CENTAR ZA JUGOISTOK EUROPE

NOVI KORAK PREMA ODCJEPLJENJU OD ŠPANJOLSKE Katalonija otvara veleposlanstvo u Zagrebu: 'Postoje dobri razlozi zašto smo odabrali baš Hrvatsku!'

 
 REUTERS

Vlada Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, otvorit će idući mjesec u Hrvatskoj svoje „veleposlanstvo“ koje će pokrivati zemlje jugoistočne Europe, rekla je Globusu visokopozicionirana osoba regionalne vlade u Barceloni. Time se politička borba između Katalonije i Španjolske širi i na ove prostore, samo dva mjeseca prije najavljenog referenduma o nezavisnosti.

„U Hrvatskoj sigurno otvaramo svoje predstavništvo kao što smo napravili i u drugim dijelovima Europe“, kaže izvor u vladi koja je za 1. listopada najavila referendum o odcjepljenju od Španjolske. U Barceloni to predstavništvo službeno nazivaju „delegacija“ iako ga smatraju veleposlanstvom regije sa 7,5 milijuna stanovnika. Katalonci će tako iz Zagreba nastojati ostvariti političke i gospodarske interese u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, a moguće i u Bugarskoj te Rumunjskoj.

Barcelona i Raül Romeva (u krugu), "ministar vanjskih poslova Katalonije"

No, prvi cilj je svakako pridobivanje međunarodne podrške za referendum koji središnja Vlada u Madridu te španjolski Ustavni sud smatraju nezakonitim. „Postoje strateški kriteriji zbog kojih smo odabrali Hrvatsku“, kaže izvor, no ne želeći ih navesti prije nego što službeno dođe do otvaranja ureda. Zasad nije poznato tko će ga voditi i koliko će ljudi biti zaposleno. Trebao bi biti otvoren u kolovozu ili početkom rujna. Postoji mogućnost da bude otvoren i 11. rujna na nacionalni Dan Katalonije.

Takve delegacije Katalonija već ima u jedanaest zemalja u svijetu. Uredi se nalaze u glavnim gradovima, a u Europi joj je još jedino preostalo pokriti jugoistočni dio. Delegacije je prvo otvorila u Belgiji (Bruxelles), Njemačkoj (Berlin), Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj (London), Francuskoj (Pariz), Italiji (Rim) i Austriji (Beč). Krajem prošle i ove godine otvorene su u Portugalu (Lisabon), Danskoj (Kopenhagen), odakle se pokrivaju nordijske zemlje, Švicarskoj (Ženeva) te Poljskoj (Varšava), odakle se pokrivaju baltičke zemlje.

Svim tim „veleposlanstvima“ upravlja Ured za institucionalne i vanjske poslove te odnose i transparentnost. Taj ured, dio katalonske vlade, zapravo je „katalonsko ministarstvo vanjskih poslova“. Na čelu mu je 46-godišnji Raül Romeva, smatran ondje „ministrom vanjskih poslova Katalonije“.

„U trenutku kada se nastojimo pretvoriti u zemlju sa svim svojim oruđem, kako bismo garantirali pravedniju državu, vlastitu i slobodniju, projekti poput ovog nas čine snažnijima te korisnijima našim građanima“, rekao je Romeva u rujnu 2016. prilikom otvaranja delegacije u Lisabonu. Tada nije prisustvovao nitko iz portugalske vlade niti španjolski veleposlanik u Portugalu.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo hoće li njen predstavnik prisustvovati otvaranju u Zagrebu niti jesu li su u kontaktu s vladom Katalonije. Španjolsko veleposlanstvo u Zagrebu također nije odgovorilo na upit.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:59