PONUDE ZA BRODOGRADILIŠTA

Austrijancima 3. maj ‘ulaznica’ za gradnju termoelektrane

Austrijski A-Tec nije dao bankovna jamstva, nego je kao garanciju ponudio dionice 3. maja

RIJEKA - U ministarstvu gospodarstva opet su se okupila povjerenstva koja analiziraju ponude za kupnju 3.maja, Brodosplita i trogirskog škvera koja su za sada uspjela konstatirati isto što i predstavnici HFP-a.

Niti jedna od četiri ponude ne udovoljava uvjetima iz natječaja, što znači da će ih kupci, ustraju li u namjeri, morati doraditi. Ministar Đuro Popijač sve je članove povjerenstava, u kojima su i uprave i sindikati, obvezao na šutnju tako da detalji cure samo neslužbeno.

Puno pitanja kupca

Doznajemo da kupac 3.maja, austrijski industrijalac Mirko Kovats, vlasnik grupacije A-Tec, nije dao tražena bankovna jamstva u slučaju odustajanja ili poslovnog neuspjeha, već je navodno kao garanciju ponudio dionice 3.maja.

Kupac kojeg Popijač smatra odličnim investitorom bio je prošlog tjedna i osobno u 3.maju, a nakon serije razgovora stekao se dojam da njega u Hrvatskoj zanima ulazak u daleko profitnije projekte gradnje energentskih postrojenja - termoelektrane i LNG terminala, a ne brodovi ako nema zarade.

Trećemajci također tvrde da je okosnica Kovatseve ponudbene dokumentacije kopiran program restrukturiranja izrađen u samom 3.maju još 2008., pa sumnjaju da namjerava nastaviti brodogradnju. Predsjednik uprave 3.maja Edi Kučan potvrdio nam je da je potencijalni kupac bio tri sata u brodogradilištu, da je imao niz pitanja, no detalje, kaže, ne smije iznositi.

Lako je s jamstvima

Za razliku od Kovatsa, samoborski DIV koji konkurira za Brodosplit svoju ponudu temelji na gradnji brodova, ali ne ispunjava sve uvjete natječaja. Navodno nisu dovoljno uvjerljivo razradili svoj poslovni plan, pogotovo model financiranja gradnje brodova koji je do sada bio oslonjen izravno na proračun kroz državna jamstva za bankovne kredite, a na koja novi privatni vlasnik ne može računati.

Bitka Ljubičića i Končara za Trogir

Najviše posla ima povjerenstvo za Brodotrogir gdje konkuriraju splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić i biznismen Danko Končar preko tvrtke Jadranska ulaganja u vlasništvu sina Nenada.

Dok Ljubičić jasno kaže da ga brodogradnja uopće ne zanima već ima komercijalno mnogo ambiciozniji projekt gradnje marina i hotela, Končar kaže da će zadržati brodogradnju, ali paralelno razvijati i nautičke sadržaje.

Premda obje strane snažno lobiraju raznim kanalima prema Vladi, nitko se iz ministarstva gospodarstva za sada ne očituje o kvaliteti ta dva ponuđača. Naravno da je vlada primarno fokusirana prodaji najvećih, dakle 3.maja i Brodosplita i vjerojatno će učinti sve da nađe s kupcima kompromisno rješenja kako bi njihove ponude u konačnosti prošle i strogu provjeru ATZN-a te Europske komisije. ( Nevenka Horvat)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:00