FORBES FORUM

VIDEO ‘Uspjela sam pokrenuti posao jer mi je novac dala obitelj, a ne banka’

 Tea Cimaš / CROPIX

Mlada riječka poduzetnica i inovatorica Dijana Ćuzela u samo godinu i pol dana uspjela je pozicionirati svoju tvrtku Luxury Cosmetics na tržištima svih zemalja bivše Jugoslavije, a sada pregovara i sa 10 zemalja Europske Unije. Na okruglom stolu o regionalnom razvoju koji je u Rijeci organizirao magazin Forbes govorila je o svojim poslovnim iskustvima, ali i teškoćama na koje je nalazila. Tvrtku je pokrenula kao projekt na fakultetu, a proizvodi anticelulitnu 100 posto prirodnu kremu za depilaciju s ljekovitim sastojcima.

Neugodna iskustva

- S kreditiranjem sam imala neugodna iskustva. Financijsku potporu na kraju mi nije pružila banka, već obitelj - rekla je Ćuzela. Istaknula je da su joj u jednoj banci, kada se raspitivala o HBOR-ovim linijama kreditiranja, rekli da HBOR priča bajke.

Spomenula je i druge probleme kao što su visoke carinske stope od 15 posto za izvoz u Rusiju, zbog čega će biti prisiljena prebaciti proizvodnju u Srbiju koja s Rusijom ima ugovor o bescarinskoj suradnji. Predstavnica HBOR-a Vesna Bartolović govorila je o novom programu kreditiranja trgovačkih društava i obrtnika kroz podjelu rizika, gdje bi HBOR participirao sa 50 posto, a poslovne banke sa 50 posto. Ćuzeli je odgovorila da povremeno s terena dobivaju takve informacije o reakcijama poslovnih banaka, no da podaci govore da se HBOR-ovi programi kreditiranja uglavnom uspješno provode.

Na okruglom stolu koji je moderirao glavni urednik Forbesa Viktor Vresnik povela se rasprava o važnosti nizinske pruge Rijeka - Zagreb za riječko i primorsko-goransko gospodarstvo. Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, pod čiju ingerenciju spada Industrijska zona na Kukuljanovu, rekao je da postojeća željeznička pruga radi samo sa 30 posto kapaciteta te da prijevoz tereta željeznicom nije dobro organiziran. Teretni promet preselio se na ceste, a prema Klarićevim riječima, u zlatna vremena riječke luke željeznički promet je unatoč zastarjeloj tehnologiji bio daleko bolje organiziran i zadovoljavao je lučke kapacitete.

Neiskoristivost pruge

Savjetnica riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, Nataša Zrilić, specijalistica za razvoj i gospodarstvo, potvrdila je potrebu za ravničarskom prugom, a govorila je i o projektu Gataway koji, uz modernizaciju luke, podrazumijeva i urbanističku modernizaciju. Kao imperativ za razvoj ne samo riječkog već i hrvatskog gospodarstva istaknula je opstanak brodogradilišta 3. maj.

- Bitka za 3. maj mora uspjeti, a to nije samo pitanje radnih mjesta, već vrlo važne grane industrije.

Vlada produžuje rok otplate: Poduzetnicima krediti od 3 posto kamate i dvije godine počeka

Važnost 3. maja

Ako ostanemo bez brodogradnje, to je kao da SAD ili Njemačka ostanu bez automobilske industrije - rekla je Nataša Zrilić. To brodogradilište, objasnila je, ima izuzetne tehnološke reference i vrlo sposoban kadar.

- U kratkom vremenu 3. maj uspješno je prešao s tankera na asfalt carriere. To je kao da s aviona prijeđete na tankere - rekla je Obersnelova savjetnica. Kao velik problem istaknula je nepostojanje prave statistike po kojoj bi se mogao vidjeti utjecaj gospodarstva na pojedine gradove. - Suludo je da, na primjer, nemamo podataka o BDP-u po gradovima - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:45