GLOBUSOV INSAJDERSKI REPORT

VRHUNAC HLADNOG RATA PREDSJEDNICE I PREMIJERA On je ne doživljava kao partnera i naravno da joj to smeta. Ali dat će joj potporu za drugi mandat...

 
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Andrej Plenković podržat će Kolindu Grabar-Kitarović ako se odluči za drugi predsjednički mandat. Nema ni izbora. Svaki drugi odabir značio bi veliki rizik i vodio bi potpunom političkom krahu, a promjena političke opcije na Pantovčaku najmanje bi odgovarala baš premijeru i šefu HDZ-a – uvjeravalo nas je ovih dana nekoliko istaknutih HDZ-ovaca koji s pažnjom prate razvoj događaja između Banskih dvora i Pantovčaka.

Kada smo na Pantovčaku pokušali saznati hoće li uskoro predsjednica objaviti namjeru da ide ili ne ide na drugi mandat, dočekao nas je zid šutnje. Silenzio stampa. O toj se opciji uopće u ovom trenutku ne razgovara, a nekoliko ljudi bliskih predsjednici, koji ne čine njezin operativni tim, tvrde da ona o drugom mandatu u ovom času ne želi ni govoriti. “Okrenuta je isključivo želji da do kraja svojeg sadašnjeg mandata dođe do nužnih promjena u Hrvatskoj, da se pokrene neka velika investicija, da se optimizam vrati u zemlju.”

Legitimno je, naravno, prepustiti samoj Kolindi Grabar-Kitarović da odluku hoće li ići na drugi mandat obznani u trenutku kad sama ocijeni da to treba učiniti. Uostalom, svatko ima pravo na vlastitu političku strategiju, a preostalo je još nešto više od dvije godine do novih predsjedničkih izbora, pa vremena svakako ima.

Ipak, posljednje oštre istupe predsjednice mnogi su shvatili ne samo kao crvenu krpu Banskim dvorima nego i kao uvertiru za buduće predsjedničke izbore. Teorija je napretek, od toga da se Kolinda Grabar-Kitarović željela odmaknuti od Vladine politike koja zaista nije previše efikasna, proširiti krug glasača izvan HDZ-a, do toga da ima ambicija i da, jednom, sama preuzme stranku ako Plenkoviću kola krenu nizbrdo. Oni najbolje obaviješteni o odnosima dvaju “političkih brda” tvrde da je u ovom slučaju razlog nove konfrontacije predsjednice i premijera čvrsta odluka Kolinde Grabar-Kitarović da otvoreno progovori o stanju u zemlji, bez obzira na posljedice, pa i na to da je zbog toga Plenković ne podrži za drugi mandat.

Nije, međutim, tajna da su i posljednji istupi predsjednice još više zaoštrili njezin odnos s premijerom. Rijetko se čuju, rijetko konzultiraju, opet su se nagomilali poslovi koje moraju zajedno rješavati, kao imenovanje veleposlanika u mnogim zemljama, što se ponovno sporo odvija. Koliko god predsjednica pokazivala želju da dijalog između Pantovčaka i Banskih dvora bude bolji i intenzivniji, iz Banskih dvora se na to oglušuju. Naravno da Kolinda Grabar-Kitarović ne može natjerati Andreja Plenkovića da više surađuju, a stari HDZ-ovci koji ih znaju još iz “davnih” dana, iz diplomacije, ponavljaju da se njihove naravi nikako ne mogu poklopiti.

“Plenković naprosto predsjednicu ne doživljava i logično je da joj to smeta. Ali to sigurno nije razlog što je bila vrlo kritična o stanju u zemlji, što svakako ide na račun Vlade. Glavni je razlog što je i sama frustrirana svime što se događa, prije svega izostankom reformi. Pa, predsjednica čuje od građana što oni misle, sve je njoj jasno i zapravo nitko nema prigovor na ono što je izrekla”, kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a.

Po njegovu mišljenju, najvažnije je da prestane zabijanje glave u pijesak i da se pogleda istini u oči. “Svi oni koji vide samo pozitivne brojke, a okreću glavu od pravog stanja stvari i raspoloženja građana, u konačnici štete i samoj stranci. Plenkoviću se ne mogu poreći liderske osobine i on ima potporu u HDZ-u, ali Kolinda Grabar-Kitarović posve je u pravu kad kaže da Hrvatska zaostaje. Zaista, porazna je činjenica da su nas pretekle sve zemlje članice EU osim Bugarske. A i ona u nekim segmentima.»

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:53