Iz arhive Globusa

Socijalistička republika remiza

Da, plaćate najskuplju voznu tarifu u Europi, ali tako omogućavate radnicima gubitaškog ZET-a da imaju plaću od 7500 kuna neto, da preko svojih sindikata kupuju tehničku robu s 25% popusta, dobivaju pozajmice od 30.000 kuna, da se odmaraju u toplicama za 260 kuna i kupaće gaće dobivaju po 10% nižoj cijeni. I još nešto: od 4316 zaposlenika samo njih 258 zatražilo je od svog poduzeća pokaz – svi ostali uzimaju gotovinu. Ne mislite valjda da se švercaju…

Ako u subotu u noći doteturaš do tramvajske stanice na Jelačić placu, bolje ti je da si se unaprijed pripremio.

Recimo, možda nisi iz Zagreba, a noćnim bi tramvajem rado došao do Jaruna. Na velikom displeju nasumično svijetle brojke. Broj 34, za Trešnjevku, stići će za kakvih 10 minuta, još desetak minuta poslije toga do stanice bi se trebao dokoturati tramvaj broj 32. Prečko, piše pored brojke na displeju. Ali ti ne znaš na koji bi broj trebao sjesti pa ćeš na ZET-ovom info stupu poželjeti naći popis noćnih linija. E, sad, tramvajska te karta košta 12 kuna išao ti jednu ili 20 stanica, a sad bi još za taj novac da ti ZET-ovci baš na svaku banderu nalijepe vozni red?

Možda da još i u vozilo stave mapu tramvajskih linija?

Ili barem broj tramvaja kako bi, kad u žurbi uletiš u vozilo, znao kojom se uopće linijom voziš?

“ Ma čekajte malo...”, zagrmit će predstavnici četiri ZET-ova sindikata dok u pauzi vrijednim djelatnicima prodaju jeftini kiseli kupus, suhomesnate proizvode i posoblje.

Stvar je zapravo jednostavna: želiš li da te vozni red dočeka baš na svakoj tramvajskoj stanici, budi spreman da će ti zbog tog velikog troška u skoro vrijeme opet porasti cijena prijevoza.

Na stranu to što već i sada plaćaš jednu od najskupljih vožnji u Europi.

najskuplja vožnja Ima u Zagrebu puno nelogičnosti u sustavu javnog gradskog prijevoza, ali najsmješnije je sljedeće: između tramvajske stanice Srednjaci i Horvati na Horvaćanskoj cesti točno je sto metara tramvajske pruge.

Kad za tu jednu stanicu mobitelom platiš 12 kuna, pristao si na najskuplju tarifu na svijetu – kilometar vožnje zapravo stoji okruglih 120 kuna pa ti se sad stari zagrebački taksisti vjerojatno čine poput zaboravljenih, dragih drugova.

To u ZET-u ne smatraju pretjerano spornim jer, ruku na srce, tu bi jednu stanicu ionako trebao ići pješice. Divota!

Kako god okreneš, priča o zagrebačkom javnom prijevozu uvijek se vrati na iste stare predrasude.

Da su Zagrepčani razmaženi i da su se dovoljno dugo Zagrebom vozili besplatno.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:56