StoryEditor
ŠIRENJE UTJECAJA

Euronews: Ulazak Hrvatske u eurozonu kao rusko oružje

 Profimedia

Ugledni Euronews objavio je u utorak zastrašujuću prognozu o mogućem ulasku Hrvatske u eurozonu. Tvrdi se kako će uvođenje eura u Hrvatskoj Putinu pružiti najjače oružje u Europi, a navodi se i kako je utjecaj Rusije u hrvatskoj 'korumpiranoj ekonomiji' vidljiv u Agrokoru te energetskom sektoru.

- Hrvatsko usvajanje eura bilo bi neizbježna katastrofa, zemlja je to čije pravosuđe pati od ukorijenjene korupcije koja se iskorištava za proširenje ruskog utjecaja, tvrdi se u tekstu. Također, ističe se primjer utjecaja na pravosuđe od strane Rusije u slučaju INA-MOL i Hernadi te da je USKOK-ova tjeralica i progon šefa mađarskog MOL-a služio pokušaju preuzimanja INA od strane ruskih naftnih giganata.

Autor članka dr. sc. Theodore Karasik primjećuje kako je samo godinu dana nakon potjernice za Hernadijem Gazprom iskazao interes za INA-u, jednako kao i ubrzo nakon presude UNCITRAL-a, kada je sličnu ponudu iskazao Rosneft. Na kraju autor zaključuje kako se 'čini da je hrvatski gambit dio Putinove velike strategije da se energija upotrijebi kao oružje za zaokruživanje Europe.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2020 05:37