Iz arhive Globusa

Ja redovnik

Sa 12 godina odbacio sam vjeru. Sad, sa 26, idem u samostan. Celibat? To nije problem

Prije sedam godina diplomirani ing. Mijo Barada, laik pomoćnik slovenskog egzorcista Marijana Arhara i poduzetnik iz Segeta Donjeg, prorekao je Danici Tabaković da će joj sin Elvir, čije fotografije pamte čitatelji Jutarnjeg lista i Auto-kluba, završiti kao obraćenik. Otpratio ju je riječima da se ne brine za njega. Vjera je u njezinu životu i životu obitelji oduvijek igrala ključnu ulogu. Vjerovalo se da je sve teške situacije, pa naposlijetku i opstanak privatnog biznisa, “Bog preokrenuo u našu korist”, kaže Danica. U jednom od prijelomnih trenutaka mama Danica otišla je na duhovni seminar kod Mije Barade i od tada ga u obitelji nazivaju molitvenim prijateljem. Pokazalo se i da su nekoć zajedno bili na studiju agronomije.

Prije sedam godina, kad je ta prognoza izgovorena, to mora da je zvučalo neostvarivim. Elvir se iz Osijeka, grada u kojemu je odrastao, preselio u Zagreb, započeo samostalan život, upisao snimanje na Akademiji, počeo raditi u Jutarnjem listu, Auto-klubu... Ostao je freelance fotograf, nije se želio vezati stalnim poslom, jer bi tada teško nalazio vrijeme za svoju ljubav - vespu i putovanja. Na vespi je jezdio po svijetu, dojezdio i do najsjevernije točke Europe, Nordkappa, proputovao je Afriku i Ameriku, bordao je Alpama, obožavao je kajtanje... Izgledalo je kao da živi u petoj brzini - u jednoj bi godini prošišao i 120.000 kilometara.

A onda se dogodio klik.

U siječnju je Elvir otišao na seminar duhovne obnove kod Mije Barade u bavarski Wigratzbad. Nije bila dovoljna samo mamina preporuka. I prijateljica je Elviru pričala o duhovnoj obnovi, intimnim i emocionalnim preokretima što ih doživljavaju ljudi nakon susreta s Mijom. U veljači je Elvir otišao na još jedan seminar i ostao u samostanu u Paringu pet dana kao gost. To mu je bio prvi ozbiljniji susret sa svećenicima. Osjećao je da dobiva ono što mu je najviše nedostajalo u životu - ispunjenje. U travnju je sjedio u zagrebačkoj crkvi Srca Isusova u Palmotićevoj i spoznao da želi potpuno promijeniti svoj život. Da se želi zarediti. Sada, šest mjeseci poslije mise u Palmotićevoj, Elvir se nalazi u augustinskom samostanu Sv. Mihovil u Paringu. Paring je selo s tristo stanovnika, ima samo nekoliko kućica, dvadesetak kilometara od Regensburga. Elvir je uspio svećenike uvjeriti da je vjera u njemu toliko jaka da ga prime u svoj red iako se tek nedavno obratio. Vespu je ostavio u Osijeku, a fotografsku opremu ponio sa sobom.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2021 04:44