USPOREDBA

Na hranu i piće hrvatsko kućanstvo najviše troši, gotovo trećinu primanja. Britanci za to izdvajaju samo 11 posto kućnog budžeta

 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Iz godine u godinu britanska kućanstva sve manje troše na cigarete i alkohol, a nacionalna statistika pokazuje da sada te stavke čine samo 2 posto njihove ukupne potrošnje.

Početkom ovoga stoljeća na te su proizvode tjedno trošili oko 20 funti, a najnovije istraživanje o potrošnji kućanstava pokazuje da sada za cigarete i alkohol tjedno u prosjeku izdvajaju 11,40 funti, gotovo upola manje. Usporedbe radi, podaci DZS-a za 2014. godinu pokazuje kako Hrvati na duhan i alkohol izdvajaju 3,3 posto kućnog budžeta.

Malo je drugačiji omjer u slučaju potrošnje za hranu i piće, na koje prosječno hrvatsko kućanstvo najviše troši, gotovo trećinu primanja ili 29,5 posto, a prosječno britansko domaćinstvo za to izdvaja samo 11 posto kućnog budžeta. Za razliku od Hrvatske, gdje je potrošnja za hranu neupitno prva na popisu troškova domaćinstava, u Ujedinjenom Kraljevstvu to su izdvjanja za prijevoz, stanovanje i potrošnju energenata.

Naime, Britanci na prijevoz troše 14 posto svojih dohodaka, a isti udio imaju i troškovi stanovanja i potrošnja energenata.

Prosječnom hrvatskom domaćinstvu te su stavke, doduše, na drugom i trećem mjestu, ali također s visokim udjelima, s obzirom na to da na stanovanje i potrošnju energenata u prosjeku trošimo 16,2 posto obiteljskog proračuna, a na prijevoz 13 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Razlike između potrošnje u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji velike su i u segmentu restorana i hotelskih usluga. Prosječno hrvatsko kućanstvo u te svrhe mjesečno odvaja samo 2,7 posto raspoloživa novca, što te usluge stavlja na pretposljednje mjesto ukupne potrošnje, dok na Otoku udio restorana i hotela u ukupnoj potrošnji kućanstava doseže 9 posto, što je trostruko više nego u Hrvatskoj, pa i čak i iznad toga.

Kako pokazuje istraživanje o potrošnji kućanstava, Britanci u restoranima, kafićima i hotelima sada tjedno ostavljaju 45 funti, najviše u posljednjih pet godina. U britanskim kućnim budžetima više novca ostaje i za potrošnju na rekreaciju i kulturu. Za te potrebe Britanci troše dvostruko više primanja nego Hrvati: rekreacija i kultura čine 13 posto potrošnje britanskih kućanstava, a samo 6 posto potrošnje hrvatskih.

I u Hrvatskoj i u Velikoj Britaniji najmanju stavku u ukupnoj potrošnji čini obrazovanje, oko 1 posto svih izdataka domaćinstava u obje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:57