GROZNIČAVA POTRAGA ZA LIJEKOM

NOVI GLOBUS DONOSI: 60 DANA DO PRVOG CJEPIVA PROTIV KORONE? U ovom času u svijetu se razvija barem 45 cjepiva: 'Možda ćemo ga imati već u lipnju'

 
Ilustracija
 Jiri Hubatka / imageBROKER / Profimedia

Imamo prvi slučaj izlječenja eksperimentalnim lijekom remdesivir. Riječ je o pacijentu u 79. godini čije je liječenje remdesivirom počelo 7. ožujka. To nas je doista oduševilo: čini se da lijek djeluje. Imamo i drugih pacijenata na liječenju - izjavio je za talijansku novinsku agenciju ANSA Matteo Bassetti, voditelj Klinike za zarazne bolesti Poliklinike San Martino u Genovi. Eksperimentalnim lijekom remdesivir u sklopu kliničkog pokusa prije tjedan dana počele su se koristiti još neke talijanske bolnice, uključujući i onu u Padovi.

- Postoje pojedinačni slučajevi u kojima su bolesnici primali lijek remdesivir i bili su dobro, ali to nisu bile kontrolirane studije. No, ti pojedinačni slučajevi su svakako ohrabrujući - rekla je nedavno prof. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, te najavila da će se i naša zemlja uključiti u kliničku studiju s tim lijekom.

Antivirusni lijek remdesivir razvila je prije desetak godina američka biotehnološka kompanija Gilead Sciences za liječenje smrtonosnih zaraznih tropskih bolesti uzrokovanih virusima ebola i marburg. No, tijekom epidemije ebole u Zapadnoj Africi 2014. te prošle godine u Demokratskoj Republici Kongo remdesivir se nije pokazao učinkovitim.

Stoga su se znanstvenici okrenuli istraživanjima u laboratorijima kako bi spoznali ima li remdesivir neki učinak protiv drugih virusa, uključujući i koronaviruse, koji uzrokuju bolesti Covid-19, SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom). Uvidjeli su pozitivne rezultate u laboratorijskim testovima i studijama na životinjama te spoznali da remdesivir ometa sposobnost virusa SARS-CoV- 2 (uzročnika Covida-19) da se replicira.

Kad je u siječnju SARS-CoV-2 počeo silovito odnositi brojne živote u Kini, kompanija Gilead Sciences podnijela je Institutu za virusologiju u Wuhanu zahtjev za patentiranje remdesivira u liječenju Covida-19. Dvije velike kliničke studije o remdesiviru u Kini provode se od veljače, a početni se rezultati očekuju potkraj travnja.

- Provode se dvije vrste kliničkih testiranja: jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima - priopćili su iz kompanije Gilead Science. Kliničke studije s remdesivirom provode se u nekoliko centara u SAD-u, a ovih dana počinju i u Njemačkoj.

Jagma za remdesivirom diljem svijeta je tolika da je kompanija Gilead Science u nedjelju objavila da zbog prevelike potražnje obustavlja primanje novih zahtjeva za lijekom dok ne obradi prethodne. Gilead Science navodi da razvija novi sustav koji će omogućiti pacijentima da dobiju lijek u sličnom vremenskom okviru, kao i s podnošenjem zahtjeva. No, kompanija je spremna učiniti iznimke za trudnice i djecu mlađu od 18 godina te osobama s “teškim manifestacijama” bolesti.

Iako je remdesivir trenutno najveća nada u liječenju Covida-19, nije jedina terapija koja se trenutačno primjenjuje. Australski infektolozi sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu objavili su prošli tjedan kako su chloroquine, lijek protiv malarije, i lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali obećavajuće rezultate i njihovom je upotrebom, tvrde znanstvenici, kod zaraženih pacijenata koronavirus nestao. Lijek protiv HIV-a lopinavir/ritonavir, koji se prodaje pod nazivom Kaletra, zaražene osobe uzimaju dvaput dnevno, a on reducira razinu virusa koji cirkulira tijelom.

Kaletra se nalazi na američkom, europskom i australskom tržištu, a AbbVie, kompanija koja ga proizvodi, već je donirala veliki broj doza kineskim i američkim vlastima te WHO-u. Chloroquine, lijek protiv malarije, djeluje zapravo kao cjepivo protiv te bolesti koju prenose komarci. Taj lijek ne liječi bolest, nego zaustavlja njezin razvoj ako se uzme prije, za vrijeme ili nakon što netko posjeti rizična područja.

U svijetu se trenutno razvija barem 45 različitih cjepiva protiv Covida-19 uključujući i ona kompanija Arcturus Therapeutics, Johnson & Johnson i Inovio Pharmaceuticals, BionTech i CureVac i GlaxoSmithKline.
Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu, pod vodstvom prof. Sarah Gilbert, planiraju idući mjesec testirati prvo britansko cjepivo ChAdOx1protiv Covida-19.

- Svjesni smo da je cjepivo potrebno što prije, svakako od lipnja do srpnja, kad očekujemo veliki vrhunac smrtnosti - rekao je za Guardian prof. Adrian Hill, direktor Instituta Jenner u Oxfordu.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:01