Iz arhive Globusa

Hrvatski šef kulture u Vladi Milorada Dodika

"Mi koji smo pripadnici drugih naroda i drugih vjera u Republici Srpskoj nemamo više osjećaj nelagode"

U Vladi Republike Srpske Milorada Dodika, barem nominalno, istaknuto mjesto ima banjolučki Hrvat Anton Kasipović, bivši novinar i urednik. On je potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Malo je Hrvata koji su u Banjoj Luci dočekali formiranje Republike Srpske, a vi ne samo da ste ostali nego ste postali i dijelom Vlade. Napisali ste tekst o tome koji bi se mogao svesti na rečenicu, citiram: „Dao sam obraz da bih sačuvao dupe.“

- Imao sam izbor, ali osjećao bih se potpuno poraženim da sam otišao. Moji su po crkvenim knjigama u Banjoj Luci od 1720. godine. Kad je počeo rat, ispratio sam mnoge Hrvate, pa i svojeg brata, ali sam odlučio da ja ne idem. Naišao sam na veliko nerazumijevanje i osudu mnogih koji su otišli, ali i onih koji su ostali. Uspio sam sačuvati živu glavu. Moj sin Marko je rođen 1990. i, naravno, da sam se pitao je li moja odluka da ostanemo u Banjoj Luci dobra. Ali, sada mislim da sam napravio pravi izbor.

Nije li bizarno da ste vi u Republici Srpskoj glavni čovjek kulture, obrazovanja i vjere?

- Kad se 2006. birala Vlada, neke ljude, pogotovo iz opozicije, mučilo je kojim ću jezikom u toj Vladi ja govoriti. Ja sam rekao da ću govoriti jezikom iz kojeg sam imao odličan u osnovnoj školi, a to je srpsko-hrvatski. Pomalo je neobična moja pozicija, ali to govori o neospornoj hrabrosti Milorada Dodika. Bio sam fasciniran njegovim pozivom, iznenadio me, ali danas imam osjećaj da sam nešto uspio napraviti. Ja sam u politici 40 mjeseci i preostalo ih je još 18. To je jako težak posao. Ali, važno je da mi koji smo pripadnici drugih naroda i vjera u Republici Srpskoj nemamo više osjećaj nelagode. Kod Dodika postoji napor i želja da sve etničke skupine u Republici Srpskoj tu državu osjećaju kao svoju domovinu.

Milorad Dodik ne slovi baš za tolerantnog političara, pogotovo prema novinarima.

- On je čovjek potpuno posvećen tome da napravi rezultat. Republika Srpska je ekonomski stabilna, čuvamo radna mjesta i ne smanjujemo plaće. Dodik želi da se to prepozna, kao što želi i da se zna da gradimo autocestu, škole... A novinari redovito inzistiraju na nečem drugome, što njega dovede u situaciju da ne bira riječi. Dodik ima političko iskustvo koje mu pokazuje da ga se može krivo tumačiti ako ne kaže nešto jasno i do kraja. A on žarko želi uspjeh RS-a i spreman je za to raditi 100 sati na dan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:41