Uspon njemačkih trgovaca

VELIKO IZNENAĐENJE NA LISTI TOP 10 KOMPANIJA Lidl postao sedma tvrtka po prihodima u Hrvatskoj

 Arhiva

Najveći godišnji prihod u Hrvatskoj deset godina zaredom ima Ina, pokazuje najnovija analiza Fine.

Vodeća naftna kompanija u nas lani je, naime, ostvarila ukupne prihode od gotovo 15,1 milijarde kuna, što Inu uvjerljivo svrstava na prvo mjesto rang-ljestvice hrvatskih trvtki po prihodima. Prvo mjesto po prihodima, pokazuje Finina analiza, koja obuhvaća razdoblje od 2007. do 2016. godine, Ina konstanto drži tijekom cijelog desetogodišnjeg razdoblja, a najveći je prihod ostvarila 2011. godine, čak 28,1 milijardu kuna. Ipak, u odnosu na 2007., kada su joj prihodi iznosili više od 24 milijarde kuna, Inini prihodi su se do 2016. smanjili za 37,1 posto, pokazuje Finina analiza.

Unatoč tome, pozicija Ine kao tvrtke s najvećim prihodima u zemlji nije ugrožena. Naime, drugoplasirana tvrtka lani je bio HEP, s ukupnim prihodima od oko 8,9 milijardi kuna, što je znatno manje od Ininih. Na popisu hrvatskih tvrtki s najvećim prihdoima slijede HEP - Operator distribucijskog sustava, potom, HT, pa Pliva i Petrol.

No, najveće iznenađenje je Lidl, koji je lani ostvario prihode od četiri miliajrde kuna, što mu je osiguralo sedmo mjesto na top-ljestvici hrvatskih tvrtki s najvećim prihodima. Još 2015. godine Lidl je bio na 12. mjestu, a 2007. tek na 107. mjestu. Sličan rast ima i Kaufland, koji se lani, s prihodima od oko 3,4 milijarde kuna, svrstao na 9. mjesto, dok je još 2015. bio na 13. mjestu, a 2007. na 29. mjestu.

Stabilnu poziciju drže i Plodine, koje su s prihodima nešto manjim od 3,9 milijardi kuna, lani bile na 8. mjestu po prihodima. Isto mjesto na top-ljestvici hrvatskih tvrtki s najvećim prihodima riječki maloprodajni lanac držao je i u 2015. godini.

Na 10. mjestu po prihodima nalazi se Zagrebački holding. Prihodi Holdinga lani su iznosili oko 3,4 milijarde kuna.

Na Fininom popisu top 10 tvrtki s najvećim prihodima u prošloj godini nema Konzuma, a razlog je taj što još nije podnio godišnje financijsko izvješće. Inače, 10 najvećih tvrtki po prihodima, bez Konzuma (koji bi vjerojatno bio prvi ili drugi na listi), u prošloj je godini ostvarilo ukupne prihode od oko 60,2 milijarde kuna, pokazuje Finino izvješće. Iako ukupni prihodi 10 najvećih posljednjih godina padaju, velike brojke koje stoje iza njih pokazuju u kojoj je mjeri hrvatsko gospodarstvo ovisno o malom broju velikih poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:01