POTPREDSJEDNIK SDP-a ZA GLOBUS

VELIKI INTERVJU S RAJKOM OSTOJIĆEM 'Dok mi u stranci zbog Agrokora osnivamo krizni stožer, šef HNS-a nudi vladajućima svoje usluge. Žalosno!'

 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

“Isti analitičari i mediji koji su Bernardićeva pisma Plenkoviću i Petrovu dočekali na nož, na slične poteze šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka uopće ne reagiraju. Čak ni kad vladajućima nudi svoje usluge, kako to u posljednje vrijeme naveliko čini”, kaže u opsežnom intervjuu Globusu dr. Rajko Ostojić, potpredsjednik Socijaldemokratske partije.

“Mislim da za političara”, dodaje utjecajni SDP-ovac, “nema gore stvari nego kad mu konkurencija kaže da je simpatičan i susretljiv, kako je premijer Plenković javno kvalificirao Vrdoljakovo sudjelovanje na sastanku o Agrokoru. Ne znam što je bilo na tom sastanku, znam samo da je opozicija pozvana da u pola sata dođe u Vladu. Bernardić se takvom pozivu nije odazvao, Vrdoljak je spremno otišao. To je razlika.”

Dr. Ostojić, ugledni liječnik i profesor, koji slovi za jednog od ključnih ljudi aktualnog, postmilanovićevskog SDP-a, pobliže objašnjava zašto je stranka, pod vodstvom Davora Bernardića, odlučila osnovati krizni stožer u povodu dramatičnih zbivanja u Agrokoru.

“Osnivamo krizni stožer zato što oni koji bi operativno trebali upravljati krizom svoj posao ne rade. Već tri tjedna Agrokor ne vodi nitko. Ni Ivica Todorić, ni banke, ni Vlada. Od ponedjeljka ga vodi Ante Ramljak ili možda Borislav Škegro. Očito se privatizacijski krug devedesetih simbolički zatvara.”

Kome bi i kako SDP-ov krizni stožer trebao pomoći?

“Moramo se angažirati da bismo pomogli najugroženijima, radnicima i malim dobavljačima, opegeovcima, poljoprivrednicima, o kojima nitko ne vodi računa. Angažirali smo cijeli niz pravnih stručnjaka, pa će svi koji nam se obrate moći dobiti besplatnu pravnu pomoć”, govori dr. Ostojić.

Po procjeni dr. Rajka Ostojića i cijeloga SDP-ova vodstva, posrnuće najveće hrvatske privatne kompanije prouzročit će mnogo teže posljedice nego što misli Plenkovićeva Vlada.

“Na osnovi nama dostupnih informacija, kriza u Agrokoru imat će na hrvatsko gospodarstvo učinke kao manji ratni sukob. Hrvatska je trenutno u izvanrednom stanju. Ali u Vladi toga, izgleda, nisu svjesni. Izgubili su dragocjeno vrijeme.”

U intervjuu dr. Rajko Ostojić odgovara i na pitanje kolika je odgovornost Milanovićeve Vlade za novonastalu situaciju izazvanu urušavanjem Agrokora; kakvo je stanje u SDP-i zašto čvrsto podupire poteze Davora Bernardića kojega mnogi smatraju nedovoljno jakim liderom; analizira odnose s HNS-om uoči lokalnih izbora; govori o mogućem ponovnom angažmanu Alexa Brauna...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:37