Iz arhive Globusa

Zašto je pukao savez predsjednika i premijera

Josipovićev suradnik tvrdi za Globus: “Odnosi između premijera i predsjednika toliko su se pogoršali da je Milanović zabranio svojim ministrima da odlaze na Pantovčak. Sad se predsjednik mora s njima sastajati u tajnosti…”

Kad je neimenovani izvor iz Vlade prije nekoliko dana rekao da premijer Zoran Milanović razmišlja da osob­no otputuje u Katar jer “predsjednik Ivo Josipović i njegovo izaslanstvo nemaju ustavnih nadležnosti u gospodarstvu”, Ured predsjednika RH ostao je zatečen.

“Predsjednik toliko štedi ovu Vladu da nam je svima neugodno. I onda svako malo stigne ovakva neka priča čija je isključiva svrha bildanje Milanovićevih mišića na račun predsjednika. A čemu?”, pita se jedan od Josipovićevih suradnika s kojima smo razgovarali ovih dana.

Odnos Milanović-Josipović, koliko god se to obje strane trudile sakriti, nikada nije bio idiličan.

Naprotiv, napetost i nepovjerenje dvije su crte kojima bi se najblaže mogla opisati suradnja dvaju predsjednika.

No, proteklih tjedan dana stvari su se dodatno zakomplicirale.

Neredi u Sloveniji i poraz Danila Türka na tamošnjim predsjedničkim izborima izazvali su nemir na Pantovčaku.

I to iz dva razloga.

Prvo, Josipovićevi savjetnici drže kako je Hrvatska jako blizu slovenskom scenariju te da je pitanje dana kad će Hrvati izaći na ulice i buntom iskazati nezadovoljstvo općim stanjem u društvu, ali i Vladinom politikom.

Türkova pouka Drugo, poraz slovenskog predsjednika Danila Türka, koji je po svom stavu i nekim karakteristikama jako sličan Josipoviću, na Pantovčaku je protumačen kao dobra pouka iz koje se mora nešto naučiti.

“Türk je pao jer se nije distancirao od slovenske Vlade koja se očito pokazala neuspješnom. Predsjednik Josipović ne bih smio napraviti istu pogrešku. Prelili se neredi iz Slovenije ili ne, sigurno je da će nezadovoljstvo građana rasti. I kad ono bukne, mislimo da bi vrlo lako mogao nastradati i predsjednik, i to samo zato što će ga staviti u isti koš s Milanovićevom Vladom”, govori jedan od Josipovićevih suradnika.

Ideja o distanciranju od Milanovića nije se tek sad pojavila u kuhinjama Predsjednikova ureda.

Još u svibnju kad je postalo očito kako će ova godina biti, što se tiče gospodarstva, katastrofalna i da će Vlada podbaciti, u tišini se pojavila misao da bi predsjednik Josipović morao nastupiti kritičnije prema Kukuriku-koaliciji. Dodatni argument za to bila je činjenica da Milanovićeva Vlada nije imala tada, kao što manje-više nema ni danas, kvalitetne oporbe.

No, Josipović ipak nije ušao u sukob.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:20