PRODAJA

Crobenz prodan slovačkom Slavia Capital Groupu

Je li Ina prije prodaje Crobenza izdvojila veleprodaju, što nije smjela, u Ini nisu odgovorili
 Vjekoslav Skledar /CROPIX

ZAGREB - Naftna kompanija Ina u srijedu 7. travnja sklopila je kupoprodajni ugovor o prodaji svoje tvrtke Crobenz društvu Croatian Petrol Stations koje je pridruženo društva Progress Tradinga, člana Slavia Capital Groupa. Iz tvrtke nije objavljena cijena po kojoj je Crobenz prodan. Tvrtka u svojoj maloprodajnoj mreži ima 14 benzinskih crpki. Inu je na prodaju Crobenza obvezala Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja 2009.

Što s veleprodajom

Naime, nakon prve dopune dioničarskog ugovora između Vlade RH i MOL-a 30. siječnja 2009. godine i MOL-ova stjecanje operativne kontrole nad Inom Agencija je odobrila transakciju uz obvezu da Ina proda Crobenz.

U svom sastavu Crobenz osim maloprodaje ima i veleprodaju. Prema nekim neslužbenim informacijama, Ina je prije prodaje izdvojila veleprodaju iz sastava Crobenza. Ako je to točno, znači da nije poštovana odluka Agencije za tržišno natjecanje. Iz Ine nam jučer do kraja radnog dana nisu odgovorili je li u sklopu prodaje Crobenza prodana i veleprodaja. No to će uskoro ispitati Antimonopolska agencija koja mora dati odobrenje za prodaju, te će se transakcija realizirati nakon primitka tog odobrenja. Tvrtka Progress Trading iz Slovačke dio je slovačkog Slavia Capital Groupa. Iz te tvrtke su objavili da im je ulazak na Hrvatsko tržište temelj za širenje na ostatak Balkana i da je to prvi korak u tom smjeru.

Prilika za širenje

Progress Trading bavi se proizvodnjom, otkupom, skladištenjem i prodajom naftnih derivata u Slovačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Bjelorusiji i Češkoj. Posjeduju vlastiti skladišni i distribucijski terminal u Sovačkoj veličine 14.500 prostornih metara. Slavia Capital Group je investicijska tvrtka koja se bavi savjetodavnim uslugama i procjenama vrijednosti imovine. Na svojim internet stranicama navode da su im prioritet tvrtke u Mađarskoj, Poljskoj, Ukrajini i na Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:51