REZULTATI ANKETE JUTARNJEG

KOJE AGROKOROVE KOMPANIJE ĆE PREŽIVJETI? Čitatelji najviše vjeruju u dobre šanse Jamnice i Leda, u Agrokor kao cjelinu vjeruje ih jako malo  

Pogon Jamnice
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Da su dobre šanse Agrokora kao cjeline da preživi aktualnu krizu misli samo 10 posto čitatelja Jutarnjeg koji su odgovorili na našu anketu. Njih čak 53 posto smatra da su šanse preživljavanja koncerna kao cjeline loše, a da su ‘osrednje’ misli njih 20 posto.

Zanimala nas je javna percepcija održivosti poslovanja i ključnih sastavnica koncerna, u vrijeme dok izvanredna uprava priprema restrukturiranje i nagodba vjerovnika, te nakon što su objavljeni revidirani podaci o poslovanju u 2016. godini te podaci o poslovanju u šest mjeseci ove godine.

Pitali smo stoga i kakvo čitatelji vide poslovne šanse 10 najvažnijih kompanija Agrokora u maloprodaji, prehrani i poljoprivredi u Hrvatskoj.

Odgovori pokazuju da samo 16 posto ispitanih vjeruje u opstanak Konzuma, a jednaki postotak je i za Tisak, dok u opstanak Velproa, Agrokorove veleprodajne kompanije, vjeruje samo osam posto čitatelja koji su pristupili anketi.

Da su šanse Konzuma za preživljavanje loše smatra čak 41 posto ispitanih, a 33 posto ih je ipak dalo ocjenu ‘osrednje’.

Optimizam je zato prilično jasno izražen oko budućnosti Jamnice, Leda i Zvijezde, najvažnijih kompanija u prehrambenom portfelju Agrokora.

Tako 69 posto čitatelja smatra da su dobre šanse da Jamnica preživi (u to ozbiljno sumnja njih samo devet posto koji su dali ocjenu ‘loše’, a 17 posto ih je dalo ocjenu ‘osrednje’), a jednak je postotak optimista i u slučaju Leda. Njih 18 posto je dalo ocjenu ‘osrednje’, a pesimista je 10 posto s ocjenom ‘loše’.

Da su dobre šanse za preživljavanje Zvijezde vjeruje 54 posto ispitanih, a 13 posto smatra da su šanse loše. U dobre poslovne šanse PIK-a Vrbovec pak vjeruje 49 posto čitatelja, a njih još 34 posto smatra da su mu šanse osrednje.

Optimizam je daleko manje izražen kad se radi o kompanijama iz poljoprivrednog portfelja Agrokora.

Lošu budućnost Belja očekuje 20 posto čitatelja, PIK-a Vinkovci 30 posto, a Vupika čak njih 36 posto.

Ddobre šanse Belju daje 45 posto čitatelja, a još 33 posto ih vidi osrednjima, slijedi PIK Vinkovci (dobre šanse 28 posto, osrednje 40 posto), a Vupiku dobre šanse daje samo 24 posto čitatelja, te mu njih još 41 posto daje ocjenu ‘osrednje’.

Anketa je objavljena 30. listopada i trajala je do 7. studenoga, a pristupilo joj je 627 čitatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:00