26. forum: Dan energije u Hrvatskoj

Zimski paket mjera Europske komisije: Je li dovoljno ambiciozan za promjene u razvoju tržišta energije?

 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

"Zimski paket mjera Europske komisije - je li dovoljno ambiciozan za radikalne promjene u razvoju tržišta energije?", glavna je tema 26. foruma: Dan energije u Hrvatskoj. Forum organizira Hrvatsko energetsko društvo 17. studenoga u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a okupit će brojne stručnjake iz gospodarskog sektora i znanstvene zajednice.

Europska komisija, naime, 30. studenoga 2016. godine predstavila je paket mjera i propisa (tzv. Zimski paket) za očuvanje kompetitivnosti Europske unije u tranziciji prema čistoj energiji koja ima znatan utjecaj na tržište energije. Cilj je mjera predloženih u Zimskom paketu omogućiti nastavak reforme energetskog sektora u skladu s obvezujućim okvirom na europskoj razini za tržište električne energije, energetsku učinkovitost, učinkovitost korištenja energije u zgradarstvu, eko-dizajn i energetsko označavanje, obnovljive izvore energije i održivost korištenja bioenergije te upravljanje Energetskom unijom.

Zimskim paketom pokreće se redizajn tržišta i gospodarenja energijom, a prvi put se uvodi i jedinstveno planiranje klimatske i energetske politike. Stoga će se na forumu otvoriti brojna pitanja za raspravu. Kako upravljati promjenama u energetskom sektoru, kako razvijati tržište energije bez snažnog administrativnog utjecaja i ograničenja, kako obnovljive izvore energije uklopiti u energetsko tržište, što se može očekivati i u kakvoj dinamici od tehnološkog razvoja, posebno u segmentu skladištenja energije, na koji način će se rješavati problem energetskog siromaštva, zbog čega se pad cijena energije na veleprodajnom tržištu nije reflektirao na niže cijene za krajnje potrošače, samo su neka od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:01