PISMO PSIHOTERAPEUTKINJI

'JA SVE ZARAĐUJEM, A ON NEMILICE TROŠI BEZ IKAKVIH DOGOVORA SA MNOM!' Ispovijest nemoćne Hrvatice: 'Već sam se umorila od silnih objašnjenja'

 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Moj suprug neodgovoran je po pitanju novca, zarade i raspolaganja njime. Troši ga na ono što on želi i kako želi, bez prethodnog dogovora sa mnom. Godinama sam trpjela takav njegov odnos prema financijama zbog viših ciljeva, prelazila preko činjenice da obiteljski budžet, zarade i ulaganja padaju na moja leđa te da ću se, ako želim da nešto steknemo, ja morati pobrinuti za to. Inače, ja zarađujem značajno više od njega koji, uostalom, dugo i nije bio zaposlen niti je privređivao na neki drugi način. Nisam osoba čija je životna filozofija primarno usmjerena na materijalni status; dapače, mnogo puta sam dokazala suprotno. Ne odgovara mi uloga u kojoj se podrazumijeva, samo po sebi, da sam samo ja ta koja će se pobrinuti za neometano funkcioniranje obitelji, da ja moram osigurati sredstva za naš život. Nije mi uvijek lako teret financijske sigurnosti i naše budućnosti nositi na svojim leđima.

Ipak, još i više od toga smeta mi nedostatak poštovanja, njegovo potpuno ignoriranje činjenice da samo ja činim ono što bismo trebali činiti udvoje. Muž mi nikada nije ukazao priznanje za moj trud; kao da se to podrazumijeva samo po sebi, on ne stavlja do znanja da vidi, cijeni i uvažava moj doprinos, niti jednom gestom ili riječju zahvalnosti. Muči me i to što ne priznaje da postoji problem. Ponaša se kao da je sve onako kako treba biti. Kad god bih pokrenula razgovor na ovu temu, odmah bi počeo vikati i zapodijevati svađu, zbog čega bih se ja povukla. U međuvremenu sam se umorila od pokušaja objašnjavanja, “potrošila” sam energiju i izgubila volju za bilo kakvim djelovanjem s ciljem rješavanja problema i ostvarivanja dogovora. Molim vaš savjet.

“Sunčana strana”

---------------------------------------------------------------------------------------

Svatko od nas ima osobnu viziju o tome kako bi trebao izgledati ljubavni, dakle i bračni odnos, koji bi mogao zadovoljiti naše važne potrebe i vrijednosti. U pismu ne navodite kako se vi i suprug slažete u ostalim područjima života, pa ostaje nejasno je li u vašem braku financijska stavka jedini ili najveći kamen razdora. U svakom slučaju, kako su novac i njegova simbolika (sigurnost, sredstvo zadovoljavanja drugih potreba...) od nezanemarive važnosti, može se pretpostaviti da se ovaj nesklad odražava, po principu domino-efekta, na vaše zadovoljstvo odnosom u cjelini.

Ideal kojem bračni parovi teže usmjeren je na zajedničko djelovanje s ciljem ostvarivanja usklađene vizije. U praksi nije rijetkost da cilj kojem teži jedan partner ne odgovara sustavu vrijednosti drugog. Zato je korisno razmisliti o tome koje su vaše najvažnije želje i potrebe, a koje vašeg partnera, te kako ih možete uskladiti.

Jedna od klasičnih tehnika s ciljem premošćivanja i usklađivanja međusobnih razlika predlaže da svaki supružnik za sebe napravi popis elemenata koje smatra ključnima za kvalitetan brak. Na ovaj način postaje moguće utvrditi kojim elementima odnosa svatko od vas pridaje određeni značaj. Ako navedene vrijednosti rangirate brojčano po važnosti, moći ćete odrediti i koliko vremena i energije ulažete u ostvarivanje pojedine potrebe. U vašem slučaju, čini se da ste u značajnoj mjeri posvećeni osiguravanju financijske sigurnosti, zbog čega će ova stavka biti visoko ocijenjena. Stoga ćete je, u idućem koraku, usporediti sa svakom drugom zapisanom vrijednošću (npr. koliko vremena i energije posvećujete vođenju ljubavi kao drugoj stavci po važnosti, a koliko zajedničkom provođenju vremena ili izlascima udvoje...; što za vas znači vjernost i kako je djelima dokazujete; na koji način zadovoljavate vama važno dijeljenje kućanskih poslova i koliko vremena/energije usmjeravate u ovaj dio svakodnevice...), i tako dobiti svojevrsni profil osobnog načina funkcioniranja u bračnom odnosu.

Usporedbom s partnerovom listom, moći ćete utvrditi ključna područja međusobne neusklađenosti, ali i usklađenosti. Moglo bi se ispostaviti, primjerice, da je na partnerovoj listi razmjena nježnosti ključna vrijednost, a novac na desetom mjestu dok je, na vašoj, financijska stabilnost na prvom, a razmjena nježnosti na trećem mjestu. U tom slučaju, s ciljem usklađivanja, nužni su kompromisi, kao i konkretan, operacionalan plan djelovanja u kojem ćete oboje jasno predložiti, ali i dogovoriti, kakvo točno ponašanje očekujete jedno od drugoga (pod kojim uvjetima, u kakvim situacijama, na kakav način...).

Moguće je i da je za ovakav pristup prekasno. U svakom slučaju, na vama je da učinite ono što je potrebno da biste prekinuli, a svakako ublažili, ovaj krug briga i nespokojstva. Važno je da muškarcu za kojeg ste se udali jasno predočite kako njegovo ponašanje nije u skladu sa zavjetom u kojem ste obećali jedno drugome podršku i uzajamnost u duhu suradnje i zajedništva. U ulozi nezrelog tinejdžera iz koje on, iz nekog razloga djeluje, potiče vas da se prema njemu odnosite kao majka, prijateljica, sestra ili kritičarka, a manje kao supruga i žena koja voli. Zatreba li, navedite i konkretan novčani iznos kojim će doprinositi kućnom budžetu svaki mjesec. Jer, nepremostiva razlika u pristupu novcu može biti čimbenik bračnog kraha. Sretno!

Tončica Šiškov

Tončica Šiškov, prof., registrirana je psihoterapeutkinja.

Vodi privatnu psihoterapijsku praksu u Zagrebu.

Svoja pisma šaljite joj na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radi zaštite povjerljivosti podataka, pisma potpisujte šifrom.

Rubrika “Pismo psihoterapeutkinji” isključivo je informativnog karaktera, ne sadrži medicinske savjete i nije zamjena za stručni medicinski savjet i dijagnostiku. U slučaju bilo kakvih tegoba, dilema i pitanja vezanih uz psihološko i mentalno zdravlje, izričito preporučujemo da se obratite liječniku, odnosno kvalificiranom stručnjaku. Redakcija zadržava pravo kraćenja i prilagodbe objavljenih pisama, iz tehničkih ili drugih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:14