DOMINACIJA PESIMISTA

Svjetska tržišta kapitala tonu sve dublje na negativan teritorij

Od otprilike stotinjak burzovnih indeksa na Starom kontinentu, niti jedan jučer nije uspio namaknuti rast vrijednosti, zorno oslikavajući upornu dominaciju pesimista.
 Arhiva

'Dragi vođa', ako je još uopće među živima, doista nije mogao odabrati prikladniji trenutak za svoju već pomalo uobičajenu demonstraciju sile, kidajući ionako tanke živce investitora širom svijeta. Zveckanje oružjem na korejskom poluotoku učinilo je ulagače još nervoznijima, dodavši i geopolitičku dimenziju dubokoj krizi povjerenja koja se manifestira dramatičnom erozijom vrijednosti burzovnih indeksa. I tako već danima, čime je krvna slika svjetskih tržišta kapitala drastično izmijenjena u svega mjesec dana.

INFOGRAFIKA: Gubici se gomilaju

Uostalom, dovoljno je kao primjer navesti recentna zbivanja u našem 'dvorištu', u kojem stranaca zapravo i nema, pa bi tom logikom trebala izostati i neselektivna likvidacija kojom institucionalni investitori izvlače sredstva iz rizičnije aktive, 'parkirajući' ih u sigurnije destinacije. Međutim, cijene domaćih dionica svejedno klize sve dublje na negativan teritorij, zbog čega se CROBEX spustio na najnižu razinu u posljednjih pet mjeseci. A samo mjesec dana ranije indeks Zagrebačke burze je svoje napredovanje okrunio fiksiranjem svježeg ovogodišnjeg rekorda, mjereći udaljenost od startnih pozicija (s početka godine) dvoznamenkastim ciframa, da bi nastavom negativne serije jučer stigao do 2,8% minusa u odnosu na početak godine.

A to zapravo i nije tako loš rezultat, već i u usporedbi s burzovnim indeksima u regiji, da krizom najviše pogođen zapad Starog kontinenta i ne spominjemo. O intenzitetu masovne rasprodaje možda najbolje govori činjenica kako niti jedan od tridesetak burzovnih indeksa s istočne strane nekadašnje 'čelične zavjese' tijekom jučerašnje trgovine nije uspio namaknuti rast vrijednosti, ali to, jednako tako, nije pošlo za rukom niti jednom od burzovnih indeksa s druge strane. Posvemašnje 'crvenilo' europskih tržišta kapitala nije pak nimalo odudaralo od zbivanja u Aziji, gdje su sjevernokorejske prijetnje najviše došle do izražaja. Neugodne prijetnje sa sjeverne strane 38. paralele isprovocirale su čak i intervenciju južnokorejske središnje banke, s ciljem obrane tečaja domaće valute. Južnokorejski won je u nepuna dva mjeseca, u odnosu na američki dolar, ostao bez 10% vrijednosti, a razvoj događaja na početku ovoga tjedna potaknuto je izravnu intervenciju monetarnih vlasti na deviznom tržištu po prvi puta nakon više od godinu dana.

S druge pak strane, otprilike identičan gubitak korejskih burzovnih indeksa (ali u upola kraćem periodu) doima se sasvim podnošljivim u odnosu na gubitke koje su pesimistično nastrojeni investitori nanijeli dionicama na periferiji Europske monetarne unije. Naime, od početka godine Madrid je ostao bez četvrtine, a Grčka bez čak trećine vrijednosti, prometnuvši se u uvjerljivo najvećeg ovogodišnjeg gubitnika. Međutim, pesimizam nije zaobišao niti Wall Street, gdje je i tijekom jučerašnje trgovine opet bilo 'čuvao', ali se S&P 500 na kraju ipak uspio izvući uz simboličan rast vrijednosti, dok je Dow Jones Industrials gubitak od čak 200 bodova sveo u znatno prihvatljivije okvire. Dovoljno tek da za kratko odgodi napad prodavatelja na okruglih 10.000 bodova, dometnuli bi pesimisti, upirući pritom prstom u ovogodišnji minimum od 9.900 bodova, koji je sve bliže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:49