BUGARSKI MINISTAR

'Hrvatska nije smjela povećati poreze i PDV - upravo suprotno'

Pred Bugarskom je još nekoliko teških mjeseci, a iz krize bismo se mogli izvući na proljeće iduće godine

Novi ministar financija Bugarske Simeon Djankov (39), koji je u svojoj fotelji otkako je na vlast došla nova vlada u lipnju ove godine, uspio je smanjiti golemi deficit u državnoj blagajni i lupiti tamo gdje narod najviše voli - po džepovima političara.

Smanjio je broj ministarstava i troškove vlade za 16 posto. Za Jutarnji list taj ekonomski mag koji je 15 godina zauzimao visoku funkciju u Svjetskoj banci savjetovao je što zapravo stručnjaci rade u krizi - smanjuju poreze i ne diraju plaće i mirovine.

Kada bi se Bugarska mogla izvući iz krize?

- Neke mjere koje smo poduzeli u posljednjih nekoliko mjeseci nagovještavaju da bi se Bugarska iz krize mogla izvući negdje na proljeće sljedeće godine, najvjerojatnije u svibnju. Pred nama je još nekoliko teških mjeseci.

Koje ste mjere poduzeli?

- Najbitnije što smo poduzeli jest to da smo umjesto povećanja poreza učinili upravo suprotno. Koliko sam shvatio, hrvatska Vlada posegnula je za povećanjem PDV-a i uvođenjem kriznog poreza. Mi smo za 15 posto smanjili troškove vlade, odnosno birokratske troškove. To se odnosi na nove urede, nove kompjutore, nove automobile... U mom ministarstvu financija smanjili smo osoblje za 14 posto, a u carini za 16 posto. Uveli smo promjene u administraciji, a ne samo u privatnom sektoru koji najviše pati.

Što je s PDV-om?

- PDV je 20 posto i trenutno ga nećemo smanjivati, ali to imamo u planu od 1. siječnja sljedeće godine. Plan je predložiti smanjenje od dva posto. U prijedlogu proračuna stavli smo još 3 posto smanjenje PDV-a od lipnja 2010.

Kako su ljudi u Bugarskoj reagirali? U četvrtak ste zamrznuli 100 milijuna eura najbogatijeg čovjeka na Balkanu Hrista Kovačkog, povezanog s mafijom.

- To je točno. U krizi imate dva izbora. Prvi je onaj koji smo mi izabrali - vlada se treba smanjiti i ona treba patiti. Zato smo zamrznuli između 15 i 16 posto svih njenih troškova. No plaće i mirovine nismo dirali i to je bilo jako dobro prihvaćeno. Alternativa je, a to je ono što radi i vaša vlada, da se u krizi vlada proširuje, nameće veće poreze i PDV i ima više novca.

Mislim da to nije dobro, jer vlada ima još više novca, dok je manje novca u rukama onih koji zapošljavaju. Takav način tjera kompanije u sivu ekonomiju. Zato mislim da je velika greška povećavati poreze u vrijeme krize.

Bojite li se zbog suđenja Kovačkom možda odmazde mafije?

- Naš premijer Bojko Borisov stavio si je u zadatak staviti iza rešetaka one koji su krali vladina sredstva iz europskih fondova. To nije bio slučaj u našoj u postsocijalističkoj eri, ali za sve postoji početak. Razlog zbog kojeg mislim da ćemo u tome biti uspješni, a prijašnje vlade u Bugarskoj to nisu bile, jest to što nismo u koaliciji. Želimo čisti rez od prošlosti, a to uključuje i da se ljude koji su krali strpa iza rešetaka.

Je li Bugarska spremna riješiti se reputacije korumpirane zemlje?

- Mislim da je za to sada pravi trenutak i vlada to mora napraviti. Svaka zemlja se može obračunati s mafijom u sudstvu, mafijom u carini, ali za to mora postojati politička volja.

Kada očekujete da će Bugarska biti spremna za uvođenje eura?

- U sljedećih nekoliko mjeseci podnijet ćemo službeni zahtjev za ulazak u eurozonu. Zato ove, a i sljedeće godine moramo imati jako izbalansiran proračun. Mislim da ćemo do 2013. imati euro.

Imate li savjet za Hrvatsku?

- Kriza može otežati posao vladama, ali to je i dobro razdoblje za uvođenje nekih značajnih promjena. Hrvatska u usporedbi s ostatkom regije još uvijek ima preveliku birokraciju, a moj prvi savjet je da smanjite vladu.

Završava li kriza u zapadnoj Europi?

Ne još, a istočna Europa uvelike ovisi o zapadnoj.

Da li je recesiji u SAD stvarno kraj?

To je ekonomija koja cijeli svijet mora izvući iz krize i mislim da je tamo kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:39