NAJOMRAŽENIJI ČOVJEK AZIJE

ŽIVOTNI PAD OMRAŽENOG TAJKUNA Svi ga žele vidjeti kako trune iza rešetaka, duguje milijune, ali on i dalje uživa u raskoši. No, ne zadugo...

 REUTERS

Vijay Mallya jedan je od najomraženijih indijskih tajkuna, s pomno njegovanim imidžom playboya i bogatstvom nastalim na proizvodnji alkoholnih pića. On se trenutačno u Velikoj Britaniji skriva od indijskog pravosuđa, ali od prošlog tjedna nad glavom mu visi zahtjev za izručenje.

Mallya se oduvijek volio razmetati skupim zabavama i luksuznim životom te se svuda neprekidno pojavljivao i fotografirao s manekenkama. No, kad je njegova aviokompanija Kingfisher propala nakon što sedam mjeseci nisu isplatili plaće i kad je postalo jasno da državnoj banci neće biti vraćen pozamašni kredit, bogataš partijaner je postao državni neprijatelj, uz prosvjede, snažni medijski pritisak i kritike političara. Mallya pritom nije ni pokušao prigušiti svoj način života, a ulje na vatru dolila je vijest početkom prošle godine o 75 milijuna dolara otpremnine za odlazak s mjesta predsjednika Upravnog odbora United Spiritsa, vodećeg indijskog proizvođača jakih alkoholnih pića.

Pobjegao iz Indije

Pod prijetnjom optužbi da je u inozemstvo izvukao 38 milijuna dolara iz Kingfishera, Mallya je pobjegao iz Indije i skrasio se u Londonu. Indija je početkom prošle godine poništila Mallyin pasoš i zatražila od Velike Britanije da ga deportira. No, službeni London im je odgovorio kako ga po svojim zakonima ne mogu deportirati, ali indijski dužnosnici tvrde da su im Britanci sugerirali zahtjev za izručenje kao opciju. Protiv Mallye je prije nekoliko tjedana podignuta optužnica da je nenamjenski potrošio novac, a prije nekoliko dana Indija je službeno Velikoj Britaniji predala i zahtjev za izručenje.

Kingfisher Airlines Chairman Vijay Mallya attends a news conference in Mumbai in this February 6, 2007 file photo. To match feature MOTOR-RACING/INDIA   REUTERS/Adeel Halim/Files (INDIA) - RTX8NAD
REUTERS

Vijay Mallya je od oca početkom 80-ih naslijedio pivarski biznis, United Breweries. Prve pivovare Mallya stariji kupio je 1947. od jedne britanske kompanije, a biznis je naglo proširio kada je premijer Morarji Desai 1977. zaprijetio uvođenjem prohibicije. Vittal Mallya, Vijayev otac, tada je za malo novca pokupovao cijeli niz pivovara i proizvođača jakih alkoholnih pića. Vijay nastavlja širiti poslovanje. Jedan od njegovih velikih uspjeha je pivo Kingfisher, a veliki iskorak u biznisu sa žestokim pićima napravio je kad je njegov United Spirits kupio vodeću škotsku destileriju Whyte & Mackay. Za United Spirits kupio je jedan od indijskih kriket klubova iz tamošnje Premier lige. Sebi je kupio tim Formule 1 i nazvao ga Force India.

Sin Siddartha

U zlatnim 2000-ima Vijay se odlučuje na novi iskorak. Osniva aviokompaniju Kingfisher, čija tržišna niša nije trebala biti low cost, nego premium, glamurozna usluga. Aviokompanija je s radom započela 2005., uz veliku zabavu, na 18. rođendan Vijayeva sina Siddarthe, inače glumca u usponu. Putnici su bili “gosti”, u zračnoj luci dočekivali su ih uniformirani nosači koji su im prtljagu nosili do check-ina, a puna usluga s obrokom bila je sastavni dio ponude i na kratkim letovima. Na rastućem indijskom tržištu bio je to pun pogodak i vrlo brzo je Kingfisher prevozio četvrtinu indijskih putnika. No, inozemni letovi bili su im zabranjeni – indijska je Vlada u međuvremenu donijela odluku da međunarodne linije mogu dobiti samo kompanije koje posluju najmanje pet godina. Sredinom 2007. Vijay Mallya odlučuje se na potez koji će, uz globalnu krizu koja je uskoro buknula, izazvati propast kompanije – kupuje low cost Air Deccan, koja ima dovoljno staža, ali je na rubu propasti. U jednom od pokušaja restrukturiranja Mallya dobiva kredit državne razvojne banke, koji bi ga sad mogao koštati slobode.

Force India's Formula One team chairman Vijay Mallya (C) poses with bollywood actresses Lara Dutta (L), Sameera Reddy (2nd L), Shilpa Shetty (2nd R) and Shamita Shetty during the launch function for the team's new car for 2008 in Mumbai February 7, 2008. REUTERS/Punit Paranjpe (INDIA) - RTR1WSQR
REUTERS

Mallya je u međuvremenu prodao većinske udjele u United Spiritsu i United Breweriesu - prvi danas kontrolira Diageo, a drugi Heineken. Mallya i dalje drži manjinske udjele, a njegov jedini medijski vidljiv biznis je F1 tim Force India.

Mallya i dalje živi raskošno, i ne srami se toga – kako je svojevremeno objasnio Financial Timesu, nije licemjer, drugi njegovi biznisi i dalje dobro stoje. Jedino je manje fotografija s manekenkama. Tvrdi da je playboyevski imidž bio alat za brendiranje njegova biznisa - kako drugačije promovirati alkoholna pića u državi gdje je njihovo reklamiranje gotovo nemoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:12