VELIKI INTERVJU ZA GLOBUS

HRIBAR 'Politički radikali vode histeričnu pobunu protiv mene! Hasanbegović? Jednom smo se susreli, bolje da ne govorim kako je taj susret završio'

 Tomislav Krišto/HANZA MEDIA / HANZA MEDIA

“Ovo što se događa jest histerija u kojoj organizirana grupa građana zlonamjerno manipulira antikorupcijskim nadleštvima i zbunjuje javnost. Radi se o radikalnoj političkoj pobuni protiv sustava, nipošto samo filmskoga”, kaže u velikom intervjuu Globusu Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra.

Hribar prvi put detaljno govori o burnim zbivanjima u HAVC-u, državnoj agenciji što se ove godine našla na meti nekoliko braniteljskih udruga koje su je optuživale za niz nezakonitih radnji, a poseban trn u oku bio je film nastao u dansko-hrvatskoj koprodukciji “Masakr u Dvoru”. Također, ministar kulture u Vladi Tihomira Oreškovića Zlatko Hasanbegović cijelog svog mandata bio je u otvorenom sukobu s HAVC-om i Hribarom.

Kakva je atmosfera vladala u agenciji tijekom tog perioda “borbe” s Hasanbegovićem i braniteljskim udrugama?

“Atmosfera nije bila normalna”, kaže Hribar. “Živjeti i raditi pod kontinuiranom paljbom jest teret, trpjeli smo neku vrstu specijalnog rata. S jedne strane hrvatski film osvaja nagrade na svjetskim festivalima kao nikad prije, a s druge nas strane kriminaliziraju. Nemam iluzija, oni koji su to započeli nastavit će svoju misiju.”

Na pitanje je li uopće dobio priliku izravne komunikacije s ministrom Hasanbegovićem ravnatelj HAVC-a kratko, ali rječito odgovara:

“Sreli smo se službeno početkom njegova mandata i nikad više. Svima je bolje da taj susret ne prepričavam.”

Ravnatelj HAVC-a potpuno opovrgava teške optužbe Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata da je agencija pod njegovim vodstvom nezakonitim radnjama oštetila državni proračun:

“Putem sustava izvoza filmskih usluga koji provodi HAVC ubacili smo u državni proračun u protekle četiri godine više zarade nego što je iz proračuna izdvojeno za svu audiovizualnu djelatnost u istom razdoblju. Rasli smo i prometom i zaradom po stopi od 100 posto.”

U intervjuu Hrvoje Hribar se osvrće i na slučaj redatelja Zrinka Ogreste, kojega su braniteljske udruge optužile da je od HAVC-a nezakonito dobio 10 milijuna kuna za svoj posljednji film, komentira tvrdnje da su on i ljudi iz vodstva HAVC-a u sukobu interesa, da agencija radije financira filmove redatelja lijeve orijentacije nego onih naklonjenih desnici te potanko objašnjava slučaj filma “Masakr u Dvoru”...

(Pavica Knezović Belan)

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:17