UČINKOVIT EFEKT

ZAŠTO U ITALIJI JOŠ NIJE BILO TERORISTIČKIH NAPADA ISIS-a? Ima nekoliko teorija, ali jedna je istovremena i nevjerojatna i sasvim logična

 Antonino Condorelli / REUTERS

Zamislite prizor mladog čovjeka okrenutog leđima, u ruci mu veliki nož.

Pored njega je velikim bijelim slovima ispisano 'Devi combatterli', ili u prijevodu: 'Moraš se boriti protiv njih'. Ova fotomonataža se pojavila na Telegramu (ne hrvatskom portalu, već aplikaciji koju pripadnici Islamske države najčešće koriste za komuniciranje) krajem kolovoza. Ta montaža je otvoreno poticanje 'usamljenim vukovima' da krenu u ubijanje Talijana.

Ponovno je publicirana na stranici Site Intelligence Group, koja nadzire komunikaciju džihadista - nekoliko dana nakon što se na internetu pojavio video maskiranih ISIS-ovaca na Filipinima koji uništavaju jednu tamošnju katoličku crkvu, i trgaju slike Pape Franje.

'Ti. Nevjerniče. Zapamti ovo', progovara lice iza maske, upirući prstom u kameru: 'Stići ćemo u Rim, inšalah!'. Njegova prijetnja, upućena s udaljenosti od 10 tisuća kilometara, dopire daleko. I brojni su primjeri takvih ostvarenih prijetnji. Napadi diljem Europe na direktan ili indirektan način povezani s ISIS-om su u zadnje dvije godine učestali. Čudi stoga da Italija, kao zemlja koja vrvi turistima, a jedan od razloga dolazaka tih turista upravo su brojne velebne katoličke crkve koje krase tu zemlju, još uvijek nije zabilježila niti jedan jedini smrtonosni napad džihadista.

Sve veće europske zemlje su već bile metom napada: Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolska... Iako je u tim zemljama odredom zabilježen manji broj ilegalnih imigranata (primjerice, u prvoj polovici 2017. godine samo u Italiju ušlo je 82 posto ilegalnih imigranata, od sveukupnog broja ilegalnih imigranata koji su ušli u Europu).

Najzanimljivije objašnjenje zašto je tomu tako jest ono koje zastupa tezu da je Italija iznimka, jer je talijanska mafija uspjela spriječiti džihadiste da se grupiraju u skupine koje bi im poslužile kao polazne točke za organiziranje napada. Tu su tezu zasnovali na jednom primjeru. 'Primijetili smo da da talijanski mafijaši imaju veću kontrolu južnog dijela zemlje, a većina Muslimana živi na sjeveru zemlje, a čak niti ondje nisu oformili niti žive u getima', rekao je Arturo Varvelli s Međunarodnog fakulteta za političke znanosti u Milanu.

'Jednim dijelom, to mora biti pod kontrolom mafije', slaže se i lokalni policijski načelnik, ali dodaje: 'ne na način kako to zamišlja većina ljudi. Borba protiv organiziranog kriminala je naše službe opskrbila velikim iskustvom, i to baš u nadziranju čvrsto povezanih manjih grupica. Dodatno, imamo iskustvo iz procesa nadziranja lijevih i desnih terorističkih ćelija koje su djelovale u Italiji 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća', ispričao je za Economist. Tamošnji sudovi također nemaju problema s izdavanjem naloga za nadziranje i prisluškivanje. U ostalim zemljama to ide malo teže.

Kada je 24. rujna Boeing 737 s aerodroma u Bologni poletio za Tiranu, glavni grad Albanije, u njemu je bilo 209 osoba koje su protjerane iz Italije zbog 'religijskog ektremizma'. Samo dan ranije iz pritvora je pušten 22-godišnji Musliman, a uhićen je zato jer je na ulazu u crkvu jednu osobu pokušao odgovoriti od te namjere. On je pod konstantnim policijskim nadzorom otkada je prvi put priveden, početkom 2016. godine.

No, još je jedan razlog zašto je Italija sigurnija od drugih zemalja. Oni niti nemaju tako velik broj ljudi koje bi nadzirali, jer ih većim dijelom izručuju trećim zemljama, ili vraćaju u zemlju otkud su došli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:03