičari smatraju ženskom varijantom Milanovića, izrasla je u SDP-ovku “teške kategorije”.

Takva nije mogla proći ispod radara ni bivšem analitičaru SOA-e Robertu Kopalu, autoru HDZ-ove Strategije izborne kampanje za lokalne izbore 2017. godine koju je nedavno predstavio na sjednici Predsjedništva. Kopal je posebnu pažnju posvetio određivanju rizičnih čimbenika i potencijala u kampanji i naznačio, primjerice, mogući gubitak izbora u nekim jedinicama (Zadar), kao i posebno medijski eksponirana područja zbog trenutne političke situacije (Metković, Omiš...), ali i važnost dobrog/lošeg rezultata u pojedinim jedinicama isključivo zbog veličine, primjerice u Splitu.

Da će borba u Zadru biti teška, pokazala su navodno i interna istraživanja, prema kojima šanse Sabini Glasovac rastu u slučaju da se dugogodišnji gradonačelnik Božidar Kalmeta, opterećen nizom afera i istraga, ipak povuče iz izborne utrke. Taj prostor bi, prema Globusovom izvoru, lakše osvojila bude li se nadmetala s nekim drugim HDZ-ovim kandidatom.

Unatoč tome što su Sabinu Glasovac detektirali kao opasnost, HDZ-ovci, kako neslužbeno tumače, računaju kako je slaba točka SDP-ovke u uzlaznoj putanji to što nije rođena Zadranka. “Bez obzira na to što ona u anketama dobro stoji, Zadrani će kad bude trebalo izabrati vjerojatno htjeti nekoga svoga, ipak je to tradicionalna sredina”, nadaju se u krugovima bliskim HDZ-u.

Sabina Glasovac doista i nije fetiva Zadranka; rođena je u Našicama u apolitičnoj obitelji srednjeg sloja – majka joj je radila u tekstilnoj industriji te s njezinom propašću i sama ostala bez posla, a otac u Ini. U Zadar je Sabina Glasovac otišla “ishitreno”, kako će sama reći, na studij engleskog i njemačkog, u grad s kojim dotad nije imala gotovo nikakve veze – osim što joj baka vuče korijene iz Zadra. Kad je završila studij, nije se vratila kući – ostala je raditi u gimnaziji Frane Petrića, gdje je skupila sedam godina profesorskog staža.

Ponosno je novinarima prepričavala anegdote sa svojih prosvjetarskih početaka: na natječaj za određeno vrijeme na koji se javila isprva nije bila primljena. Nazvali su je nakon desetak dana na razgovor kod ravnatelja koji ju je primio pod “teškim” uvjetom: “Glasovac, imaš dva razreda. Jedan je ok, drugi je problematičan. Već su promijenili tri profesorice i ako uspiješ s njima, ostat ćeš, ako ne, u kolovozu se pozdravljamo.”

Preuzela ih je u ožujku, nisu imali niti jednu ocjenu iz drugog polugodišta, dočekali su je gađajući je aviončićima... “To je bio razred pun individualaca. Nekako sam uspjela naći put do njih”, opisivala je Sabina Glasovac kako je dobila svoju prvu bitku – učenici su pisali ispite, a Sabina je zadržala posao.

Zadar, 131107.
Izbori, SDP.
Ranko Ostojic prvi na listi na 9. izbornoj jedinici, Zoran Milanovic predsjednik SDP-a, Ingrid Anticevic Marinovic, Ante Kotromovic i Sabina Glasovac kandidati na listi u 9. izbornoj jedinici u kaficu na Biogradskoj rivi.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX
Ranko Ostojić, Zoran Milanović, Ingrid Antičević Marinović, Ante Kotromović i Sabina Glasovac

Prvi stranački zadatak

Za vrijeme studija priključila se SDP-ovu Forumu mladih, mimo volje svojih roditelja koji su joj davali do znanja da nisu zbog toga sretni te često zapitkivali: “Što će ti to, zašto baš SDP, zašto se izlažeš?” Prvi važniji stranački zadatak dobila je još u doba Ivice Račana koji joj je 2003. godine ponudio da uskoči umjesto kolegice koja je imala smrtni slučaj u obitelji i vodi kampanju za parlamentarne izbore, a dvije godine kasnije postala je najmlađa vijećnica u Skupštini Zadarske županije. Iz tog doba pamti kako su joj kolege dobacivale: “Daj više šuti, makni se s govornice. Odi doma, kuhaj.”

