TRŽIŠTE NEKRETNINA

Banke će otpisivati stanove iz portfelja

Kada bi došlo do toga da stanovi uđu u fazu otpisa imovine, njihova bi vrijednost mogla biti i do 90 posto manja nego danas

ZAGREB - U najpesimističnijem scenariju koji su izradile banke, a koji se odnosi na mogućnost da se kriza produbi i nastavi još nekoliko godina, dio nekretnina iz portfelja banaka ići će u otpis imovine. Riječ je o stanovima koji se u sljedećih godinu, dvije ne bi uspjeli prodati, pa bi njihova vrijednost u fazi otpisa mogla biti i 90 posto manja nego danas.

Međutim, riječ je o scenariju do kojeg još nije došlo i do kojeg, ističe predsjednik Uprave RBA Consultinga Dražen Nikolić, možda nikada ni ne dođe.

Mogućnost postoji

- Banke razrađuju scenarije za različite oblike ponašanja tržišta nekretnina. Otpis imovine dio je najcrnjeg scenarija. Mi računamo s tom mogućnošću, ali učinit ćemo sve da ne ostane neprodanih stanova ili da ih barem ne ostane previše - objasnio je Nikolić. Hoće li biti riječ o nula, pet ili 50 stanova, nitko danas ne zna, no Nikolić je uvjeren da će se veći dio stanova ipak uspjeti prodati. Kao primjer ističe akciju RBA banke u kojoj je prodana trećina stanova, i to redom oni najbolji iz ponude. - Očekujemo da ćemo u sljedećih godinu dana prodati još barem toliko stanova - kaže Nikolić.

Koliko je zapravo u ovom trenutku neprodanih stanova na tržištu nitko ne zna točno reći. Spekuliralo se brojkama od 10 tisuća, pa se nagađalo da ih je 13.000...

Sve su to, ističe Nikolić, procjene i nagađanja.

- Svi brojevi s kojima se do sada spekuliralo izvučeni su iz rukava, a pouzdanih podataka nema. Udruga developera s jedne strane i agencija za promet nekretninama s druge pokušali su među članicama prikupiti podatke, no naišli su na otpor jer nitko nije htio prikazati realno stanje.

Ponuda i potražnja

To je i manipulacija kupcima jer i njima tvrde da su ostala dva stana, a kada se kupcu niti jedan od ta dva ne svidi, odjednom se u ponudi pojave još tri - objašnjava Nikolić, dodajući da je utvrđivanje točnog broja neprodanih stanova nužno jer se tek s jasnim podacima može napraviti valjani pregled stanja na tržištu i uskladiti ponudu i potražnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:46