KREDITNI REJTING

Moody's slijedi S&P, čeka se još Fitch Ratings

Moody's neizravno optužio Standard & Poor's za neodgovorne poteze i ishitrenu odluku koja je krajem travnja izazvala pravi kaos na financijskim tržištima.
 Reuters

Pomalo zakašnjela reakcije analitičara Moody's Investors Service začudila je brojne promatrače koji su takvu odluku očekivali - puno ranije. Opravdavajući jučerašnje ukidanje investicijskog rejtinga za Grčku (spuštanje sa A3 na Ba1), iz agencije tvrde kako su zapravo željeli detaljno proučiti implikacije akcije spašavanja u režiji Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, suzdržavši se od naglih poteza koji bi mogli izazvati kaos na tržištu. „Željeli smo postupiti odgovorno, analizirajući konkretne detalje paketa pomoći“, navode iz agencije, odašiljući time neizravno kritiku usmjerenu na račun kolega iz Standard & Poor's.

Jer ako je Moody's djelovao prekasno, dužnosnici europskih zemalja će bez imalo krzmanja ustvrditi kako je S&P svoje poteze povukao prerano, crpeći inspiraciju iz masovne likvidacije grčke aktive na financijskim tržištima. Navodna 'pro-aktivna' politika potonjih, grmjeli su svojedobno europski političari, nije ništa drugo doli povlađivanje tržišnim trendovima koji su Grčku na neki način već - otpisali.

S tom bi se ocjenom složio i dio neovisnih promatrača, spremnih okriviti upravo S&P za kaos na tržištima koji je uslijedio nakon što je krajem travnja kreditnom rejtingu Grčke dodijeljena ocjena 'junk', ili u jednostavnom prijevodu - smeće. Samo tjedan dana kasnije stopa prinosa na 10-godišnje grčke obveznice dogurala je do nevjerojatnih 12,5%, dok je spread u odnosu na njemačke obveznice iznosio gotovo 1.000 baznih bodova. U međuvremenu se situacija ipak donekle stabilizirala, a dotični se spread trenutno kreće ispod 600 baznih bodova, što je izravna posljedica akcije spašavanja, ali i odlučnih poteza Europske središnje banke, koja je Grčku učinila izuzetkom od postojećih pravila.

Tek će vrijeme pokazati je li riječ o vizionarskom potezu kojim je spriječena još veća katastrofa, ili o posve uobičajenom 'rastezanju' pravila, svojstvenom tvorevini kakva je Europska unija, sazdana na brojnim kompromisima koji u konačnici predstavlja svojevrstan presjek nacionalnih interesa. Bilo kako bilo, ocjene agencija više značajnijeg utjecaja na raspoloženje investitora jer je ECB stavila izvan snage odredbu o minimalnoj prihvatljivoj ocjeni kreditnog rejtinga, čija bi primjena europske financijske institucije dovela u prilično nezgodan položaj. A upravo to je razlog zbog kojega se više nitko i ne pita zašto Fitch Ratings, posljednja iz moćnog terceta agencija za procjenu kreditnog rejtinga, toliko odugovlači s brisanjem oznake investicijskog rejtinga sa grčkih obveznica. Takav potez, u teoriji vrlo štetan, u praksi vjerojatno neće izazvati značajnije operativne implikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:04