Odluku da prihvati poziv tadašnjeg ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića, kojeg je samo površno poznavala, da dođe k njemu raditi kao savjetnica za osnovno i srednje školstvo, donijela je preko noći. Ali, poziv je najprije odbila. A onda joj je proradio inat:

“Došla sam kući i slušala raspravu u Saboru, posvećenu Jovanoviću i izglasavanju nepovjerenja. Kad sam čula na koji su način donedavni HDZ-ovi ministri od kojih su nas neki zavili u crno, moralizirali, uzela sam mobitel i javila Jovanoviću da ću mu doći pomoći”, prisjetila se Sabina Glasovac zašto se u lipnju 2012. odlučila preseliti u Zagreb. Branila je Jovanovića kojeg je pratio glas svadljivog ministra. Za nju je Jovanović, u čijem je mandatu postala pomoćnica zadužena za resor s 1200 škola i 70 tisuća zaposlenih, on bio čovjek s velikim č.

“Postoje zapravo dva Željka: jedan nastupa kad se upale kamere, a drugi kad se ugase. Jovanović je tolerantan, ima pozitivan pristup ljudima, nikad nijednu ružnu ili neprimjerenu riječ nije izgovorio, ali u nastojanju da obrani ono što misli da je pravi put, zna koristiti agresivna verbalna sredstva, bez zadrške, glume i tako je najviše naštetio samome sebi. Pokušavala sam ga smiriti, bezbroj puta, jer sam smatrala da otvaranje tolikih frontova kojih je u nekim trenucima bilo previše rezultira prevelikim pritiskom koji otežava rad. Smatrala sam da neke stvari treba odraditi mirnijim putem, možda jednu po jednu, ali Željko ima nevjerojatnu energiju, želi sve i odmah...” tumačila je i objašnjavala kako joj nije teško raditi s Jovanovićem jer su svjetonazorski bliski i jer i sama vjeruje u potrebu uvođenja građanskog odgoja, čistih računa u financiranju visokih učilišta i sporta, kurikularnu reformu... Kad je Jovanović smijenjen, a na njegovo mjesto došao Vedran Mornar, Sabina je ostala na svojoj poziciji pomoćnice ministra te se u svibnju 2015. dobrovoljno vratila u Zadar. Taj je potez pravdala pripremom ogranka na čijem je čelu bila za parlamentarne izbore.

“Karakterno smo različiti, ali radimo za istu stvar”, koncilijantno je odgovarala novinarima kad su je pitali kako je preživjela Jovanovićevu smjenu i što misli o njegovu nasljedniku.

Tko je doveo Jokića

Nakon SDP-ova pada na izborima, Sabina Glasovac, ovaj put iz opozicijskih redova, nije vladajućima dala mira tražeći nastavak kurikularne reforme i p(r)ozivajući tadašnjeg ministra Predraga Šustara da je bezuvjetno prihvati. Usred najžešće rasprave o kurikularnoj reformi koja je mobilizirala 50.000 ljudi da izađu na ulice, novi izborni pobjednici zlobno su tumačili kako je voditelj reforme Boris Jokić ideološki instaliran, a da ga Sabina Glasovac brani zato što ga je baš ona “izmislila” i otvorila mu sva vrata te ga je dovela premijeru Milanoviću.

No, to nije točno. Borisa Jokića angažirao je Neven Budak, koji je kao posebni savjetnik za znanost tadašnjeg premijera Milanovića bio zadužen za izradu i provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. “Jokića sam upoznao u Ministarstvu na skupu posvećenom matematici, a on je tematizirao probleme instrukcija iz matematike. Ostavio je na mene dobar dojam pa sam ga pozvao da sudjeluje u izradi Strategije znanosti i obrazovanja, a poslije je uostalom bio jedini koji se javio na natječaj za voditelja kurikularne reforme”, prisjetit će se Budak.

