Projekt 'Digitalna garaža'

Google, HGK i Algebra besplatno podučavaju male tvrtke digitalnim vještinama

Zagreb, 260912. Hrvatski drzavni arhiv, Marulicev trg. Predstavljanje usluge Google Street View za Hrvatsku. To je internetska usluga koja omogucuje korisnicima razgledavanje i istrazivanje ulica i mjesta diljem Hrvatske, putem panoramskih slika od 360 stupnjeva snimljenih na razini ulice. Uslugu je predstavio Josko Mrndze, direktor tvrtke Google za regiju Adriatic, a prisutan je bio i ministar turizma Veljko Ostojic. Na slici: Josko Mrndze. Foto: Boris Kovacev/CROPIX
Google, Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Algebra u sklopu projekta "Digitalna garaža" održat će besplatne interaktivne radionice i savjetovanja za lokalne tvrtke kako bi ih potakle da pokrenu digitalnu transformaciju svojeg poslovanja.


Tijekom sljedeća tri mjeseca, u 15-ak hrvatskih gradova, stručni treneri susrest će se s lokalnim "digitalnim poduzetnicima" kako bi pomogli malim i srednjim tvrtkama ubrzati rast te im omogućili pristup globalnom tržištu. Radionice u trajanju od tri sata odvijat će se u dvoranama HGK, a poduku digitalnih vještina održat će stručnjaci za internet poslovanje.

- Danas svaka tvrtka bez obzira na veličinu ima mogućnost pristupa globalnom tržištu. No, nedostatak korištenja prednosti digitalnih tehnologija, kao i potrebnih vještina, još uvijek ostaju izazov za Hrvatsku i ostatak svijeta. Zato smo u suradnji s lokalnim organizacijama odlučili proširiti prošlogodišnji program Digitalne garaže kako bismo zadovoljili potrebe malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj - izjavio je Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatics.

Kako je pojasnio Tomislav Radoš, potpredsjednik za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša HGK, razvojem digitalne ekonomije moguće je podići BDP Europske unije za minimalno 4 posto do 2020. godine.

Radoš je naveo da mali i srednji poduzetnici s jakom internetskom prisutnošću i digitalnim segmentom poslovanja na razini EU proizvode 10 posto više od ostalih, te da je njihov sveukupni razvoj, izvoz i broj kreiranih radnih mjesta dvostruko veći u usporedbi s onima koji ne sudjeluju u digitalnoj ekonomiji.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić pritom je naglasio kako je jaz u posjedovanju digitalnih vještina jedan je od najvećih izazova u Europskoj uniji. Gotovo polovica stanovništva nema odgovarajuće digitalne vještine, dok će u bliskoj budućnosti 90 posto radnih mjesta zahtijevati neku razinu digitalnih vještina. Naime, prema procjenama Europske komisije do 2020. godine 825.000 radnih mjesta ostat će nepopunjeno jer osobe neće imati odgovarajuću razinu digitalnih vještina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:08