Iz arhive Globusa

Mirela Holy: Masovni turizam? Ne, hvala

Turisti nam trebaju dolaziti vlakom, ne zbog sunca, nego zbog zdravstvenih programa pomlađivanja, a krave neka slobodno pasu travu po našim nacionalnim parkovima

Dobro došli u kapitalizam. Ne postoji “besplatan ručak” – kaže mi Mirela Holy pa na lice nabaci znakoviti smiješak. Upravo mi govori o Grčkoj, posrnuloj europskoj ekonomiji za čiju je sudbinu, uz prešutno odobrenje posprdno nazivanih ‘lijenih Grka’ – smatra Holy – uvelike odgovorna njemačka politika koja je sustavno uništavala grčku privredu.

A kad već govorimo o ekonomiji, onda se bivša ministrica zaštite okoliša teško otima dojmu da se nešto slično sada događa i u našoj zemlji.

Od Hrvatske do Grčke; tako nekako smo Holy i ja vodile dvosatni subotnji razgovor na koji sam čelnicu ORaH-a pozvala samo s jednim razlogom: saznati kako ona zapravo razmišlja o ekonomiji, što bi mijenjala u pristupu gospodarstvu, ima li neku viziju kako posrnulu privredu izvući sada već iz šestogodišnje krize.

Za tu temu bilo je i više nego dovoljno razloga.

Sudeći prema anketama, Mirela Holy Hrvatima je očito “deus ex machina”.

Treća opcija Njena stranka simboličnog naziva ORaH prema ispitivanjima je treća politička opcija u zemlji, odmah iza oporbenog HDZ-a i vladajućeg SDP-a, iz kojeg je Holy izletila nakon samo šest mjeseci ministarskog posla.

To joj je, čini se, godilo.

Prema istraživanju Crobarometra iz veljače, Holy je druga najpopularnija političarka u zemlji – podržava je 65 posto građana – odmah iza Ive Josipovića kojeg bi više od Holy mogla ugroziti jedino Kolinda Grabar-Kitarović.

Začudo, sav taj silovit uspon Holy je postigla znatno prije nego što je njena stranka uopće zaživjela.

Članovi još dolaze – a to navodno ide sporo pa se Holy već požalila da od članstva u ORaH-u mnogi odustaju zbog političkih pritisaka – a oni koji su se njenoj opciji već pridružili tek trebaju naučiti što to uopće znači biti političar.

Pa ipak, Mirela Holy toliko je popularna da se ORaH već uspio izboriti za svoje mjesto u Europarlamentu, a sad im već predviđaju da će na parlamentarnim izborima također odigrati važnu ulogu.

Takav imidž i popularnost bivše SDP-ovke čini mi se nezasluženim ne progovori li Holy o najvažnijim ekonomskim pitanjima.

Ima li ideju za izlazak iz krize?

Što misli, kako pokrenuti gospodarstvo?

Kako zaustaviti rast vanjskog duga?

Na čemu se, u konačnici, bazira ORaH-ov gospodarski program?

Holy je na razgovor o tome rado pristala pa smo se prošle subote susrele na kavi u zagrebačkom kafiću Velvet.

Naručila je crni čaj i coca-colu Zero, a gospodarska strateginja ORaH-a – koja nas je u Velvetu već čekala – pila je kavu s mlijekom.

Ekonomska stručnjakinja zove se Ljiljana Katičić, 50-godišnja doktorica ekonomskih znanosti, i ona s Mirelom Holy piše ORaH-ov gospodarski program.

Katičić cijeli život radi u državnom sektoru: prvo je 23 godine provela u INA-i, a od 2010. zaposlena je u Zrakoplovno-tehničkom centru kao direktorica financija.

U njenom gospodarskom programu članovi ORaH-a pozdravit će se s nekim zastarjelim praksama.

Ili, kako to piše u programskom dokumentu, nema više strategije “hvatanja krivina”.

Dosta s praksom po principu “što je dozvoljeno Jupiteru, nije dopušteno volu”.

Jednaka pravila za sve.

Riječ je, jasno je, o neoliberalnom kapitalizmu.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:00