INTERVJU

Ivan Todorić: Ukidanje kriznog poreza potaknulo bi i potrošnju građana

U Hrvatskoj se trgovački lanci koncentriraju, što će se nastaviti, a procjenjujem da nam veliki svjetski lanci još neće dolaziti

ZAGREB - Predstavnici Agrokora i Konzuma sudjelovali su u New Yorku na svjetskom godišnjem skupu najvećih trgovaca okupljenih u National Retail Federation (NRF). Iako je trgovina u Hrvatskoj u padu iz mjeseca u mjesec, Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, koji je predvodio delegaciju na ovom skupu, tvrdi da se trgovina u svijetu oporavlja, a isto bi se trebalo dogoditi i kod nas, no ne tako brzo.

Uloga državne politike

Kakvi su trendovi u svjetskoj maloprodaji, koja se tržišta brže oporavljaju i koji su glavni razlozi oporavka maloprodaje?

- Cijeli je svijet suočen s ekonomskom krizom. Trgovina je munjevito, energično i brzo djelovala i prilagođavala se novonastalim okolnostima uvodeći posebne mjere na području marketinga, promotivnih cijena i privatnih marki, kao i davanju boljih usluga i dr. Nakon prvotnog pada i stagnacije u zadnje se vrijeme bilježi rast, kod nekih i značajniji. Brže su se oporavljala tržišta SAD-a i zapadne Europe, gdje je, uz aktivnosti samih kompanija na tim tržištima, značajan doprinos dala i državna ekonomska politika.

Kada bi se pozitivni trendovi mogli osjetiti u hrvatskoj trgovini? Hoće li to biti do ljeta?

- Nažalost, hrvatska trgovina ima negativne trendove, a njihova promjena ovisi o ekonomskom okruženju u regiji, Europi i cijelom svijetu. Ovisi također o državi kao najvećem poduzetniku i kreatoru ekonomske politike. Treće, ovisi o dioničkim društvima koji moraju upotrebljavati tehnike protiv krize, a postoji i niz drugih čimbenika. Dobro upravljanje s čimbenicima unutar naše države moglo bi promijeniti postojeće trendove.

No, ne vjerujem da se bez snažne aktivnosti mogu do ljeta ovi trendovi promijeniti.

Što bi trebala poduzeti Vlada i je li nužno ukidanje kriznog poreza?

- Da, ukidanje posebnog poreza i smanjenje nekih opterećenja poduzećima bile bi značajne promjene u ekonomskoj politici, što bi donijelo i više optimizma. Uz aktivnu podršku trgovinskih dioničkih društava to bi moglo početi mijenjati trendove.

Svi smanjuju troškove

Imate li na razini koncerna scenarije za ovu godinu? Predviđate li da će biti bolja ili gora od lanjske?

- Premda je prošla godina bila krizna, Agrokor je ostvario jednak promet kao u 2008. Što je najvažnije, završene su sve započete kapitalne investicije, koje će u 2010. donijeti novu snagu i rast.

Očekujete li preslagivanja na domaćem tržištu trgovine? Mercator je krenuo u ofenzivu preuzimanjem Getroa, Kerum najavljuje prodaju svojih trgovina ili povezivanje s NTL-om, a Metro je najavio otpuštanje 70 zaposlenih. Može li se ove godine u Hrvatskoj pojaviti neki svjetski trgovački lanac?

- Procjenjujemo da svjetski trgovački lanci neće još dolaziti. Kao što vidite, u Hrvatskoj se trgovački lanci koncentriraju, a to će se i nastaviti. Otpuštanja nije najavio samo Metro, svi gledamo kako smanjiti troškove i povećati efikasnost.

Jeste li nakon pokušaja u Turskoj i Rusiji odustali od širenja izvan regije?

- Agrokor nije odustao od izlaska na tržišta izvan regije i vjerujemo da ćemo se naći na nekom.

Svjetski trendovi daju optimizam

Što bi se u gospodarstvu, posebice trgovini, moglo događati ove godine? Vide li se naznake izlaska iz krize?

- Na ovogodišnjem NRF-u prvi put nakon početka krize 2007. godine pokazani su pozitivni trendovi u potrošnji, novim kapitalnim investicijama i broju zaposlenih. To nam daje optimizma da će se neke stvari početi mijenjati i kod nas, ali, kao što sam već rekao, ne same od sebe.

Kako ocjenjujete stanje u domaćoj trgovini danas i kako se pad prometa odražava na Agrokor?

- Prošla je godina bila izazov kako za trgovce, tako i za njihove dobavljače. U krizi dolazi do intenzivnijih ekonomskih kretanja. Tvrtke su pod pritiskom dobrih poslovnih rezultata, dolazi do stečajeva, koncentracija i sl.

Agrokorovi će rezultati pokazati da je 2009. godina bila uspješna, što pokazuje da smo se za krizu pripremili na vrijeme i uspješno je amortizirali zajedno sa svojim kupcima.

Jeste li prilikom posjeta SAD-u razgovarali o mogućem ulasku Agrokorovih brendova na to tržište?

- SAD je vrlo interesantno tržište za bilo koji brend na svijetu, jer je veliko i potrošački orijentirano. Postati brend na takvom tržištu je dug i trnovit put. Da biste to uspjeli, morate imati jak i zdrav biznis na lokalnom tržištu na kojem poslujete kako biste godinama imali snage investirati u jedno takvo tržište.

Trenutačno smo u SAD-u prisutni s brendom Jana, a dugoročno pripremamo i neke druge brendove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:28