SPAS ZA EURO

Grčka na rubu bankrota: François Hollande najavio drastične korake za spas eurozone

Monti: 'Ja vidim svjetlo na kraju tunela za rješavanje krize'
 AP

Francuski predsjednik François Hollande još je jedan od vođa zemalja eurozone koji se obavezao učiniti "sve u svojoj moći" za spas eura, nakon jučerašnjeg sastanka s talijanskim premijerom Mariom Montijem. Hollande je izjavio da je posljednjih tjedana ostvaren znatan napredak, no upozorio je da "niti na jedan trenutak ne smijemo skrenuti pažnju" s ostvarenja obaveze za očuvanje i konsolidiranje eurozone.

Istovremeno, zamjenik grčkog ministra financija upozorava da je njegova zemlja "na rubu dna", s gotovo nepostojećim zalihama novca, i da neće moći poštovati sve svoje obaveze bez još jedne financijske injekcije iz EU u kolovozu.

Usto, nezaposlenost u eurozoni dostigla je novi rekord od 11,2 posto, odnosno 17.8 milijuna osoba. Niti kućanstva nisu u boljem položaju nego prije, s obzirom da je inflacija ostala na nepromijenjenih 2,4 posto u srpnju, iznad granice od 2 posto koju je postavila Europska središnja banka (ECB).

Hollandeove izjave su stoga samo dio retorike za kojom u zadnje vrijeme posežu europski vođe kako bi podigli optimizam prije ljetnih praznika. Monti je tako izjavio da vidi "svjetlo na kraju tunela" što se tiče rješavanja krize.

Špekulacije da će ECB poduzeti dramatične korake za spas eurozone već ovaj tjedan sve su brojnije otkad je njezin predsjednik Mario Draghi prošli tjedan najavio da će Banka u tu svrhu učiniti "sve u svojoj moći". Ekonomisti očekuju da će barem obnoviti program kupnje obveznica kojim bi ublažila vanjski dug Španjolske i Italije, ili ponovno preplaviti banke jeftinim izvorima financiranja. Ali nadaju se da će otići i korak dalje i izdati dozvolu za Europski mehanizam za stabilnost (ESM).

Iako Njemačka smatra da za time neće biti potrebe, krizni bi fondovi za spas potonulih gospodarstava bez toga imali na raspolaganju svega 500 milijardi eura za spas Španjolske i Grčke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:52