ODOBRENO

AIR FRANCE-KLM OSIGURAO DRŽAVNU POMOĆ Dobili sedam milijardi eura za ublažavanje štete zbog pandemije

 AFP

Avioprijevoznik Air France-KLM osigurao je sedam milijardi eura francuske državne pomoći kako bi ublažio posljedice šteta koju je u zrakoplovnom sektoru prouzročilo zaustavljanje prometa zbog pandemije koronavirusa.

Francuska će Air Franceu odobriti izravni četverogodišnji državni zajam od tri milijarde eura i jamstvima pokriti 90 posto kredita ukupne vrijednosti četiri milijarde eura, kazao je u petak ministar financija Bruno Le Maire.

Kredite će kompaniji osigurati šest banaka, s rokom dospijeća od 12 mjeseci.

Obje linije moći će se u dva navrata produljiti za po godinu dana i mora ih odobriti Europska komisija.

U izjavi u petak za televiziju TF1 francuski ministar financija kazao je da je pomoć odobrena uz uvjet da Air France-KLM „postane ekološki najprihvatljivija aviokompanija na planetu“, ne precizirajući što pod time misli.

Francuska se također sprema pomoći proizvođaču automobila Renaultu zajmom od oko pet milijardi eura, rekao je Le Maire.

Nizozemska vlada priopćila je da priprema dodatne dvije do četiri milijarde eura pomoći za KLM.

Nešto manje od sat vremena nakon francuskog kolege, nizozemski ministar financija Wopke Hoekstra kazao je na brifingu novinarima da pomoć KLM-u tek treba biti odobrena, dodajući da će dioničari "razgovarati" o budućoj dokapitalizaciji.

"U više smo navrata isticali da ćemo kao vlada učiniti sve kako bismo KLM-u pomogli da prevlada krizu", istaknuo je Hoekstra, pozivajući se na "ključnu ulogu" tvrtke u nizozemskom gospodarstvu.

Francuska i Nizozemska drže po 14 posto udjela u Air France-KLM-u i njihovi su odnosi napeti nakon što je Den Haag prošle godine neočekivao povećao udio u prijevozniku.

Kompanija napominje da će francuska vlada vjerojatno u sljedećih godinu dana povećati ulaganja, što je potaknulo nagađanja o nacionalizaciji. Upravni odbor poručio je da će razmotriti dokapitalizaciju "najkasnije" na skupštini dioničara sljedeće godine.

Francuska je već "naznačila da namjerava istražiti uvjete za eventualno sudjelovanje", dodali su.

U video poruci radnicima izvršni direktor Ben Smith naglasio je pak da državna pomoć „nije bjanko ček“, dodajući da će morati provesti stroge mjere kresanja troškova i poboljšanja poslovnih rezultata.

I druge velike zrakoplovne kompanije, uključujući njemačku Lufthansu, pregovaraju s vladama o državnoj pomoći kako bi se mogle nositi s posljedicama obustave zračnog prometa i velikom neizvjesnošću vezanom za prognoze oporavka kada pandemija oslabi, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:13