ŽENA KOJA JE PODIJELILA SRBIJU

GLOBUSOV INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ KRUGA BUDUĆE SRPSKE PREMIJERKE 'Ne zovu je uzalud žena zmaj, ali Vučić njezinim imenovanjem samo kupuje vrijeme...'

Nova mandatarka Vlade Srbije Ana Brnabić
 REUTERS

Aleksandar Vučić povukao je jak, ali i vrlo intrigantan i izazovan potez kada je, kao novoizabrani (uskoro i novoustoličeni) predsjednik Republike Srbije, donio odluku da novi premijer – točnije: premijerka – Srbije bude dosadašnja ministrica državne uprave i lokalne samouprave, 42-godišnja Ana Brnabić.

Ana Brnabić će, naime, biti – bude li, za koji dan, doista izabrana (izglasovana) na sjednici Narodne skupštine Republike Srbije – prva žena na funkciji premijera Srbije u povijesti te zemlje, usto i osoba koja se javno deklarirala kao gay (što u relativno konzervativnoj zemlji poput Srbije zvuči gotovo kao znanstvena fantastika), a pritom je i djelomice hrvatskih korijena – ne Hrvatica u punom smislu te riječi, kako se to ovih dana pisalo u hrvatskim medijima.

Ipak, moji me kolege – srpski novinari – upozoravaju da su ova neviđena gužva i prividni kaos oko “amenovanja” mandatarke Ane Brnabić u srpskom parlamentu ipak pomalo isforsirani, odnosno da se Aleksandar Vučić ni u snu ne bi odlučio za Anu Brnabić kad ne bi bio siguran da će proći proceduru u srpskome parlamentu.

I eto, nisam svoj tekst ni završio, a na srpskim portalima je već objavljeno da je Srpska napredna stranka snažno podržala odluku Aleksandra Vučića da Ana Brnabić bude izabrana za premijera – uz napomenu (ogradu) da sada slijedi “prebrojavanje” ima li ona potrebnih 128 glasova za izbor u Skupštini Srbije. U slučaju da ne bi imala, išlo bi se – navodi se – na nove izbore, iako su šanse za takvo što objektivno vrlo male.

Inače, svi moji sugovornici u Beogradu, pa i oni koji Aleksandru Vučiću nisu odviše skloni, kažu mi da je Vučićeva odluka da za novog premijera/premijerku Srbije izabere Anu Brnabić – “maestralna”.

Kako su mi detaljno opisali znanci i prijatelji/prijateljice Ane Brnabić, njezina je prava domovina ipak Srbija, a ne Hrvatska, uz napomenu da je za Hrvatsku vezana – matematički precizno rečeno – četvrtina njezinih korijena.

Hrvat je, naime, bio Anin djed po ocu, Anton. On je rođen u Staroj Baški na Krku. Po zanimanju je bio vojno lice. Kao mladić on se u Drugome svjetskom ratu priključio partizanima, a poslije rata je kao oficir, po činu potpukovnik, ostao u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA).

Aninu baku (po ocu) Anton je upoznao u užičkoj Požegi. Ona je podrijetlom iz Gorobilja kod Požege, gdje i danas živi dio Anine obitelji za koji je ona veoma vezana. Nakon što su se Anton i Anina baka (po ocu) vjenčali, njihov sin – Anin otac Zoran – došao je na svijet 1950. godine.

Anina obitelj nikada nije živjela u Hrvatskoj. Anin otac Zoran završio je gimnaziju u Valjevu, a studije u Beogradu, gdje je nastavio živjeti i raditi. Anina je obitelj uvijek živjela u Beogradu, a na Krk je išla tijekom ljetnih ferija i godišnjih odmora, osim 90-ih godina, kada je u Hrvatskoj trajao rat.

Dobra prijateljica Ane Brnabić rekla mi je o njoj:

– Ana je Srpkinja, njezina domovina je Srbija i ona uvijek ističe da je veliki patriot, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inozemstvu.

Aleksandar Vučić odlučio je Srbiju povesti prema Zapadu, a na tome njegovu putu najčvršća karika bit će mu upravo nova predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Jasno, ako prođe izbor u parlamentu.

Jedan moj beogradski sugovornik blizak srpskoj mandatarki rekao mi je:

– S Anom Brnabić Vučić kupuje vrijeme na svom putu, tj. na putu Srbije, prema Zapadu, odnosno prema međunarodnim, zapadnim integracijama. Ali to vrijeme on neće moći kupovati unedogled – to može ići samo do određene vremenske točke, kada će Srbija morati definitivno reći u kojem smjeru doista ide: prema Zapadu ili prema Istoku. Ana će brod Srbije iskreno usmjeravati prema Zapadu…

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Screenshot

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:37