DEVELOPERI

Stanogradnja bi 2010. mogla stati

Jedan od najvećih problema HUP-ovcima je visina vodne naknade za koju je u tri godine otišlo 1,5 milijardi kuna
Rijeka, 170309.Danas je na Rujevici pocela gradnja novih osamdeset stanova po modelu poticane stanogradnje. Stanove gradi firma Novotehna , a planira se izgraditi cetri zgrade sa ukupno osamdest stanova. Ugovoreni rok za zavrsetak izgradnje je 450 kalendarskih dana, a ocekivana cijena ce biti oko 1200 eura za cetvorni metar.Kamen temeljac je polozio gradonacelnik Rijeke Vojko Obersnel.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

ZAGREB - Potpuna stagnacija građevinskih projekata u idućoj godini, 15 tisuća otkaza u industriji, daljnji pad prihoda za 30 posto te premještanje projekata u susjedne zemlje. Crni je to scenariji koji je jučer iznijela Udruga developera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca u slučaju da Vlada ništa ne učini.

- Kontinuiran rast ulaznih troškova, fiskalni i parafiskalni nameti te izrazito ograničavajuća pravna regulativa doveli su developere do ruba opstanka - upozorio je jučer Igor Oppenheim, predsjednik HUP-ove Udruge developera.

Prema njihovoj procjeni prodaja stanova u prvih devet mjeseci pala je između 30 i 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Zbog takvog zastoja u prodaji nekretnina zamrznuto je oko 300 milijuna kuna PDV-a koji bi se mogli sliti u državni proračun. Stanogradnja bi u 2010. godini mogla potpuno stati.

Unatoč velikom zastoju u prodaji stanova developeri ne očekuju značajniji pad cijena jer, kako tvrde, investitori ne mogu rušiti cijene ispod razine isplativosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:15