Iz arhive Globusa

Želim da dijete u Vukovaru može isto što i klinac u Kaliforniji

Ovo je moje veselje: da naš klinac napravi identičnog robota kao njegovi prijatelji iz Njemačke, Danske, Nizozemske i da shvati: Ne trebam imati komplekse, ja sam građanin svijeta

Sve je počelo jednom hirovitom kupnjom preko interneta. Nenad Bakić, poznati poduzetnik i investitor, ovo je ljeto nabavio bespilotnu letjelicu, dronea, i nakon što se s njim malo poigrao rodila mu se ideja za projekt “Croatian Makers”, filantropsku inicijativu koja bi trebala omogućiti da se širom Hrvatske osnuju inovacijski centri za mlade u kojima bi uz pomoć mentora radili projekte iz automatike, robotike, avijatike, 3D-printanja... Bakić je preko svog bloga Eclectica pozvao i druge investitore i mentore zainteresirane za projekt. Iako je prošlo nešto manje od mjesec dana, oprema je već dospjela u ruke školaraca u brojnim hrvatskim gradovima.

“Taj drone je u tom trenutku bio najbolji amaterski proizvod koji se mogao nabaviti i vrlo brzo nakon što sam ga kupio došla je besplatna softverska nadogradnja za njega koja je omogućila opcije koje su dotad bile nezamislive. Tad sam shvatio da mogu kao korisnik uhvatiti tehnološki raskorak koji postoji između Hrvatske i, recimo, Kalifornije. Shvatio sam da je ta tehnologija danas toliko otišla naprijed, i u smislu izgradnje i iskorištavanja, ali i cijena, tako da se taj raskorak može vrlo lako zatvoriti. Prije je bio nezamisliv jedan Mate Rimac koji će u Hrvatskoj sklapati najbrži električni automobil na svijetu u, de facto, svojoj garaži. Sada je to moguće”, govori mi Bakić.

Traganje i razvoj Matematičar koji je do 32. godine radio na fakultetu, da bi potom zaobilaznim putem preko rada u bankama 2000. godine došao do ideje osnivanja portala MojPosao, koji je sedam godina kasnije za višemilijunski iznos prodao britanskom konglomeratu Daily Mail and General Trust Group, danas u vlasništvu ima tvrtke također posvećene pronalasku radne snage - Selectio, koja se bavi potragom i razvojem radne snage, te Electus, za privremeno zapošljavanje - a od 2007. godine intenzivno se bavi investiranjem u razne tvrtke.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:22