Kakvi su planovi Podravke

Zadužili se po najpovoljnijim uvjetima u regiji, 24 mil. eura ide za ulaganja ili akvizicije

Nakon što je preuzela Žito, koprivnička kompanija “snima” još neke tvrtke u Europi, Rusiji i na Bliskom istoku
Vedrana Jelušić Kašić (EBRD) i Zvonimir Mršić (Podravka)
 CROPIX

Grupi Podravka odobren je 123 milijuna eura vrijedan sindicirani kredit s rokom dospijeća od šest godina.

Ugovor o sindiciranom kreditirianju potpisan je jučer u zagrebačkom hotelu Esplanade. Kredit je koprivničkom divu odobren, rečeno je na svečanosti, s najpovoljnijim uvjetima u regiji. Nitko, međutim, nije htio reći kolika je kamatna stopa. Jedino je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, izjavio da je kamatna stopa za oko sto baznih bodova manja od dosadašnjih, koje su, kako je poručio, također bile među najnižima u regiji.

Kredit Podravci odobrile su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao aranžer, uključujući i Unicredit Sloveniju, te četiri poslovne banke - PBZ, Raiffeisen, SKB i Erste. Kredit se Podravci, rekli su Mršić i Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju, odobrava u dvije tranše. Prva tranša u iznosu od 99 milijuna eura namijenjena je refinanciranju postojećih obveza, no po povoljnijim uvjetima, čime se Podravka prema uvjetima financiranja izjednačuje s konkurentima u regiji. Druga tranša u iznosu od 24 milijuna eura Podravci stoji na raspolaganju za dodatne investicije ili nove akvizicije. Neslužbeno, Podravka, nakon što je preuzela Žito, “snima” još neke tvrtke u Europi, Rusiji i na Bliskom istoku.

- Potpisivanjem ovog ugovora osigurali smo sredstva za daljnju konoslidaciju poslovanja i dali vjetar u leđa nastavku internacionalizacije Grupe Podravka - poručio je Mršić.

- Podravka je ostvarila izrazit napredak u restrukturiranju, ali i u osvajanju novih tržišta i internacionalizaciji poslovanja - zaključila je V. Jelušić Kašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:13