Uloga gromobrana

Iako je u politici dugoprugašica, za širu javnost Sabina Glasovac izašla je iz sjene za mandata Zorana Milanovića. Kad su Milanovića mediji kritizirali zbog niza kontroverznih poteza, ali i loše kadrovske politike, preuzela je na sebe ulogu gromobrana. Usred unutarstranačke drame koja je završila čistkom kadrova koji su oponirali Milanoviću, Sabina Glasovac javno je zapitala: “Tko je Aleksandra Kolarić? Kolegica Kolarić mogla je osnovati svoju frakciju u SDP-u kad god je htjela, ali je šutjela sve dok nije otišla iz stranke. Sad napada Milanovića, najboljeg premijera, kojemu je jedina mana što govori istinu, makar ga to koštalo popularnosti...”

Milanovića je branila do posljednjeg daha: javno tvrdeći kako je on najbolji izbor za premijera jer ima državničke kvalitete, radnu energiju, odlučan je, vodi se javnim interesom i nije ga podredio osobnom. Jedina kritika koju mu je javno uputila ticala se Milanovićeve navodne širokogrudnosti ustvrdivši kako “Milanović ministrima daje preveliku autonomiju. Nipošto nisam za autokraciju, ali osobno bih to drukčije.”

Iako je slovila za Milanovićev kadar, Sabina Glasovac se očito naučila dobro ekvilibrirati jer je našla modus suradnje i s novim šefom Davorom Bernardićem. Doduše, promatrači će dodati i kako se SDP-ovci bore za opstanak i nije im pametno trošiti energiju na međusobna istrebljivanja, a kapital Sabine Glasovac treba respektirati.

Kako joj je uspjelo dobiti podršku Bernardića, pitam i nju i stranačke kolege.

Ona sama danas će reći kako su oboje djeca stranke i nema razloga za prijepore.

“Nije to ništa dramatično: dio demokracije je da svatko ima svog favorita, jednom je njezin pobijedio, drugi put izgubio. Iblerov trg će učiniti sve da ona dobije Zadar, jer je odličan kandidat, pokazala se pravim borcem i za struku i kao zastupnica”, procijenit će Rajko Ostojić koji vjeruje da mu kolegica ima ozbiljne šanse jer su i HDZ i Kalmeta predugo u Zadru.

Fama o Kalmeti

Sama Sabina vjeruje u otvorenost Zadrana, ne boji se epiteta došljakinje jer je, kaže, Zadar već dva puta imao gradonačelnike koji nisu rođeni u Zadru, Zvonimira Vrančića iz Vrlike i Anu Lovrin iz Zagreba.

“Mislim da je uloga Kalmete u gospodarskom i političkom životu Zadra prenapuhana. I na prošlim izvanrednim parlamentarnim izborima kružila je fama da se HDZ-ovcima bez Kalmete šanse smanjuju, a na koncu su prošli čak i bolje bez njega”, komentirala je Sabina Glasovac i zaključila kako HDZ predugo upravlja Zadrom i da je “vrijeme da zbog bezidejnosti i megalomanije HDZ-a u Zadar dođe netko uz koga će grad prodisati te živjeti i raditi slobodnije”.

Stranački prijatelji kao njezin glavni adut navode borbenost: fajterstvo je prva osobina na koju ih asocira djelovanje Sabine Glasovac. A Ranko Ostojić dodat će i da je “osoba bez repova, odlučna, profesionalna, kako u svom poslu kao prosvjetni radnik, tako i u Ministarstvu i Saboru. Voli svoj grad, odlična je organizatorica i dosljedna.”

No, istu tu osobinu predbacuju joj oni koji su joj manje skloni: “Točno, ona je fajterica, njezini argumenti zvuče dobro, priprema se za rasprave, ne improvizira, ali ponekad ostavlja dojam da je bure baruta – tamo gdje će većina odustati, ona će nastaviti, ne zna se uvijek zaustaviti. Moglo bi joj se dogoditi da samu sebe zapali”, procjenjuje rizik njezinog temperamenta kolega iz drugog tabora.

Neki promatrači kalkuliraju da je Sabina Glasovac “materijal” iz kojeg bi mogla izrasti prva predsjednica SDP-a – ima jasnoću, glasnoću, uvjerljivost, borbenost, esenciju bez koje vođa ne može.

Ta je opaska čudi:

“Nisam to čula, nisam ni razmišljala o tome. Preda mnom je gradonačelnička bitka”, reći će Sabina Glasovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:36