DUBOKO U CRVENOM

CROBEX se obrušio na najnižu razinu u posljednjih 5 mjeseci

Tragom turbulentnih zbivanja na razvijenim tržištima kapitala, domaći su investitori pozitivan start današnje trgovine iskoristili kao priliku za prodaju, gurajući CROBEX dublje na negativan teritorij.
 AP

Početna vrijednost od 2.004 boda, kojom je CROBEX otvorio ovu godinu, dugo je vremena figurirala kao dno fluktuacijskog raspona od kojega je indeks Zagrebačke burze pomalo odmicao, dosegnuvši ovogodišnji vrhunac krajem travnja. Zahvaljujući skoku do 2.215 bodova, napredovanje indeksa u odnosu početak godine zašlo je u dvoznamenkaste okvire, no nepunih mjesec dana kasnije, na žalost po optimiste, stvari izgledaju bitno drugačije. i bitno lošije.

Zapravo, sve je krenulo naopako neposredno nakon što je evidentiran svježi ovogodišnji rekord, serijom od devet (radnih) dana uzastopnog pada vrijednosti indeksa, nakon čega je uslijedila kraća pauza. Međutim, granica od 2.100 bodova pokazala se nedostatnom da zadrži ofenzivu prodavatelja, te se CROBEX, paralelno s burzovnim indeksima razvijenih zemalja, neumoljivo kretao u smjeru juga. I dok je ulagačima trebalo četiri mjeseca da prevale put od donje do gornje granice ovogodišnjeg raspona oscilacija, kretanje u suprotnome smjeru, dobrim dijelom uvjetovano eskalacijom nove krize, ovoga puta na Starom kontinentu, trajalo je puno kraće, makar pritom valja priznati kako niti na domaćem terenu stvari ne djeluju blistavo. Još na kraju prošloga tjedna, CROBEX je, po prvi puta u ovoj godini, skliznuo ispod okruglih 2.000 bodova, a današnjom je trgovinom, usprkos ohrabrujućem početku, negativan trend dodatno intenziviran.

Rasprostranjeni gubici domaćih izdanja ponovo su gurnuli indeks na negativan teritorij, a dnevni minus od 0,6% (na 1.984 boda) bio je dovoljan da zacementira pozicije indeksa na najnižoj razini u posljednjih pet mjeseci. A prema kriteriju dnevne promjene prosječne cijene, tek je šačica izdanja (poput Atlantske plovidbe) među Top 20 najlikvidnijeg uspjela namaknuti skroman rast, a kao utjeha može poslužiti tek podatak kako je redovan promet iznosio tek mizernih 13 milijuna kuna. Nešto više od polovice te brojke otpada na HT, koji se spustio do 264 kune, vrludajući oko najniže razine još od sredine listopada prošle godine. U odnosu na ovogodišnji vrhunac, postavljen početkom travnja (otprilike tjedan dana prije ex-dividend datuma), tržišna kapitalizacija najaktivnije domaće dionice smanjena je za čak petinu.

A onda opet, u usporedbi s razvijenim europskim tržištima kapitala, CROBEX se još uvijek relativno dobro drži, bilježeći trenutno tek minoran pad u odnosu na početak godine, što je puno bolji rezultat od, primjerice, -7% za londonski FTSE 100, ili pak -13% za pariški CAC 40. Srećom po domaće investitore, stranci već duže vrijeme nisu aktivni na domaćem tržištu kapitala, zbog čega je intenzitet likvidacije ipak znatno blaži no što je to slučaj sa razvijenim tržištima. Stavimo li pak stvari u nešto širi kontekst, kroničan izostanak inozemnih ulagača simptom teško može poslužiti kao razlog za zadovoljstvo, i u prvom je redu simptom tmurne ekonomske zbilje u kojoj se nalazimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48