ISTRAŽIVANJE

Svako drugo kućanstvo živi još lošije nego lani

Samo četiri posto kućanstava u Hrvatskoj danas ima malo bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Svako drugo hrvatsko kućanstvo tvrdi da, kada je riječ o financijama, živi lošije nego prije godinu dana. Ništa bolje ne očekuju niti u narednoj godini: gotovo trećina procjenjuje da će im biti još gore, a polovica misli da će im ostati isto.

Nova zaduživanja

Pokazalo je to istraživanje GfK. U odnosu na ostale tranzicijske zemlje, Hrvati su pesimistični jednako kao i Bugari, dok Rumunji najgore procjenjuju svoju financijsku situaciju u idućih godinu dana. Više od 60 posto ispitanika u Bugarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj tvrdi da već sada jedva sastavljaju kraj s krajem, dok je u Hrvatskoj i Češkoj takvih nešto više 30 posto.

S obzirom na financijsko stanje kućanstava u Hrvatskoj, 18 posto njih za pokrivanje troškova koristi štednju ili se zadužuje. Prema istraživanju GfK, u Rumunjskoj je u toj situaciji 24 posto kućanstava, a u Poljskoj 15 posto. Najviše se štedi u Češkoj.

Manje će trošiti

Tri četvrtine građana u Hrvatskoj misli da će kriza kod nas trajati još najmanje godinu dana pa 63 posto kućanstva planira isto ili manje trošiti za trajna dobra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22