POS PLUS

Država treba poticati prodaju stanova i kuća

HNS predlaže novi model. Agencija za promet nekretninama otkupljivala bi gotove stanove, a potom ih prodavala po povoljnim uvjetima

ZAGREB - Prošireni model POS-a rješenje je za zastoj na tržištu nekretnina, smatraju u HNS-u. Kroz program bi se prodavali završeni, a neprodani stanovi kojih je, procjenjuju, na tržištu oko 10 tisuća.

Učešće 20 posto

Njih bi od investitora otkupljivala državna Agencija za promet nekretninama (APN), koja bi potom građanima omogućavala kupnju tih stanova uz obročni način otplate po povoljnijih uvjetima plaćanja od bankovnih kreditnih mjera.

Cijena stana u tom bi modelu iznosila maksimalno 50 posto više od limita cijene POS-ova stana, dakle ne više od 1665 eura po četvornome metru. Kupac stana morao bi imati učešće u visini od 20 posto prodajne cijene, a ostali dio osigurala bi agencija i poslovne banke. Kamata bi, izračunali su, bila između 2 i 5 posto.

Garancijski fond

Osnovao bi se i garancijski fond. Iz njega bi se namirivala jamstva - kupcu da će ako ostane bez posla moći zamrznuti otplatu (najdulje na godinu i pol), a banci u slučaju ovrhe. - U ovom modelu dobivaju svi. Investitori jer će uspjeti prodati stanove i vratiti uloženi kapital, građani koji će kupiti stanove po pristupačnim cijenama, ali i država jer će za uloženih, recimo, 100 tisuća kuna odmah od PDV-a i poreza na dobit uprihodovati 140 milijuna - objasnio je Radimir Čačić. S obzirom na to da je u neprodanim stanovima kapital u vrijednosti 8 milijardi kuna, a “zamrznuto” stoji i 1,2 milijarde PDV-a, država bi trebala imati interesa da preko svoje neprofitne Agencije potakne tržište nekretnina, smatraju u HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:59