Novi nadzorni odbor

ŠTO ĆE BITI S DARINKOM BAGOM? Mirovinski fondovi izborili jači utjecaj na upravu Končara EI

Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara EI
 Darko Tomas / CROPIX

Končar EI ima djelomično osvježen sastav Nadzornog odbora, s jačom ulogom predstavnika obveznih mirovinskih fondova. Što će to značiti za budućnost predsjednika Uprave Darinka Bage, tek će se vidjeti.

Nakon nedavnog kruga priivatizacije, država je putem Kapitalnog fonda zadržala 28,17 posto dionica, a četiri su obvezna mirovinska fonda (PBZ, AZ, Erste Plavi i Raiffesen) došla do ukupno 45 posto dionica, što im je i omogućilo da sada jače utječu na upravljanje Končarom.

Kako je uoči Glavne skupštine u Jutarnjem listu napisao Frenki Laušić, odabir članova Nadzornog odbora bitan je i zbog toga što se tim putem kontrolira i izbor Uprave Končara, a poznato je kako mirovinski fondovi i Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, baš i ne “dišu zajedno”.

Kako god bilo, piše Laušić, to ne znači da će budući NO u kratkom roku inzistirati na smjeni Darinka Bage, već je jedan od scenarija da dugogodišnji šef Končara dobije “prijelazni period” u kojem će se ispitati mogućnost za miroljubivu koegzistenciju Bage s mirovincima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:38